Ενέργεια

BP: Άνω των 200 δισ. κυβικών μέτρων είναι η παραγωγή φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν

BP: Άνω των 200 δισ. κυβικών μέτρων είναι η παραγωγή φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν
Ξεπέρασε το όριο σύμφωνα με την εταιρεία «κολοσσό» στα καύσιμα

Η BP αναφέρει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Shah Deniz στον τομέα του Αζερμπαϊτζάν της Κασπίας Θάλασσας ξεπέρασε πρόσφατα το όριο των 200 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σ΄τμγωνα με την ιστοσελίδα offshore-mag.com.

Σημειώνεται ότι ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2006 και ότι κοίτασμα φυσικού αερίου Shah Deniz είναι το μεγαλύτερο στο Αζερμπαϊτζάν.


Διαδρομή φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο εξήχθη αρχικά μέσω του αγωγού Νοτίου Καυκάσου στο Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία και την Τουρκία και στη συνέχεια στην Ευρώπη μετά την έναρξη λειτουργίας του Shah Deniz 2 το 2018.

Σε δεύτερο στάδιο προμηθεύει 16 bcm ετησίως στις αγορές της Τουρκίας και της Ευρώπης μέσω του συστήματος αγωγών Southern Gas Corridor.

Φέτος, η εταιρεία bp Azerbaijan αναμένει να φέρει στο δίκτυο επιπλέον πηγάδια Shah Deniz 2 καθώς η ανατολική βόρεια πλευρά ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο.


Μέγεθος παραγωγής φυσικού αερίου

Επί του παρόντος, η μέση ημερήσια παραγωγή από τις πλατφόρμες Shah Deniz Alfa και Shah Deniz Bravo είναι 72,6 MMcm, που λαμβάνεται από 11 φρεάτια Alfa και 14 Bravo.

Όταν το πεδίο ανακαλύφθηκε το 1999, η αρχική εκτίμηση του φυσικού αερίου ήταν πάνω από 1 tcm, με 2 Bbl συμπύκνωμα.

Από την έναρξη της λειτουργίας της, η Shah Deniz έχει παραδώσει 342 MMbbl συμπυκνώματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης