Στα 4,5 τρισ. δολάρια ετησίως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030 πρέπει να φθάσουν οι παγκόσμιες δαπάνες καθαρής ενέργειας
Ο δρόμος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C έχει στενέψει, αλλά η ανάπτυξη καθαρής ενέργειας τον κρατά ανοιχτό σύμφωνα με την νέα έκδοση του Net Zero Roadmap, το οποίο δείχνει ότι η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τον ενεργειακό τομέα και ο στόχος για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 ̊C παραμένουν εφικτά λόγω της ανάπτυξης ρεκόρ των βασικών τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.Ωστόσο η δυναμική αυτή πρέπει ακόμη να αυξηθεί γρήγορα σε πολλούς τομείς.
Η έκδοση του 2023 του Οδικού Χάρτη καθορίζει μια παγκόσμια διαδρομή για τη διατήρηση του στόχου του 1,5 ̊C, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη ενημέρωση της πρωτοποριακής αρχικής έκθεσης, η οποία δημοσιεύθηκε το 2021 και έχει χρησιμεύσει ως βασικό σημείο αναφοράς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τη βιομηχανία, το χρηματοοικονομικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Η ενημέρωση του 2023 ενσωματώνει τις σημαντικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία και της ανάπτυξης ορισμένων τεχνολογιών καθαρής ενέργειας – αλλά και αυξημένες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα με πεισματικά υψηλές εκπομπές.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης
Σύμφωνα με την έκθεση αύξηση ρεκόρ σημειώθηκε στη χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας και στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων που συμβαδίζουν με τηνπορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές παγκοσμίως μέχρι τα μέσα του αιώνα, όπως και τα σχέδια της βιομηχανίας για την ανάπτυξη νέας παραγωγικής ικανότητας για αυτά. Αυτές οι δύο τεχνολογίες από μόνες τους προσφέρουν το ένα τρίτο των μειώσεων των εκπομπών από σήμερα έως το 2030.
Η καινοτομία καθαρής ενέργειας προσφέρει επίσης περισσότερες επιλογές και μειώνει το κόστος τεχνολογίας. Στον αρχικό χάρτη πορείας της ΙΕΣ το 2021, οι τεχνολογίες που δεν ήταν ακόμη διαθέσιμες στην αγορά παρείχαν σχεδόν το ήμισυ των μειώσεων εκπομπών που απαιτούνται για το καθαρό μηδέν το 2050. Αυτός ο αριθμός έχει πλέον μειωθεί σε περίπου 35% στη φετινή ενημέρωση.
Ωστόσο, απαιτείται πιο τολμηρή δράση αυτή τη δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία η παγκόσμια χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τριπλασιάζεται έως το 2030. Εν τω μεταξύ, ο ετήσιος ρυθμός βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης διπλασιάζεται, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων και αντλιών θερμότητας αυξάνονται απότομα και οι εκπομπές μεθανίου στον ενεργειακό τομέα μειώνονται κατά 75%.
Αυτή η τεράστια αύξηση της παραγωγικής ικανότητας καθαρής ενέργειας με γνώμονα την πολιτική οδηγεί την ζήτηση ορυκτών καυσίμων κατά 25% χαμηλότερα έως το 2030.
Μέχρι το 2050, η ζήτηση ορυκτών καυσίμων μειώνεται κατά 80%. Ως αποτέλεσμα, δεν χρειάζονται νέες μονάδες άνθρακα. Ούτε νέα μακροπρόθεσμα έργα ανάντη πετρελαίου και φυσικού αερίου, νέα ανθρακωρυχεία ή επεκτάσεις ορυχείων. Ωστόσο, απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις σε ορισμένα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε ήδη εγκεκριμένα έργα για να αποφευχθούν επιζήμιες αυξήσεις των τιμών.
Ενίσχυση της συνεργασίας
Απαιτείται ισχυρότερη διεθνής συνεργασία. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η αποτυχία επαρκούς ενίσχυσης της φιλοδοξίας και της εφαρμογής από τώρα έως το 2030 θα δημιουργήσει πρόσθετους κλιματικούς κινδύνους και θα εξαρτήσει την επίτευξη του στόχου του 1,5 ̊C από τη μαζική ανάπτυξη τεχνολογιών αφαίρεσης άνθρακα, οι οποίες είναι ακριβές.
Σε μια υπόθεση καθυστερημένης δράσης εκτιμάται ότι σχεδόν 5 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να αφαιρούνται από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο κατά το δεύτερο μισό αυτού του αιώνα. Εάν οι τεχνολογίες αφαίρεσης άνθρακα αποτύχουν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, η επιστροφή της θερμοκρασίας στους 1,5 ̊C δεν θα είναι δυνατή.
Είναι επίσης σημαντικό να προωθηθεί μια δίκαιη παγκόσμια μετάβαση που θα λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες, διαπιστώνει η έκθεση. Για παράδειγμα, οι προηγμένες οικονομίες φτάνουν νωρίτερα στο καθαρό μηδέν, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ωστόσο, η παραμονή σε καλό δρόμο σημαίνει ότι σχεδόν όλες οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν τις στοχευμένες καθαρές μηδενικές ημερομηνίες. Εξαρτάται επίσης από την κινητοποίηση σημαντικής αύξησης των επενδύσεων, ειδικά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Στο νέο μηδενικό μονοπάτι, οι παγκόσμιες δαπάνες καθαρής ενέργειας αυξάνονται από 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023 σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
www.worldenergynews.gr