Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Πτώση τιμών στην Ευρώπη λόγω άμβλυνσης κινδύνων εφοδιασμού

Φυσικό αέριο: Πτώση τιμών στην Ευρώπη λόγω άμβλυνσης κινδύνων εφοδιασμού

Η Νορβηγία αποτελεί παράγοντα επηρεασμού σύμφωνα με άρθρο του Oilprice.com

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν την Πέμπτη 21/9/2023, καθώς εμφανίστηκαν ενδείξεις ότι οι κίνδυνοι εφοδιασμού από την Αυστραλία και τη Νορβηγία (ο πιο μεγάλος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης) έχουν αμβλυνθεί, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα oilprice.com.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF (σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη), μειώθηκαν κατά 2,7% στα 38,58 δολάρια (36,28 ευρώ) ανά μεγαβάτ (MWh) στις 11:25 π.μ. την Πέμπτη, αφού ένα τεράστιο νορβηγικό κοίτασμα φυσικού αερίου άρχισε να αυξάνεται.Αργότερα στο κλείσιμο της ημέρας το Ολλανδικό συμβόλαιο TTF Οκτωβρίου σημείωνε άνοδο 4,6% στα 39 ευρώ/ MWh.

 Απεργίες στις εγκαταστάσεις LNG της Gorgon και Wheatstone

Η Chevron και τα συνδικάτα που έχουν ανακοινώσει απεργίες στις εγκαταστάσεις LNG της Gorgon και Wheatstone θα μπορούσαν να είναι κοντά σε συμφωνία, δήλωσε την ίδια ημέρα η Ρυθμιστική Αρχή της αγοράς εργασίας της Αυστραλίας (Fair Work Commission).

Την Τετάρτη 20/9/2023 , οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ του Αμερικανού ηγεμόνα και των συνδικάτων απέτυχαν, γεγονός που άφησε την Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας να αποφασίσει την Παρασκευή 22/9/2023 εάν θα σταματήσει τις απεργίες.

Ωστόσο την Πέμπτη, η FWC ανέφερε ότι «Τα μέρη βρίσκονται στον γκρεμό της επίτευξης ιστορικών πρωτοεπιχειρησιακών συμφωνιών για αυτές τις εγκαταστάσεις LNG της Chevron στη Δυτική Αυστραλία».

Η επιτροπή εξέδωσε νέες συστάσεις στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και ενθάρρυνε τα μέρη να υιοθετήσουν αυτές τις συστάσεις.

«Κατά την άποψή μου, τα μέρη είναι κοντά στο να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα των συμφωνιών εγγεγραμμένων επιχειρήσεων για την κάλυψη των μισθών και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων που εργάζονται για τη Chevron», δήλωσε ο επίτροπος Riordan.


Ο ρόλος της Αυστραλίας

Παρά τη βιομηχανική δράση και ένα σφάλμα στις εγκαταστάσεις Wheatstone την περασμένη εβδομάδα, οι εξαγωγές LNG από την Αυστραλία παραμένουν ανεπηρέαστες, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης σκαφών.

Η διευθέτηση της διαφοράς θα αμβλύνει περαιτέρω τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό στην Ευρώπη και παγκοσμίως.


Η Νορβηγία επηρέασε τις τιμές του φυσικού αερίου  

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου επίσης αποδυναμώθηκαν μετά την παραγωγή του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Troll στη Νορβηγία την Τετάρτη μετά από μακρά περίοδο συντήρησης.

Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αφού η Ρωσία διέκοψε την παροχή αγωγών στους περισσότερους πελάτες της στην ΕΕ μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης