Ενέργεια

Τα μυστικά της απογείωσης των επενδύσεων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Βόρεια Θάλασσα

Τα μυστικά της απογείωσης των επενδύσεων σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Βόρεια Θάλασσα
«Πακτωλός» κεφαλαίων από Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα των υπηρεσιών πετρελαιοειδών

 Οι επενδύσεις στη Βόρεια Θάλασσα αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό καθώς η Ευρώπη επιθυμεί διακαώς να παράγει πετρέλαιο σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με το oilprice.com.

Η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεπεράσει τις προκλήσεις που προέκυψαν πρόσφατα και αναμένεται να πετύχουν σημαντικά ορόσημα εξαιτίας του αυξημένου αριθμού επενδύσεων, την επιτυχία της εξερεύνησης και την παραγωγή.

Η παραγωγή στερεού πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή παρέχει επίσης απαραίτητους πόρους στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο που βαδίζουν στην ενεργειακή μετάβαση.


Νορβηγία: Αισιόδοξες εκτιμήσεις – Σημαντικός ο ρόλος του φορολογικού καθεστώτος

Οι επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αναμένεται να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ περίπου 225 δισεκατομμυρίων NOK (21 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023.

Πολλά βασικά έργα έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του προσωρινού φορολογικού καθεστώτος της χώρας, το οποίο εισήχθη για την παροχή κινήτρων για δαπάνες στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.

«Με έναν εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, οι συνολικές επενδύσεις στη νορβηγική βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου προβλέπεται να ξεπεράσουν το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2013, όταν οι συνολικές επενδύσεις έφτασαν περίπου τα 205 δισεκατομμύρια NOK (19 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι επενδύσεις το 2023 αναμένεται να φτάσουν σε νέο υψηλό όλων των εποχών και αυτή η σημαντική αύξηση των επενδύσεων θα σηματοδοτήσει ένα νέο ορόσημο στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη Νορβηγία», επιβεβαιώνει ο Emil Varre Sandoy, Αντιπρόεδρος Upstream της Rystad Energy.

Αυτή η αύξηση των επενδύσεων είναι μια θετική εξέλιξη μετά από αρκετά αδύνατα χρόνια στον κλάδο και θα γίνει ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από τον τομέα των υπηρεσιών πετρελαιοειδών.

Αυτή η επένδυση στον τομέα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας ισχυρής βιομηχανίας υπηρεσιών ενώ υφίσταται μια σταδιακή μετάβαση προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Παρά τη μείωση σχεδόν 15%, από το ανώτατο όριο των σχεδόν 4,6 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd) το 2004, η νορβηγική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθεί ξανά.

Έως το 2025, η παραγωγή ενδέχεται να αυξηθεί ξανά προς τα επίπεδα αιχμής ως αποτέλεσμα της αυξημένης εστίασης στην παραγωγή φυσικού αερίου και των νέων έργων στον αγωγό.

Αυτοί οι όγκοι θα παραχθούν με ένα από τα χαμηλότερα αποτυπώματα CO2 στον κόσμο και θα μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

 

Ηνωμένο Βασίλειο: Διαφορά στην ανάκαμψη σε σύγκριση με την Νορβηγία

Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν ανακάμψει με τον ίδιο τρόπο όπως στη Νορβηγία.

Αναμένεται ότι οι επενδύσεις του 2023 θα είναι περίπου 75% χαμηλότερες από το 2013, όταν οι επενδύσεις κορυφώθηκαν σε σχεδόν 18 δισεκατομμύρια £ (22,7 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ωστόσο με πολλές εξελίξεις στα σκαριά, το επόμενο έτος θα μπορούσε να σημειωθεί ο υψηλότερος αριθμός έργων που έχουν εγκριθεί σε μια δεκαετία.

Παρότι τρία έως πέντε έργα (κατά μέσο όρο) εγκρίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, το 2024 θα μπορούσε να δει έως και 14 νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου με το πράσινο φως.

«Τα τρία μεγαλύτερα έργα είναι το Rosebank, το Cambo και το Clair Phase 3. Εάν εγκριθούν αυτά τα μεγάλα έργα, το 2024 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την υψηλότερη δραστηριότητα επιβολής κυρώσεων από το 2013, με περίπου 9,5 δισεκατομμύρια £ (12 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μελλοντικές επενδύσεις», λέει η Sonya Boodoo,  αναλύτρια στην Rystad Energy.


Αναμένεται αύξηση των γεωτρήσεων στη Νορβηγία

Λίγα μέτρα δραστηριότητας είναι πιο κυκλικά από τη δραστηριότητα εξερεύνησης.

Το 2014, 57 νέες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου πραγματοποιήθηκαν στη Νορβηγία. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, ο αριθμός έπεσε στο 27 καθώς η τιμή του πετρελαίου κατέρρευσε το 2015 και το 2016.

Η δραστηριότητα αυξήθηκε το 2018 και το 2019, πριν υποχωρήσει ξανά το 2020 λόγω του Covid-19 και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.

Φέτος, ο αριθμός των εξερευνητικών γεωτρήσεων αναμένεται να φτάσει τα 35 και αναμένεται να αυξηθεί σε 36 τον επόμενο χρόνο.

Ήταν επίσης μια καλή χρονιά για νέες ανακαλύψεις, με παρόμοιους όγκους με πέρυσι να έχουν ήδη αποκαλυφθεί, παρά το γεγονός ότι μόνο τα μισά περίπου από τα προγραμματισμένα πηγάδια για το 2023 έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης