Ενέργεια

Έως 27/9 το ενδιαφέρον των εταιρειών για τις κοινές ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου - Στις 3 και 4/10 οι δημοπρασίες

Έως 27/9 το ενδιαφέρον των εταιρειών για τις κοινές ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου - Στις 3 και 4/10 οι δημοπρασίες

3 και 4 Οκτωβρίου η δημοπρασία

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τρίτη ευρωπαϊκή διαδικασία κοινής προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της πλατφόρμας ενιαίων αγορών Aggregate EU. Έως αύριο 27 Σεπτεμβρίου έχουν κληθεί ευρωπαϊκές εταιρίες να δηλώσουν τις ανάγκες τους σε φυσικό αέριο. Η ζήτηση αυτή θα δημοπρατηθεί στην παγκόσμια αγορά στις 3 και 4 Οκτωβρίου, ώστε διεθνείς προμηθευτές να υποβάλουν τις προσφορές τους για να προμηθεύουν ευρωπαίους πελάτες.


Οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από τις ευρωπαϊκές εταιρίες είναι ένα έκτακτο μέτρο που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνθήκες στενότητας σε ότι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου και τις συνακόλουθες υψηλές τιμές που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και προκειμένου να διευκολύνει τα μέλη της Ένωσης να τερματίσουν την εξάρτηση τους από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

150 εταιρείες στην πλατφόρμα

Παρά το γεγονός ότι το μέτρο κατ’ αρχήν επικρίθηκε και για αρκετούς μήνες είχε ανακοινωθεί αλλά δεν προχωρούσε, στη συνέχεια απέδωσε τα επιδιωκόμενα και αυτή τη στιγμή 150 εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου είναι εγγεγραμμένες στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται η εταιρία Prisma. Στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί όλες οι ελληνικές εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου.
Έτσι στους δυο προηγούμενους γύρους συγκεντρώθηκε ένας συνδυασμένος όγκος 27,5 bcm ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου και από αυτά τα 22,9 bcm αντιστοιχήθηκαν με προσφορές προμηθευτών.

Σε αυτόν τον τρίτο γύρο, οι ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν προθεσμία έως τις 27 Σεπτεμβρίου για να ανταποκριθούν στην πρόσκληση για συγκέντρωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Στη συνέχεια, η συλλογική ζήτηση θα δημοπρατηθεί στην παγκόσμια αγορά από τις 3 έως τις 4 Οκτωβρίου, ώστε οι διεθνείς προμηθευτές να μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους για να προμηθεύουν ευρωπαίους πελάτες.
Οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους για παράδοση φυσικού αερίου μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Μαρτίου 2025.

Šefčovič: Να παραμείνουμε σε εγρήργοση

Με αφορμή τη διενέργεια αυτού του τρίτου γύρου κοινών προμηθειών ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Maros Šefčovič σημείωσε ότι η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου παραμένει στενή και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και να αγοράζουν φυσικό αέριο όλοι μαζί για να εγγυηθούν σταθερές και προσιτές προμήθειας.
Ας σημειωθεί ότι στον πρώτο γύρο κοινών προμηθειών τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023 η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 11,6 bcm, οι προσφορές των προμηθευτών έφθασαν τα 18,7 bcm και αντιστοιχήθηκαν 10,9 bcm
Στον δεύτερο γύρο που διεξήχθη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023 η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 15,9 bcm, οι προσφορές των προμηθευτών ανήλθαν σε 15,2 bcm και αντιστοιχήθηκαν 12 bcm.

Αγοραστές είναι όλες οι εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ ή στις χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Ουκρανία) και πωλητές όλοι οι προμηθευτές φυσικού αερίου, εξαιρουμένων των ρωσικών εταιριών. Οι εταιρίες μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους τόσο για φυσικό αέριο αγωγών όσο και για LNG.
Σημειώνεται τέλος ότι οι συμβάσεις αγορών αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιριών και προμηθευτών φυσικού αερίου εκτός του AggregateEU.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης