Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Ως το 2030 η ΕΕ θα βασίζει το 70% των εισαγωγών της στο spot LNG

IEA: Ως το 2030 η ΕΕ θα βασίζει το 70% των εισαγωγών της στο spot LNG
Πολλοί αγοραστές παραμένουν απρόθυμοι να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για το ψυχρό καύσιμο, εν μέσω περιφερειακών προσπαθειών για μείωση της χρήσης ορυκτών  τα επόμενα χρόνια

Εάν δεν υπογραφούν νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες, η ΕΕ ενδεχομένως να στηριχθεί στην αγορά spot για περίπου το 70% του εισαγόμενου LNG της έως το 2030. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ΙΕΑ, Timothy Gould στο συνέδριο Francegaz στο Παρίσι.

«Μπορεί να έχουμε μια πολύ εύκολη ισορροπία στη διεθνή αγορά το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, αλλά ας θυμόμαστε ότι εάν βασίζεστε στην αγορά spot, είστε επίσης ευάλωτοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η ΕΕ επρόκειτο να καλύψει το μισό-ρεκόρ του εισαγόμενου εφοδιασμού LNG μέσω αγορών spot φέτος, από μόλις 20% το 2021, είπε, χωρίς να προσδιορίσει ορισμένους όγκους. Σημειώνεται ότι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η ΕΕ άρχισε να βασίζεται στις εισαγωγές αερίου από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Ωστόσο, πολλοί αγοραστές παραμένουν απρόθυμοι να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες για το ψυχρό καύσιμο, εν μέσω περιφερειακών προσπαθειών για μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων τα επόμενα χρόνια.

Πτώση ζήτησης

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχε ήδη μειωθεί κατά 33 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα – ή 8% – τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε μειώσεις από έτος σε έτος στη βιομηχανική κατανάλωση φυσικού αερίου», είπε, σημειώνοντας ότι «καμία ανάκαμψη δεν ήταν ακόμη ορατή όσον αφορά τη ζήτηση φυσικού αερίου. Η μείωση οφείλεται επίσης στη χαμηλότερη ζήτηση ενέργειας, στην επέκταση της αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας και στην υψηλότερη παραγωγή πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης