Ενέργεια

Bloomberg: Μείωση στις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας

Bloomberg: Μείωση στις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας

Επιπτώσεις εξαιτίας των έργων συντήρησης των λιμανιών

Λόγω των εργασιών συντήρησης λιμένων, οι εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης μειώθηκαν κατά περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε 3 εκατομμύρια bpd την περασμένη εβδομάδα και κατά 100.000 bpd έως 3,2 εκατομμύρια bpd τις 4 εβδομάδες έως τις 24 Σεπτεμβρίου, όπως αποκάλυψε την Τρίτη 26/9/2023 το Bloomberg.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου στο Primorsk στη Βαλτική Θάλασσα διέκοψε τη μεταφορά φορτίων για 4ημέρες λόγω εργασιών συντήρησης. Αυτή η διακοπή αντιστάθμισε την ανάκτηση του όγκου των εξαγωγών από το λιμάνι Kozmino στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Οι ροές εξαγωγών αργού Kozmino ανέκαμψαν την περασμένη εβδομάδα αφού οι εργασίες συντήρησης μείωσαν τις αποστολές το εν λόγω χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Julian Lee του Bloomberg.

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, οι εξαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου δια θαλάσσης έχουν παραμείνει σε περίπου 640.000 bpd δηλ. κάτω από τα υψηλά επίπεδα του Απριλίου και του Ιουνίου.

Μείωση περικοπών στις εξαγωγές πετρελαίου

Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία χαλαρώνει την περικοπή των εξαγωγών πετρελαίου σε 300.000 bpd από 500.000 bpd που είχε δεσμευτεί για τον Αύγουστο.

Η Μόσχα παρέτεινε στις αρχές αυτού του μήνα τη μείωση κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους (ενώνοντας τη Σαουδική Αραβία η οποία είναι μέλος του ΟΠΕΚ+), ανακοινώνοντας παράταση των περικοπών της προσφοράς.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η περικοπή των εξαγωγών της κατά 300.000 bpd έχει τη δυνατότητα να επανεξετάζει κάθε μήνα και ενδεχομένως να εμβαθύνει τις περικοπές ή να αυξάνει την προσφορά, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς.

Σενάριο ανάκαμψης

Στο μέλλον, οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε ανάκαμψη μετά την πτώση λόγω της συντήρησης των λιμανιών, καθώς η συντήρηση του διυλιστηρίου στο εσωτερικό βρίσκεται στο εποχικό αποκορύφωμά της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters (έχει βασιστεί σε στοιχεία από πηγές του κλάδου), η πρωτογενής ικανότητα διύλισης πετρελαίου που θα είναι εκτός σύνδεσης στη Ρωσία, αναμένεται να αυξηθεί κατά 44% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο εν μέσω εποχικής συντήρησης.

Έως και 4,635 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι της ικανότητας διύλισης της Ρωσίας αναμένεται να είναι εκτός λειτουργίας αυτόν τον μήνα, ανέφεραν πηγές του κλάδου στο Reuters.


Εκτίμηση για νέα προσωρινή μείωση

Ενώ οι αποστολές αργού πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, οι ρωσικές εξαγωγές καυσίμων πρόκειται να μειωθούν, τουλάχιστον προσωρινά, αφού η Μόσχα ανακοίνωσε προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ για να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές των καυσίμων που έχουν εκτοξευθεί λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού και ένα αδύναμο ρωσικό ρούβλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης