Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Κλείδωσε» θέση για τη δημιουργία του μεγάλου υπεράκτιου αιολικού Nordlicht II η Vattenfall

«Κλείδωσε» θέση για τη δημιουργία του μεγάλου υπεράκτιου αιολικού Nordlicht II η Vattenfall
Η εταιρεία άσκησε το δικαίωμα εισόδου για υπεράκτια περιοχή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία που προσωρινά είχε απονεμηθεί στην RWE

Η Vattenfall ενημέρωσε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 τη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων (BSH) ότι επικαλείται το δικαίωμα εισόδου που έχει για την θέση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας N-6.6 την οποια η BSH είχε παραχωρήσει προσωρινά στην RWE τον περασμένο μήνα.

Η Vattenfall, η οποία κατείχε δικαίωμα παρέμβασης για την θέση αυτή, μετά τις αλλαγές που έγιναν διαγωνιστικές διαδικασίες της Γερμανίας γα τα υπεράκτια αιολικά, έπρεπε μέχρι τις 14/9 να ενημερώσει τον BSH για το εάν θα ασκούσε το δικαίωμά της.

Στις αρχές Αυγούστου, η BSH είχε αναθέσει τέσσερις περιοχές στη Βόρεια Θάλασσα για τις οποίες είχαν ήδη γίνει κάποιες προκαταρκτικές έρευνες. Τις τρεις από τις τέσσερις περιοχές (N-3.5, N-3.6, N-6.6 και N-6.7) τις εξασφάλισε  η RWE και τη μία η Waterkant Energy. Η τοποθεσία N-6.6 κατακυρώθηκε προσωρινά στην RWE με την BSH να δίνει στη Vattenfall διορία έως τις 14 Σεπτεμβρίου για να ασκήσει το δικαίωμα εισόδου που είχε.

Το έργο στο N-6.6 αναπτύχθηκε αρχικά με το όνομα Atlantis I, και η Vattenfall το απέκτησε το 2017. Ωστόσο, καθώς η Γερμανία προχώρησε αργότερα σε ένα νέο διαγωνισμό για τα υπεράκτια αιολικά, οπότε η περιοχή δημοπρατήθηκε ξανά με τη Vattenfall να διατηρεί το δικαίωμα εισόδου.

Η περιοχή N-6.6 βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού Borkum, όπου η σουηδική εταιρεία θέλει να κατασκευάσει ένα υπεράκτιο αιολικό έργο εγκατεστημένης ισχύος 630 MW, με το όνομα Nordlicht II (Northern Light II).

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό έργο Northern Light, το Nordlicht I 980 MW , θα κατασκευαστεί στην περιοχή N-7.2, για την οποία η Vattenfall είχε επίσης δικαίωμα εισόδου και άσκησε το δικαίωμά της αυτό μετά τη νίκη της RWE στον διαγωνισμό.

Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1.610 MW, τα δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα Nordlicht θα είναι σε θέση να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες περισσότερων από 1,7 εκατομμυρίων γερμανικών νοικοκυριών.

Με την επιφύλαξη των τελικών επενδυτικών αποφάσεων της Vattenfall, το Nordlicht I σχεδιάζεται να συνδεθεί στο δίκτυο από το 2027 και το Nordlicht II από το 2028.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης