Ενέργεια

Μολδαβία: Μόνο 8,6 εκατ. δολ. τα χρέη προς την Gazprom - 709 εκατ. δολ. διεκδικεί η ρωσική εταιρεία

Μολδαβία: Μόνο 8,6 εκατ. δολ. τα χρέη προς την Gazprom - 709 εκατ. δολ. διεκδικεί η ρωσική εταιρεία

Η κυβέρνηση "δεν σκοπεύει να πληρώσει ανύπαρκτα χρέη" δηλώνει ο υπουργός Ενέργειας της χώρας

 

Η Μολδαβία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χρωστάει στην Gazprom 8,6 εκατομμύρια δολάρια για φυσικό αέριο, ένα κλάσμα των 709 εκατομμυρίων δολαρίων που διεκδικεί ο ρωσικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τον οποίο η Gazprom είπε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται .

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία, ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγόραζε ρωσικό φυσικό αέριο.

Ωστόσο, η Gazprom και η θυγατρική της στη Μολδαβία δήλωσαν στα τέλη του 2021 ότι είχαν συσσωρεύσει χρέος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο υπουργός Ενέργειας Victor Parlicov είπε ότι ένας διεθνής έλεγχος έδειξε ότι ο δημόσιος διανομέας φυσικού αερίου της Μολδαβίας Moldovagaz χρωστούσε μόνο 8,6 εκατομμύρια δολάρια και ότι η κυβέρνηση "δεν σκοπεύει να πληρώσει ανύπαρκτα χρέη".

Ο πρωθυπουργός Dorin Recean πρόσθεσε: «Μετά από διευκρινίσεις σχετικά με το χρέος για φυσικό αέριο, η Μολδαβία και οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τους αντίστοιχους λογαριασμούς».

Η Gazprom δήλωσε αργότερα την Τετάρτη ότι "διαφωνεί κατηγορηματικά με τους ισχυρισμούς της μολδαβικής πλευράς και σκοπεύει να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με κάθε δυνατό τρόπο".

Η εταιρεία που ελέγχεται από το Κρεμλίνο έθεσε το χρέος στα 709 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο, αν και το ποσό μπορεί να αυξήθηκε με την προσθήκη των τόκων.

Ο Parlicov είπε ότι οι ελεγκτές δεν είχαν λάβει έγγραφα από τη Moldovagaz και την Gazprom για την κάλυψη 276 εκατομμυρίων δολαρίων από το υποτιθέμενο χρέος.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα έγγραφα δεν υπάρχουν, απλώς ότι δεν παρασχέθηκαν στους ελεγκτές», είπε στους δημοσιογράφους.

Άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια δεν μπορούσαν να επιστραφούν για διάφορους διαδικαστικούς λόγους, είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μοιράστηκε τα αποτελέσματα του ελέγχου με τη Moldovagaz και την Gazprom και αναμένει την αντίδραση της Gazprom.
Η Πρόεδρος Maia Sandu φέρεται να είπε την Κυριακή ότι ο έλεγχος διέψευσε τον ισχυρισμό της Gazprom. Έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η Μολδαβία δεν έχει χρέη προς την Gazprom για φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης