Ενέργεια

Reuters: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπαταριών ζητούν από την ΕΕ πιο μεγάλη οικονομική στήριξη

Reuters: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπαταριών ζητούν από την ΕΕ πιο μεγάλη οικονομική στήριξη
Θεωρούν ότι βρίσκονται σε δυσχερή θέση σε σχέση με τις ΗΠΑ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Όπως δημοσιεύει το Reuters, οι ευρωπαϊκές εταιρείες μετάλλων και υλικών με κοινή επιστολή τους προς την Επιτροπή της ΕΕ (Πέμπτη 07/09/2023), την προτρέπουν να ενισχύσει περισσότερο οικονομικά τη βιομηχανία μπαταριών του μπλοκ ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τον ισχυρό ανταγωνισμό με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Συγκεκριμένα ζήτησαν ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Κρίσιμων Ορυκτών το οποίο θα λειτουργεί σε επίπεδο ΕΕ και θα μπορούσε να χρηματοδοτεί άμεσα εταιρείες.

Πιστεύουν ότι τα τρέχοντα σχέδια και τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επαρκούσαν για τις απαραίτητες επενδύσεις στη βιομηχανία μπαταριών του μπλοκ για ηλεκτρικά οχήματα και αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που αποτελούν πυλώνα της στροφής προς τις πράσινες τεχνολογίες.

Κάλεσαν επίσης την Επιτροπή να επεκτείνει το ταμείο καινοτομίας της με στοχευμένη υποστήριξη στον τομέα των ορυκτών ζωτικής σημασίας.

«Σήμερα η Κίνα ελέγχει όχι μόνο μεγάλα μερίδια παραγωγής καθαρών τεχνολογιών, αλλά και το 50-90% της κρίσιμης ικανότητας επεξεργασίας ορυκτών που απαιτείται για αυτές, καθώς και πολλούς παγκόσμιους πόρους.

Οι υφιστάμενες ροές χρηματοδότησης της ΕΕ είναι ένα συνονθύλευμα ανεπαρκών, ασυντόνιστων και πολύπλοκων προγραμμάτων. Ως εκ τούτου, δεν υποστηρίζουν την κλιμάκωση της παραγωγής και δεν αρκούν για να κάνουν την επιχειρηματική υπόθεση να επενδύσουν στην Ευρώπη», ανέφερε η επιστολή προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογεγραμμένη από 16 εταιρείες και οργανισμούς.

Περιελάμβαναν τον ανθρακωρυχείο Rio Tinto (RIO.L), τον όμιλο χημικών Solvay (SOLB.BR) και τους κατασκευαστές υλικών μπαταριών Umicore (UMI.BR) και Northvolt.


Κατώτεροι από τις ΗΠΑ εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις επενδύσεις των Ευρωπαίων στο συγκεκριμένο τομέα, γεγονός που τονίζεται στην επιστολή τους.

«Οι ΗΠΑ πλησιάζουν γρήγορα το επενδυτικό τους πακέτο μαμούθ βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ενώ το επενδυτικό κλίμα της Ευρώπης έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης