Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η ΕΕ ψήφισε τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησή της από την Κίνα

Η ΕΕ ψήφισε τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησή της από την Κίνα

Στόχος να μη βασίζεται μόνο σε μία χώρα

Σε μια νέα εποχή αναμένεται να πει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στον τομέα της ενέργειας μετά την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο σχεδίου υπέρ της μείωσης της γραφειοκρατίας της εξόρυξης και της διαφοροποίησης των προμηθειών του σε πρώτες ύλες όπως το λίθιο και το πυρίτιο.

Όπως αναφέρει το theguardian.com, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε την Πέμπτη 14/9/2023 να διαφοροποιήσει τις προμήθειες του σε κρίσιμες πρώτες ύλες και να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις εταιρείες εξόρυξης.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα, σχεδιάζει να διασφαλίσει ότι έως το 2030 δεν θα βασίζεται σε μία μόνο χώρα για περισσότερο από το 65% της προμήθειας οποιασδήποτε στρατηγικής πρώτης ύλης.

Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εκδηλωθούν, αρχής γενομένης από τους περιβαλλοντολόγους.

Η ΕΕ ψήφισε ένα σχέδιο για την εξασφάλιση υλικών (περισσότερα από τα κρίσιμα που απαιτούνται) για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων βασικών στοιχείων της πράσινης μετάβασής της.


Το σχέδιο πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία

Οι λεπτομέρειες της πράξης, που ψηφίστηκε με 515 ψήφους υπέρ και 34 κατά, θα αποτελέσουν πλέον αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ βουλής και συμβουλίου.

«Ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή κυριαρχία και ανταγωνιστικότητα έχει δρομολογηθεί», δήλωσε ο Nicola Beer, Γερμανός ευρωβουλευτής με τον φιλελεύθερο όμιλο Renew Europe, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την πρόταση.

«Με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων στην ψηφοφορία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει πολύ σαφή τη θέση του σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού».


ΕΕ: Τι χρειάζεται και τι ισχύει έως τώρα

Για να λειτουργήσει η οικονομία της με καθαρή ενέργεια αντί για ορυκτά καύσιμα, η ΕΕ χρειάζεται κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και το πυρίτιο για τους ημιαγωγούς σε ηλιακούς συλλέκτες.

Επί του παρόντος βασίζεται σε λίγες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας για την προμήθεια τους.


Στη Βρετανία το πρώτο ορυχείο λιθίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσει το πρώτο ορυχείο λιθίου στην Κορνουάλη για την ενίσχυση της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Δεν θα υπάρξει ηλεκτρονική κινητικότητα χωρίς μπαταρίες και δεν θα υπάρχουν περισσότερες μπαταρίες χωρίς περισσότερο λίθιο. Μια αξιόπιστη και στρατηγική πολιτική πρώτων υλών πρέπει να αυξήσει την προσφορά μας από αξιόπιστες πηγές», δήλωσε η Hildegard Bentele, Γερμανίδα ευρωβουλευτής από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και επικεφαλής διαπραγματευτής της ομάδας για την πρόταση.

Η νέα πρόταση θέτει στόχους για την εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση κρίσιμων πρώτων υλών.

Ζητεί από την ΕΕ να αναπτύξει την ικανότητα έως το 2030 για εξόρυξη υλικών που καλύπτουν τουλάχιστον το 10% της ζήτησης και υλικά επεξεργασίας που καλύπτουν το 50% της ζήτησης, με ρήτρα που επιτρέπει έως και το 20% της νέας ικανότητας επεξεργασίας να προέρχεται από συνεργασίες με

αναδυόμενες αγορές.

Θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την ικανότητα ανακύκλωσης για τη συλλογή, τη διαλογή και την επεξεργασία του 45% των στρατηγικών υλικών στα απόβλητά του για ανακύκλωση.


Πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης στα 5 βασικά ορυκτά

Η παγκόσμια ζήτηση για καθένα από τα πέντε βασικά ορυκτά (νικέλιο, κοβάλτιο, λίθιο, χαλκός και νεοδύμιο), θα αυξηθεί κατά 1,5 έως επτά φορές μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με ένα σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και αποκάλυψε την υπερβολική εξάρτηση της ηπείρου από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, οι ευρωπαίοι πολιτικοί και οι επιχειρήσεις αγωνίστηκαν να προμηθευτούν βασικά ορυκτά από ένα ευρύτερο φάσμα προμηθευτών.

«Η διασφάλιση και η διαφοροποίηση της προσφοράς μας σε κρίσιμες πρώτες ύλες είναι ζωτικής σημασίας και αυτό αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα σε ορισμένες βασικές βελτιώσεις του νόμου», δήλωσε ο Markus Beyrer, επικεφαλής του βιομηχανικού ομίλου λόμπι BusinessEurope.

Ενστάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

 

Παρόλα αυτά κάποιοι αντιδρούν. Ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η πράξη θα ανοίξει χώρες όπως η Φινλανδία, η οποία φιλοξενεί μια σειρά από κρίσιμα ορυκτά, σε ορυχεία που είναι πολύ κακώς ρυθμισμένα για την προστασία της φύσης.

Επικρίνουν την πρόταση για επιτάχυνση της έκδοσης αδειών χωρίς να αυξηθούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες εξόρυξης. Τα ορυχεία στην Ευρώπη θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό τους κόστος, δήλωσε ο Satu Jaatinen, ο οποίος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της MiningWatch Finland, μιας περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης.

«Τα ορυχεία μπορούν να γίνουν βιώσιμα. Η βιομηχανία μπαταριών μπορεί να γίνει βιώσιμη. Το μόνο πράγμα που χρειάζονται είναι να υιοθετήσουν τις τεχνολογίες που υπάρχουν, αλλά δεν το θέλουν γιατί είναι μια επιπλέον επένδυση», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης