Ενέργεια

OilPrice: Πότε το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολ.

OilPrice: Πότε το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολ.

 Η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής της κατά 1 εκατομμύριο bpd μέχρι τον Δεκέμβριο, μια κίνηση που θα πιέζε δραματικά τις αγορές

 

Η αγορά δεν έχει δει τον πλήρη αντίκτυπο της πρόσθετης περικοπής παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δραστικά αυστηρότερη αγορά εάν ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο διατηρήσει τα επίπεδα εξαγωγών χαμηλά και οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια εάν η παραγωγή της παραμείνει χαμηλή σύμφωνα με τη Vortexa.


Την Τρίτη, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την περικοπή κατά 1 εκατομμύριο bpd μέχρι τον Δεκέμβριο. Η κίνηση ενισχύει «τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλονται από τις χώρες του OPEC Plus με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας των αγορών πετρελαίου», αναφέρει το Βασίλειο.
Η Ρωσία επέκτεινε επίσης την περικοπή των εξαγωγών της κατά 300.000 bpd μέχρι το τέλος του 2023.

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να συσφίξει μόνη της την αγορά το τέταρτο τρίμηνο, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια άλλων παραγωγών του ΟΠΕΚ+, αν διατηρήσει τα επίπεδα εξαγωγών τόσο χαμηλά όσο τον Αύγουστο, έγραψε ο David Wech, Chief Economist της Vortexa.

Εξαγωγές

Οι Σαουδάραβες μείωσαν τις εξαγωγές αργού και συμπυκνώματος τον Αύγουστο κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο bpd σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2022 και κατά 1,6 εκατομμύρια bpd σε σύγκριση με τον μέσο όρο του πρώτου εξαμήνου του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας εκτιμάται επίσης ότι μειώθηκαν τον περασμένο μήνα, αλλά όχι τόσο όσο υποσχέθηκε για περικοπή 500.000 bpd τον Αύγουστο.

Η καλύτερη εκτίμηση της Vortexa για τις πραγματικές περικοπές στις ρωσικές εξαγωγές είναι περίπου 150.000 bpd.

Μέχρι στιγμής, οι αφίξεις από τη Σαουδική Αραβία στα λιμάνια προορισμού δεν έχουν αλλάξει πολύ, κάτι που θα μπορούσε να ξεγελάσει την αγορά πιστεύοντας ότι ο αντίκτυπος των περικοπών της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι τόσο μεγάλος.

«Ο κίνδυνος είναι επομένως οι συμμετέχοντες στην αγορά να απορρίψουν τον πλήρη αντίκτυπο των περικοπών από τη Σαουδική Αραβία/ΟΠΕΚ+, καθώς τα βαρέλια συνέχισαν να φτάνουν προς το παρόν», δήλωσε ο Wech της Vortexa.

Προχωρώντας στο τέταρτο τρίμηνο, «Από όσο μπορούμε να πούμε, οι δείκτες ζήτησης δεν φαίνονται ιδιαίτερα κακοί», πρόσθεσε ο Wech.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και προϊόντων έλκονται τόσο στην ξηρά όσο και στις υπεράκτιες περιοχές, λεπτύνοντας το μαξιλάρι έναντι μιας πιθανής κρίσης εφοδιασμού.

«Δεν φαίνεται αμφίβολο εάν η Σαουδική Αραβία μπορεί πραγματικά να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής και εξαγωγών στα χαμηλά του Αυγούστου σε όλο το τέλος του έτους, χωρίς να σφίξει δραστικά την αγορά και να πιέσει τις τιμές πολύ πέρα από το όριο των 100$/β», σημείωσε ο Wech.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης