«Πόρτα» του ΔΕΔΔΗΕ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών - Οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΕΝ

«Πόρτα» του ΔΕΔΔΗΕ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών - Οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΕΝ
Το επόμενο διάστημα, το ΥΠΕΝ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τον οδηγό του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για Επιχειρήσεις», προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ
Η ανεπάρκεια των ηλεκτρικών δικτύων βάζει φρένο στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις, αλλά και στις ενεργειακές κοινότητες. Πολλές είναι οι βιομηχανίες οι οποίες έχουν βρει …κλειστές πόρτες στον ΔΕΔΔΗΕ ακόμη και για συστήματα με μπαταρίες, δίχως δυνατότητα έκχυσης στο δίκτυο.Αντιστοίχως, αρνητικές απαντήσεις έχουν λάβει και ενεργειακές κοινότητες που επιχείρησαν να αναπτύξουν φωτοβολταϊκό πάρκο για αυτοπαραγωγή ενέργειας.
Μάλιστα, το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η οποία, το  επόμενο διάστημα, ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τον οδηγό του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά για Επιχειρήσεις», προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.  Το πρόβλημα έγκειται στη  λεγόμενη στάθμη βραχυκύκλωσης του δικτύου διανομής, η οποία σε πολλούς υποσταθμούς της χώρας είναι μηδενική και έτσι είναι απαγορευτική ακόμη και για  μηδενική έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, διαφορετικά κινδυνεύει να καταρρεύσει ο υποσταθμός.  
Σύσταση ειδικής ομάδας

Ενόψει της έναρξης του προγράμματος που θα επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία (πιθανότατα θα επιδοτείται μόνον η μπαταρία) σε επιχειρήσεις, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σκοπεύει να συστήσει ειδική ομάδα που θα εξετάσει το πρόβλημα και θα προτείνει λύσεις ως προς τη βελτίωση των υποδομών του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και τα  αναγκαία και επείγοντα έργα αναβάθμισης.
Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα για τις ενεργειακές κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), όπως καταδεικνύει τελευταία έκθεση του «Τhe Green Tank».  Ειδικότερα,  για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών 12 δήμων της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας  ή διαφορετικά 245.000 οικιακών καταναλωτών απαιτείται η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με εγκατάσταση 272 MW  με 300 MW  φωτοβολταϊκών. Ωστόσο, αν και υφίστανται  491 ενεργές αιτήσεις  για 428,6 MW, το 75% στη Δυτική Μακεδονία και το 66,7% στην Πελοπόννησο  δεν μπορεί να συνδεθεί στο  δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.  
Τι εντοπίζει η έκθεση του «Τhe Green Tank»

Το πρόβλημα για τις ΕΚΟΙΝ, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίζεται  στα μηδενικά ή ελάχιστα περιθώρια που υπάρχουν στα θερμικά όρια των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στη «στάθμη βραχυκύκλωσης» του δικτύου διανομής μέσης τάσης, στις περιοχές της Κοζάνης, του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης. Η λύση θα ήταν η  επέκταση  και ενίσχυση  των δικτύων, έργα χρονοβόρα τα οποία απαιτούν και υψηλά κονδύλια. Ηλεκτρικός χώρος όμως μπορεί να δημιουργηθεί και με άλλους τρόπους.
Για παράδειγμα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων Διαχειριστών και γνώμη της ΡΑΕ, εξειδικεύθηκαν οι περιορισμοί έγχυσης από σταθμούς ΑΠΕ για τη βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών του Συστήματος και του Δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας απορρόφησης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ.
Έτσι, δημιουργείται εν δυνάμει επιπλέον ηλεκτρικός χώρος ο οποίος θα μπορούσε να διατεθεί σε νέα έργα. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει, σύμφωνα με τους μελετητές του “The Green Tank” ,να διασφαλιστεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση πως ο ηλεκτρικός χώρος που προκύπτει θα διατεθεί κατά προτεραιότητα σε έργα αυτοκατανάλωσης και ενεργειακών κοινοτήτων με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Επίσης, ένας  γρήγορα υλοποιήσιμος τρόπος για να αμβλυνθούν τα προβλήματα κορεσμού των δικτύων ειδικά για τις ενεργειακές κοινότητες είναι η εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας “πίσω από τον μετρητή”.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης