Ενέργεια

Αποκαλύψεις από έγγραφο του Reuters για ΕΕ: Κίνδυνος ενεργειακής εξάρτησης από τη Κίνα

Αποκαλύψεις από έγγραφο του Reuters για ΕΕ: Κίνδυνος ενεργειακής εξάρτησης από τη Κίνα
Στη Γρανάδα θα συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ στις 5 Οκτωβρίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να εξαρτηθεί τόσο από την Κίνα για μπαταρίες ιόντων λιθίου και κυψέλες καυσίμου έως το 2030 όσο και από τη Ρωσία για ενέργεια πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν δεν λάβει μέτρα, ανέφερε έγγραφο που ετοιμάστηκε για τους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

Το έγγραφο, το οποίο έλαβε το Reuters, συντάχθηκε από την τρέχουσα ισπανική προεδρία της ΕΕ και θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων για την οικονομική ασφάλεια της Ευρώπης κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών του μπλοκ στη Γρανάδα της Ισπανίας στις 5 Οκτωβρίου.

Τι θα συζητήσουν

Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του κινδύνου υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από την Κίνα και την ανάγκη διαφοροποίησης προς την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με το έγγραφο, λόγω της διαλείπουσας φύσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια, η Ευρώπη θα χρειαστεί τρόπους αποθήκευσης ενέργειας για να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Ενώ η ΕΕ κατέχει ισχυρή θέση στις ενδιάμεσες φάσεις και στη φάση συναρμολόγησης της κατασκευής ηλεκτρόλυσης, με περισσότερο από 50% παγκόσμιο μερίδιο αγοράς, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για κυψέλες καυσίμου και μπαταρίες ιόντων λιθίου που είναι ζωτικής σημασίας για τα ηλεκτρικά οχήματα. «Χωρίς την εφαρμογή ισχυρών μέτρων, το ευρωπαϊκό ενεργειακό οικοσύστημα θα μπορούσε να έχει διαφορετική εξάρτηση από την Κίνα έως το 2030, αλλά με παρόμοια σοβαρότητα, από αυτή που είχε στη Ρωσία πριν από την εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε.

Το σοκ που προκάλεσε η Ρωσία

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2021, το έτος πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ λάμβανε από τη Ρωσία πάνω από το 40% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, το 27% των εισαγωγών πετρελαίου και το 46% των εισαγωγών άνθρακα.

Ο τερματισμός των περισσότερων αγορών ενέργειας από τη Ρωσία προκάλεσε σοκ στις τιμές της ενέργειας στην ΕΕ και αύξηση του πληθωρισμού των καταναλωτών, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει απότομα τα επιτόκια, σε μια κίνηση που περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και οι κυψέλες καυσίμου δεν ήταν ο μόνος τομέας ευπάθειας της ΕΕ, ανέφερε το έγγραφο της ισπανικής προεδρίας.

«Ένα παρόμοιο σενάριο θα μπορούσε να εκτυλιχθεί στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας», αναφέρεται στο έγγραφο. «Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ζήτηση για ψηφιακές συσκευές όπως αισθητήρες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διακομιστές δεδομένων, εξοπλισμός αποθήκευσης και δίκτυα μετάδοσης δεδομένων θα αυξηθεί απότομα σε αυτή τη δεκαετία».

«Η ΕΕ έχει σχετικά ισχυρή θέση στο τελευταίο, αλλά παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες στους άλλους τομείς», αναφέρεται.

Μέχρι το 2030, αυτή η εξάρτηση από το εξωτερικό θα μπορούσε να θέσει σoβαρά εμπόδια στην αύξηση της παραγωγικότητας που χρειάζεται επειγόντως η ευρωπαϊκή βιομηχανία και ο τομέας των υπηρεσιών και θα μπορούσε να εμποδίσει τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών συστημάτων ο οποίος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης