Πιο οικονομική η ανάμειξη πράσινου υδρογόνου ως 10% με PNG από το LPG

Πιο οικονομική η ανάμειξη πράσινου υδρογόνου ως 10% με PNG από το LPG
Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ινδίας πειραματίζεται με το πράσινο υδρογόνο

Η ανάμειξη του πράσινου υδρογόνου αποτελεί ανάγκη των ημερών μας για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, για να αυξήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια που εξασφαλίζει αξιόπιστο μακροπρόθεσμο εφοδιασμό και δεύτερον για να προχωρήσουμε στην απανθρακοποίηση χρησιμοποιώντας βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα.

Για αυτό το λόγο η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ινδίας NTPC εφαρμόζει τους τελευταίους 9 μήνες ένα πιλοτικό σχέδιο στην πόλη Kawas του Surat, στο κρατίδιο Guharat. Αυτό είναι το πρώτο έργο της Ινδίας που βασίζεται στη ανάμειξη πράσινου υδρογόνου με φυσικό αέριο .

Ο δόκτωρ Lakshmanan, ανώτατος διευθυντής της NTPC για το υδρογόνο, δήλωσε σε πρόσφατη εκδήλωση ότι η ανάμειξη πράσινου υδρογόνου θα γίνει στο μέλλον βιώσιμη τεχνολογία στην Ινδία.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου από πλευράς σύγκρισης κόστους, ανέφερε ότι η ανάμειξη υδρογόνου ως 10% σε ένα δίκτυο φυσικού αερίου (PNG) έχει πάρα πολύ οικονομικό κόστος συγκριτικά με το LPG.

Πλεονεκτήματα του πράσινου υδρογόνου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η NPTC στην παρουσίαση του πιλοτικού έργου, το όφελος από τη χρήση μείγματος υδρογόνου 5% με PNG έναντι του LPG φτάνει στα 63,95 Rs (ινδικές νομισματικές μονάδες) το μήνα και από τη χρήση μείγματος υδρογόνου 10% φτάνει στα 5,77 Rs το μήνα.
Η χρήση μείγματος υδρογόνου 10% έχει υψηλότερο κόστος, ωστόσο όταν γίνεται σε εμπορική κλίμακα, τείνει να μειωθεί.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του έργου για μείγμα υδρογόνου 5% έδειξαν ότι η ανάμειξη υδρογόνου με το φυσικό αέριο έχει τέλεια ομοιογένεια. Σε ότι αφορά την αξιολόγηση της χρήσης υλικού στο δίκτυο PNG, αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις στους αγωγούς, τον καυστήρα, και τις σφραγίσεις. Έδειξαν επίσης ότι το αυτό υψηλής σύνθεσης μείγμα δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στο δίκτυο των αγωγών.

Το πιλοτικό έργο, που ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου 2023, αποτελεί ένα κοινό εγχείρημα της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ινδίας, NPTC και της εταιρείας φυσικού αερίου του Gujarat, Gujarat Gas Limited. Αφορά τη μείξη πράσινου υδρογόνου 5% ως 20% με PNG.

Το πράσινο υδρογόνο σε αυτό το σχέδιο παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού χρησιμοποιώντας την ενέργεια ενός πλωτού ηλιακού έργου της NTPC στο Kawas. Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται με αυτό τον τρόπο αποθηκεύεται και στη συνέχεια διοχετεύεται στο δίκτυο PNG.

Οι ιδιαιτερότητες του έργου

Ο δόκτωρ Lakshmanan είπε ότι το πιλοτικό έργο έχει σημαντικές διαφορές από τις τυπικές διαδικασίες μείξης υδρογόνου στα δίκτυα PNG και CGD, καθώς η κατανάλωση ή η ροή του φυσικού αερίου δεν είναι ενιαία στο έργο - πιλότος. Η ροή του φυσικού αερίου πρέπει να παρακολουθείται διαρκώς.

Από τη στιγμή που πρόκειται για ένα εγχώριο σχέδιο, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου είναι πολύ μεγάλη, κατά συνέπεια ώστε το σύστημα πρέπει να μπορεί να ανιχνεύει  αυτές τις διακυμάνσεις και να εγχέει την απαιτούμενη ποσότητα υδρογόνου ακόμη και σε περίπτωση χαμηλής ροής.
Με αυτόν τον τρόπο το έργο είναι ιδιαίτερο καθώς έχουμε πολύ περιορισμένο έλεγχο στις βαλβίδες ελέγχου και τα άλλα συστήματα, πρόσθεσε ο δόκτωρ Lakshmanan.

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στο πιλοτικό έργο είτε σε ότι αφορά το σχεδιασμό του συστήματος είτε σε ότι αφορά τις λειτουργίες του, ανακοίνωσε η NTPC.

www.wordlenergynews.com

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης