Η Ευρώπη εξετάζει κοινή τράπεζα αποθήκευσης ενέργειας

Η Ευρώπη εξετάζει κοινή τράπεζα αποθήκευσης ενέργειας

Η πολωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Tauron πρότεινε τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας αποθήκευσης ενέργειας

Σε μια απόφαση ορόσημο νωρίτερα φέτος, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να διπλασιάσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ένωσης, με το στόχο να αποτελέσει το 42,5% της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2030 – έναντι του 22% σήμερα.

Ωστόσο, η ταχεία μετάβαση από μια οικονομία βασισμένη στα ορυκτά καύσιμα σε μια οικονομία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί σημαντικές αλλαγές στις υποδομές, επειδή, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε μεγάλη κλίμακα.

Για να διατηρηθούν οι τιμές υπό έλεγχο, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι επομένως απαραίτητη για να υπάρξει μια αντιστοίχηση  ανάμεσα στην διακοπτόμενη ηλιακή και αιολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα πρότυπα κατανάλωσης των νοικοκυριών και της βιομηχανίας.

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις συστάσεις της για την αποθήκευση ενέργειας το 2020, αναγνωρίζοντας ότι επί του παρόντος δεν έχουν δεσμευτεί επαρκείς πόροι για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας.

«Είναι ένα φλέγον θέμα στις Βρυξέλλες και θέλουμε να είναι φλέγον για ολόκληρη την ΕΕ», δήλωσε η Paula Pinho, διευθύντρια ενεργειακής ασφάλειας στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν έχουμε κάνει αρκετά σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε στους συμμετέχοντες σε εκδήλωση για την αποθήκευση ενέργειας που διοργάνωσε το Euractiv την περασμένη εβδομάδα.

Η ανάλυση της Επιτροπής υποστηρίζεται από τον Niels Fuglsang, τον Δανό ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και εισηγητή της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πρέπει να επενδύσουμε στην αποθήκευση γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάνει αρκετά», είπε κι αυτός στην εκδήλωση.

Τα νούμερα της αποθήκευσης αυξάνονται γρήγορα σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς το 2022 αναπτύχθηκαν 2,8 GW (3,3 GWh) συμβάλλοντας σε συνολικά πάνω από 9 GWh που υπάρχουν σε ολόκληρο το μπλοκ, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συστάσεις της.

Η πρόταση περί ευρωπαϊκής τράπεζας αποθήκευσης ενέργειας

Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε είναι να δημιουργηθούν κίνητρα ώστε να επενδύσουν οι τράπεζες, δήλωσε ο Patryk Demski, αντιπρόεδρος της πολωνικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tauron.

Η Επιτροπή θα μπορούσε να δώσει το παράδειγμα αναπτύσσοντας μια τράπεζα αποθήκευσης ενέργειας, είπε ο Demski στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση Euractiv, σημειώνοντας ότι η ανακοίνωση μιας δημόσιας τράπεζας για το υδρογόνο «έχει προσελκύσει κεφάλαια».

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η ΕΕ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας τράπεζας υδρογόνου, και αναμένεται να χρηματοδοτήσει τα πρώτα έργα το φθινόπωρο. Με αποθεματικό 3 δισ. ευρώ, το δημόσιο χρήμα θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει μια σειρά πιλοτικών έργων για την παραγωγή και χρήση υδρογόνου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Demski, τα άλλα μέτρα που θα μειώσουν τις πιέσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό, όπως η ευελιξία και η αποδοτικότητα στην κατανάλωση, δεν είναι αρκετά, ούτε και η αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η ανάπτυξη συστημάτων μπαταριών είναι πρωτίστως αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε.
Με άλλα λόγια, η ανάγκη για αποθήκευση θα είναι τόσο μεγάλη που η ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη χρηματοδότηση των απαραίτητων πόρων, υποστήριξε ο Demski.

«Χωρίς την ανάπτυξη της αποθήκευσης, θα είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη χρήση φυσικού αερίου και άνθρακα, ειδικά στην Πολωνία», είπε.
Απαντώντας στην πρόταση, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Pinho έδειξε ανοικτή στην ιδέα. «Γιατί όχι;» είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης