Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει ότι απαιτούνται άνευ προηγουμένου επενδύσεις για την αναβάθμιση των γηρασμένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, διαφορετικά η ΕΕ δεν θα επιτύχει τους στόχους της για καθαρή ενέργεια.
Όπως αναμεταδίδει το euractiv.com, τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής προβλέπουν εκατομμύρια περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στους ευρωπαϊκούς δρόμους έως το 2030, καθώς και μαζική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας που αρχίζουν να αντικαθιστούν τους λέβητες ορυκτών καυσίμων στα σπίτια.
Η ένωση βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric δήλωσε σήμερα (21/9) ότι για την υποστήριξη αυτών των στόχων, οι μέσες ετήσιες επενδύσεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης από τώρα έως το 2050 πρέπει να είναι τουλάχιστον 84% υψηλότερες από ό,τι ήταν το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι απαιτούνται επενδύσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 584 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μέχρι το 2030 για την επίτευξη των πράσινων στόχων.
«Θέλουμε να μετατρέψουμε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα με ταχύτητα ρεκόρ, να αντικαταστήσουμε τα ορυκτά καύσιμα –πετρέλαιο και φυσικό αέριο– με ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι προσθέτουμε φορτία νέας παραγωγικής ικανότητας στο δίκτυο, προσθέτουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αντλίες θερμότητας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby.
Η Eurelectric είπε ότι η δημόσια χρηματοδότηση θα πρέπει να στοχεύει στην γρήγορη αναβάθμιση των δικτύων, σε σχέση με άλλες μακροπρόθεσμες υποδομές, όπως έργα υδρογόνου που θα ξεκινήσουν τη δεκαετία του 2030.
Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson είπε στο Reuters ότι τα έργα δικτύου θα συμπεριληφθούν σε έναν επερχόμενο κατάλογο διασυνοριακών υποδομών που θα έχουν ταχύτερες άδειες και πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ.«Εάν δεν αναβαθμίσουμε τις υποδομές δικτύου πολύ γρήγορα, δεν θα επιτύχουμε τους στόχους μας για το 2030», είπε.
Οι ανακοινώσεις της Eurelectric
Η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης μπορεί να βρίσκεται πίσω μας, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για τις προκλήσεις της αποανθρακοποίησης και της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης. Ο εξηλεκτρισμός με καθαρή και ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια παραμένει η βασική απάντηση, αλλά απαιτούνται επειγόντως υψηλότερες επενδύσεις και αναβάθμιση των υποδομών για να καταστεί δυνατός ο τριπλασιασμός του ρυθμού του εξηλεκτρισμού έως το 2050. Με 6½ χρόνια να έχουν απομείνει μέχρι το 2030, η Ευρώπη πρέπει να προσελκύσει πρωτοφανείς επενδύσεις για την επέκταση των δικτύων, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο Βαρόμετρο Ενέργειας 2023 της Eurelectric.
Το 2022 σηματοδότησε μια σημαντική στροφή για τον ενεργειακό τομέα της ΕΕ σύμφωνα με την έκδοση του 2023 του Βαρομέτρου Ενέργειας. Το Βαρόμετρο, που παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, χαρτογραφεί τις βασικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, βασισμένο σε ενδελεχή έρευνα και πολλαπλές πηγές δεδομένων.
Μετά από μια περίοδο ιστορικών δυσκολιών, ο κλάδος παρουσίασε αρκετές θετικές τάσεις. Ύστερα από τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις των τιμών και τις πολιτικές παρεμβάσεις το 2022, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 19% και εκατομμύρια καταναλωτές στράφηκαν στα ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης. Βελτιώθηκαν, επίσης, οι τιμές του ρεύματος. Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας σταθεροποιήθηκαν, παρουσιάζοντας μείωση από 227 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο το 2022 σε 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέτος, με τις τιμές λιανικής να ακολουθούν την τάση.
Ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών προχώρησε, με τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλεκτρικών λεωφορείων να αγγίζουν το 21% και το 13,7% αντίστοιχα. Ωστόσο, η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης υστερεί, όπως και οι επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερες γραμμές, περισσότερη ψηφιακοποίηση και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις κλιματικές επιπτώσεις για να είναι τα δίκτυά μας ικανά να υποστηρίξουν την κλιματική ουδετερότητα. Αυτό απαιτεί αλλαγή της προσέγγισης του ρυθμιστικού πλαισίου. Πρέπει να επιτραπεί στους φορείς λειτουργίας των δικτύων να κάνουν προληπτικές επενδύσεις, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για μεγαλύτερα επίπεδα εξηλεκτρισμού του ενεργειακού συστήματος».
Παραγωγή – μία μεικτή εικόνα
Η ανάπτυξη νέας ισχύος παραγωγής ηλεκτρισμού διέφερε σημαντικά ανά τεχνολογία. Ενώ τα φωτοβολταϊκά κατέγραψαν ρεκόρ με την ανάπτυξη 41 GW, οι αιολικές εγκαταστάσεις έμειναν πίσω τόσο στην ξηρά όσο και υπεράκτια λόγω ενός συνδυασμού προβλημάτων που αφορούσαν στην αλυσίδα εφοδιασμού, την αργή αδειοδότηση και τον κακό σχεδιασμό δημοπρασιών.
Η αυξανόμενη διείσδυση της στοχαστικής παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολικά και φωτοβολταϊκά απαιτεί αύξηση των τεχνολογιών που παρέχουν ευελιξία και εγγυημένη ισχύ για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος. Εκτός από τις συμβατικές εγκαταστάσεις, οι λύσεις αποθήκευσης θα πρέπει να αυξηθούν μαζικά. Αν και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αυξήθηκαν σε 4,5 GW το 2022, χρειάζονται περίπου 11 έως 14 GW ετησίως για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών του συστήματος.
O Kristian Ruby ανέφερε: «Η Ευρώπη χρειάζεται έναν μαζικό εξηλεκτρισμό για να ξεφύγει από τη λαβή του Πούτιν. Αλλά με την κοινωνία να βασίζεται περισσότερο στην ηλεκτρική ενέργεια, η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να είναι αξιόπιστη για όλους».
www.worldenergynews.gr