Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία προωθούν το υδρογόνο - Θα την πληρώσουν... άνθρακας και φυσικό αέριο;

Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία προωθούν το υδρογόνο - Θα την πληρώσουν... άνθρακας και φυσικό αέριο;

Στόχος η απομάκρυνση από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη 26/9/2023 ότι θα συνεργαστεί στενά με τη Γερμανία για να υποστηρίξει το διεθνές εμπόριο υδρογόνου στο πλαίσιο μιας νέας εταιρικής σχέσης μέσω της οποίας ελπίζουν ότι θα στηριχτεί ο καθαρός μηδενικός στόχος της και θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Οι χώρες θα συνεργαστούν επίσης για να επιταχύνουν το ρόλο του υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο ενεργειακό τους μείγμα.

«Αυτή η συμφωνία θα υποστηρίξει την ανάπτυξη αυτού του νέου καυσίμου όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για ένα διεθνές εμπόριο που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το έργο μας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Μέσω αυτών των συνεργασιών μπορούμε να απομακρυνθούμε από τα ακριβά ορυκτά καύσιμα και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια», είπε ο Μάρτιν Κάλαναν (κατώτερος υπουργός στο υπουργείο ενέργειας της κυβέρνησης).  

Η βιομηχανία και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν ολοένα και περισσότερο το υδρογόνο για να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο τομέων που ήταν πιο δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα και να μειωθεί η χρήση φυσικού αερίου, αλλά η απαιτούμενη επένδυση και οι τεχνικές προκλήσεις είναι υψηλές.


Το ειδικό ταμείο της Βρετανίας για το υδρογόνο

Τον Απρίλιο του 2022 η Βρετανία δεσμεύτηκε να διπλασιάσει την παραγωγή υδρογόνου σε έως και 10 γιγαβάτ έως το 2030, με τουλάχιστον το ήμισυ από ηλεκτρολυτικό υδρογόνο.

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση ξεκίνησε ένα ταμείο καθαρού μηδενικού υδρογόνου ύψους 240 εκατομμυρίων λιρών για να υποστηρίξει την εμπορική ανάπτυξη νέων έργων παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι τη δεκαετία του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης