Είναι χαρακτηριστικό ότι εγείρονται σοβαρές επιφυλάξεις για τον πρώτο διαγωνισμό που διενεργήθηκε για την εγκατάσταση μπαταριών
Ήδη καταγράφονται τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς το πρόβλημα θα γίνεται όλο και εντονότερο.
Η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την αυξημένη ηλιοφάνεια, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους, οδηγούν ήδη σε αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ και διαμόρφωση πολύ χαμηλών τιμών στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της περιορισμένης ζήτησης η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει διαμορφωθεί στην Αγορά Επόμενης Ημέρας περίπου στα 100 ευρώ/MWh με την ανώτατη να φθάνει στα 362 ευρώ/MWh και την κατώτατη να είναι μηδενική.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η 19η Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύστημα έφθασε στο 42,82% και για τρεις ώρες του 24ώρου η τιμή έπεσε στο 1,34 και 1,36 ευρώ/MWh.
Διακοπές και θερμικές
Όπως προβλέπουν κύκλοι της αγοράς τα επόμενα χρόνια ο ΑΔΜΗΕ, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος, θα είναι αναγκασμένος να προχωρεί σε σημαντικές υποχρεωτικές περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ και παράλληλα να θέτει σε λειτουργία τις θερμικές μονάδες προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία και την ευστάθεια του συστήματος αποφεύγοντας φαινόμενα black out.
Το πρόβλημα του Σεπτεμβρίου, αφορά κυρίως την ελληνική αγορά και όχι τις άλλες αγορές της Ευρώπης, λόγω των καιρικών συνθηκών που οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή από τις μονάδες ΑΠΕ, τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου στη χώρα μας, ενώ παράλληλα η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή.
Το πρόβλημα θα γίνεται όλο και εντονότερο τα επόμενα χρόνια καθώς θα αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ και το ενδεχόμενο να αποζημιώνονται οι μονάδες ΑΠΕ για τις υποχρεωτικές περικοπές, θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ από την άλλη πλευρά οι μηδενικές τιμές απασχολούν τους επενδυτές ΑΠΕ οι οποίοι βλέπουν ορατό τον κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των επενδύσεων τους.
Κόστος Αποθήκευσης
Το πρόβλημα θεωρητικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω των μπαταριών, όμως ήδη η αγορά μιλάει για μια τεχνολογία που είναι νωρίς να κριθεί πως θα λειτουργήσει στο ηλεκτρικό σύστημα και κυρίως ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα κόστη της ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εγείρονται σοβαρές επιφυλάξεις για τον πρώτο διαγωνισμό που διενεργήθηκε για την εγκατάσταση μπαταριών. Εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι οι τιμές που προσφέρθηκαν στο διαγωνισμό από τους υποψήφιους επενδυτές και οι οποίες τελικώς κατακυρώθηκαν, είναι εξαιρετικά χαμηλές. Οι τιμές μάλιστα θεωρούνται αποτρεπτικές για άλλους επενδυτές και εκτιμάται πως παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη του διαγωνισμού παράλληλα προβληματίζεται για τη μεσοσταθμική τιμή των 49.748 ευρώ/MW/έτος.
Μάλιστα εκτιμάται ότι αυτή είναι και η αιτία που ακόμη δεν έχει προχωρήσει ο δεύτερος διαγωνισμός.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς δεν «βγαίνουν» τα έργα με τιμή 34.000 ή και 39.000 ή ακόμη και 50.000 ευρώ/MW/έτος.
Μάλιστα κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο για ένα έργο αποθήκευσης να ενταχθεί στην αγορά και να λαμβάνει αποζημιώσεις ελευθέρα για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στην Αγορά Εξισορρόπησης παρά να ενταχθεί στο σύστημα του διαγωνισμού με τη σταθερή αμοιβή που δεν του δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη δυναμική της αγοράς.
www.worldenergynews.gr