Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοιγμα της Volton στην αγορά φυσικού αερίου - Πήρε την άδεια της ΚΕΝ

Άνοιγμα της Volton στην αγορά φυσικού αερίου - Πήρε την άδεια της ΚΕΝ

 Δημοσιοποίηση της αίτησης από την ΡΑΑΕΥ

 

Στη λιανική αγορά φυσικού αερίου εισέρχεται η εταιρία προμήθειας ηλεκτρισμού Volton, καθώς αποκτά την άδεια προμήθειας φυσικού αερίου της ΚΕΝ Παραγωγή και Εμπορία Ενεργειακών Προϊόντων του ομίλου Κάρατζη.

Την αίτηση ΚΕΝ για τη μεταβίβαση της άδειας φυσικού αερίου που κατέχει στη Volton, δημοσιοποίησε η ΡΑΑΕΥ καλώντας όσους έχουν έννομο συμφέρον εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση, να υποβάλουν τις αιτιολογημένες αντιρρήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Volton είχε υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΕΝ ΑΕ, με έδρα την Κρήτη, η οποία δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρισμού. Το τίμημα της εξαγοράς ανερχόταν σε 14,1 εκατ. ευρώ. Την περίοδο εκείνη το μερίδιο της ΚΕΝ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού ανερχόταν σε 0,83% και το μερίδιο της Volton στο 0,69%.

Μερίδια αγοράς

Σήμερα, με βάση τα πιο πρόσφατα σχετικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που αφορούν στον Ιούλιο, η Volton έχει μερίδιο αγοράς 0,53% στη Μέση Τάση και 1,06% στην Χαμηλή Τάση και η ΚΕΝ, που διατηρεί την επωνυμία της, έχει μερίδιο 0,18% στη Μέση Τάση και 0,60% στη Χαμηλή Τάση. Στην Υψηλή Τάση, που τροφοδοτεί μεγάλες βιομηχανίες, δεν δραστηριοποιείται καμία από τις δυο εταιρίες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, εν όψει της άρσης από την 1η Ιανουαρίου 2024 των έκτακτων μέτρων που είχαν ληφθεί τον Ιούλιο του 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, έχει επανέλθει η κινητικότητα στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της που θα την επαναφέρουν στην περίφημη κανονικότητα.
Ήδη η ΡΑΑΕΥ προχωρά σε αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρισμού με στόχο όχι μόνον την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα που δεν έχει αναπροσαρμοστεί από το 2013, ενώ έχει ανοίξει ο διάλογος και για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού, που ουσιαστικά σηματοδοτούν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τιμολόγια

Ας σημειωθεί τέλος ότι το αρχικό σχέδιο που παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή για τα τιμολόγια- ουσιαστικά την επαναφορά τους στον προ κρίσης τρόπο τιμολόγησης με κάποιες αλλαγές- συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των προμηθευτών, ως προς τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τους τρόπους ενημέρωσης των καταναλωτών για τις νέες συμβάσεις, αλλά και τους τύπους των τιμολογίων, με αποτέλεσμα το όλο θέμα να επανεξετάζεται.
Άλλωστε η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη να παρατείνει ως το τέλος του έτους τον έκτακτο μηχανισμό στην αγορά ηλεκτρισμού, που κανονικά έληγε τον Σεπτέμβριο, έδωσε κατ’ αρχήν τον απαιτούμενο χρόνο για τις αναγκαίες προσαρμογές. Οι αναθεωρημένες προτάσεις της Αρχής αναμένονται μετά τη ΔΕΘ, ενδεχομένως εντός του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του επόμενου μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης