Ενέργεια

Bloomberg: Διαμάχη Goldman Sachs - ακτιβιστών για την χρηματοδότηση εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου

Bloomberg: Διαμάχη Goldman Sachs - ακτιβιστών για την χρηματοδότηση εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η κορυφαία παγκόσμια τράπεζα επενδύσεων αγνοεί τους ακτιβιστές που της ζητούν να μην χρηματοδοτεί τις εταιρείς καυσίμων

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Goldman Sachs αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις που δέχτηκε από ακτιβιστές για το κλίμα οι οποίοι ζητούν από την τράπεζα να σταματήσει να χρηματοδοτεί εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Οι παραδοσιακές ενεργειακές εταιρείες είναι εξαιρετικά σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την Goldman Sachs. Όλοι θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε παραδοσιακές εταιρείες για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο David Solomon στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικανικής Ενεργειακής Ασφάλειας στην Οκλαχόμα αυτή την εβδομάδα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ωστόσο, ο Σόλομον σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Οκλαχόμα ότι «αυτό που ονόμασε παραδοσιακές ενεργειακές εταιρείες έπρεπε να υποστηριχθούν γιατί χωρίς ενεργειακή ασφάλεια η κοινωνία δεν θα λειτουργήσει».

Η πίεση στις τράπεζες από ακτιβιστές για το κλίμα έχει αυξηθεί και πολλοί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπέκυψαν σε αυτήν, δεσμευόμενοι να περιορίσουν την έκθεσή τους στη βιομηχανία πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Οι τράπεζες που υπέκυψαν… στις πιέσεις των ακτιβιστών.

 

Οι τράπεζες που υπέκυψαν… στις πιέσεις των ακτιβιστών

Η πίεση σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν τόσο ισχυρή που οι τράπεζες εγκατέλειψαν ορισμένα έργα. Η πιο πρόσφατη και αρκετά αξιοσημείωτη περίπτωση είναι αυτή του East African Crude Pipeline, ενός έργου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μεταφέρει αργό από την στεριανή Ουγκάντα στην ανατολική αφρικανική ακτή της Τανζανίας.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα άσκησαν τέτοια πίεση στις δυτικές τράπεζες που επρόκειτο να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του έργου που εγκατέλειψαν και αντικαταστάθηκαν από κινέζους δανειστές.

Στην Ευρώπη, οι τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να ενισχύουν τους όρους δανεισμού στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου σύμφωνα με τις εκκλήσεις των ακτιβιστών για το κλίμα και τα σχέδια της κυβέρνησης για μηδενικό καθαρό. Ως αποτέλεσμα, η τοπική παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει υποστεί περαιτέρω.


Πιέσεις και στη Wall Street

Αυτό δεν συμβαίνει ακόμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η πίεση παραμένει σημαντική στη Wall Street για να δραστηριοποιηθεί περισσότερο σε αυτό που ουσιαστικά καταλήγει στην τιμωρία της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης