Ενέργεια

Πτώση στις τιμές LNG στην Ασία λόγω χαμηλής ζήτησης

Πτώση στις τιμές LNG στην Ασία λόγω χαμηλής ζήτησης

Παρά την απεργία των εργαζομένων στα έργα LNG της Chevron στην Αυστραλία

 

Οι τιμές του ασιατικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σημείωσαν πτώση αυτή την εβδομάδα λόγω της χαμηλής ζήτησης, ακόμη και όταν οι ανησυχίες για την προσφορά ενισχύθηκαν μετά την απεργία των εργαζομένων στα έργα LNG της Chevron στην Αυστραλία την Παρασκευή.

Η μέση τιμή LNG για παράδοση Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Ασία υποχώρησε στα 12,90 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) από 13 $ την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμούν πηγές του κλάδου.

«Η ασιατική ζήτηση εξακολουθεί να είναι χλιαρή, οι τιμές spot και ο πρώτος μήνας μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Toby Copson, παγκόσμιος επικεφαλής συναλλαγών στην Trident LNG.

"Ωστόσο, εξακολουθούμε να έχουμε ένα ισχυρό contango που πηγαίνει στους χειμερινούς μήνες, μερική τιμολόγηση σε διακοπές εφοδιασμού που θα οδηγήσουν τους παίκτες της Βόρειας Ασίας να αρχίσουν να δοκιμάζουν τα νερά καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν και μπαίνουμε στην περίοδο θέρμανσης."

Η δομή της αγοράς contango σημαίνει ότι οι τιμές του πρώτου μήνα είναι χαμηλότερες από αυτές των συμβάσεων μεταγενέστερης παράδοσης.

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις LNG της Chevron στην Αυστραλία προχώρησαν σε απεργία την Παρασκευή μετά τις συνομιλίες μεσολάβησης για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας που έληξαν χωρίς συμφωνία, δυνητικά διαταράσσοντας την παραγωγή από εγκαταστάσεις που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 5% της παγκόσμιας προσφοράς.

Ωστόσο, κάποια ζήτηση προέκυψε από την Ινδία, δήλωσε ο Samuel Good, επικεφαλής της τιμολόγησης LNG στην Argus, πιθανότατα ως απάντηση στον ζεστό καιρό που υποστηρίζει τη ζήτηση φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αλλά αυτό αναμένεται να είναι βραχύβιο καθώς αυτή η ζήτηση μειώνεται, με τους αγοραστές ευχαρίστως να περιμένουν σε περίπτωση που οι τιμές spot πέσουν από τα σημερινά επίπεδα».


Οι τιμές στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η S&P Global Commodity Insights αξιολόγησε το ημερήσιο σημείο αναφοράς της τιμής του δείκτη LNG Βορειοδυτικής Ευρώπης (NWM) για φορτία που παραδόθηκαν τον Οκτώβριο σε βάση εκ του πλοίου (DES) στα 9,827 $/mmBtu στις 7 Σεπτεμβρίου, έκπτωση 0,50 $/mmBtu σε την τιμή του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου TTF, δήλωσε ο Άλεν Ριντ, διευθύνων συντάκτης της Atlantic LNG.

«Η αγορά του Ατλαντικού συνέχισε να είναι ευαίσθητη ως προς τις τιμές στις ειδήσεις σχετικά με τις πιθανές απεργίες της Αυστραλίας», είπε.

«Οι ευρωπαίοι traders είπαν ότι η πιθανότητα για μια τόσο σημαντική διακοπή του εφοδιασμού ήταν ο κύριος μοχλός της τιμής του LNG στον Ατλαντικό».

Η Argus εκτίμησε την τιμή DES της βορειοδυτικής Ευρώπης στα 9,825 $/mmBtu, ενώ η Spark Commodities την εκτίμησε στα 9,731 $/mmBtu.

Ο Hans Van Cleef, επικεφαλής οικονομολόγος ενέργειας στην PZ - Energy δήλωσε ότι η αστάθεια των τιμών θα μπορούσε «να προκύψει ανά πάσα στιγμή με βάση τις μελλοντικές προσδοκίες προσφοράς».

«Μετά τον Οκτώβριο, οι τιμές θα αυξάνονταν κανονικά ξανά για να προσελκύσουν περισσότερη εισροή LNG στην Ευρώπη, προκειμένου να αποτραπεί η υπερβολική γρήγορη μείωση των αποθεμάτων», είπε.

«Όσο λιγότερο χρησιμοποιούμε τα αποθέματα φυσικού αερίου, τόσο καλύτερη θα είναι η αρχική θέση για τα επόμενα χρόνια οι αγορές φυσικού αερίου».

Εν τω μεταξύ, οι ναύλοι μεταφοράς LNG spot αυξήθηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα, με τους ναύλους του Ατλαντικού να σκαρφαλώνουν στα 160.000 $/ημέρα την Παρασκευή, ενώ οι ναύλοι του Ειρηνικού αυξήθηκαν στα 167.250 $/ημέρα, δήλωσε ο Henry Bennett, επικεφαλής τιμολόγησης της Spark Commodities.

«Η αγορά σφίγγεται εν όψει του χειμώνα, καθώς η ζήτηση για πλοία αυξάνεται, με το arbitrage για αποστολή φορτίων των ΗΠΑ στην Ασία ανοιχτό και την πλωτή οικονομία αποθήκευσης για την Ευρώπη θετική για τον Οκτώβριο», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης