Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην κατασκευή χερσαίων αιολικών πάρκων, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξή τους δεν θα ακυρώνεται πλέον με μία μόνο ένσταση αλλά οι ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος επιμένουν ότι και το νέο σχήμα εξακολουθεί να έχει μειονεκτήματα.
Ο Γραμματέας των Κοινοτήτων Michael Gove ανακοίνωσε την Τρίτη 5/9 ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγών στο σύστημα σχεδιασμού προκειμένου να άρει την de facto απαγόρευση της κατασκευής χερσαίων αιολικών πάρκων που ισχύει στη χώρα από το 2015.
Η κίνηση έρχεται μετά από μια μακρά εκστρατεία μιας ομάδας Συντηρητικών βουλευτών που εργάστηκαν για να ανατρέψουν τους κανόνες που υιοθετήθηκαν το 2015 και οι οποίοι επέτρεπαν στις τοπικές αρχές να μπλοκάρουν τα νέα αιολικά με βάση μόνο μία καταγγελία. Αυτοί οι κανόνες είχαν ως αποτέλεσμα να έχουν αδειοδοτηθεί μόνον 20 χερσαία αιολικά τα τελευταία εννέα χρόνια.
Ο Gove δήλωσε: «Για να ενισχύουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια και να αναπτύξουμε μια πιο καθαρή, πιο πράσινη οικονομία, εισάγουμε νέα μέτρα για να επιτρέψουμε στις τοπικές κοινότητες να υποστηρίξουν τα χερσαία έργα αιολικής ενέργειας. Αυτό θα ισχύει μόνο σε περιοχές όπου οι νέες εγκαταστάσεις αιολικών έχουν υποστήριξη από την κοινότητα, αλλά αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση της τεράστιας επιτυχίας της Βρετανίας ως παγκόσμιου ηγέτη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, βοηθώντας την επίτευξη του στόχου μας για πλήρη απανθρακοποίηση».
Η Claire Coutinho, η νέα Υπουργός Ενέργειας, δήλωσε: «Η χερσαία αιολική ενέργεια μπορεί κι αυτή να έχει βασικό ρόλο και αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της παράδοσης έργων όπου τα θέλουν οι τοπικές κοινωνίες».
Τι ίσχυε μέχρι σήμερα
Οι ισχύοντες κανόνες επιτρέπουν στις τοπικές αρχές να σταματούν την ανάπτυξη ενός νέου αιολικού πάρκου εάν υπάρχουν ανεπίλυτες διαμάχες με τους κατοίκους της περιοχής. Απαγορεύουν επίσης στις πολεοδομικές αρχές να δίνουν το πράσινο φως για μια νέα αιολική εγκατάσταση, εκτός και αν έχει συμπεριληφθεί στο τελευταίο τοπικό σχεδιασμό, ένα έγγραφο που αφορά μακροπρόθεσμα οικοδομικά σχέδια.
Τι αλλάζει
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, τα τοπικά συμβούλια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις ολόκληρης της κοινότητας αντί να υποκύπτουν σε μία και μόνο αντίρρηση ή ένσταση. Τους επιτρέπεται επίσης να δίνουν το πράσινο φως στην εγκατάσταση ενός νέου αιολικού έξω από τα τοπικά οικοδομικά σχέδια και η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει ένα πλαίσιο κινήτρων για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι της κάθε περιοχής θα έχουν οικονομικά οφέλη από τις εγκαταστάσεις νέων αιολικών πάρκων.
Τα νέα μέτρα είναι το αποτέλεσμα αρκετών εβδομάδων διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών και μιας ομάδας υποψηφίων ανταρτών των Τόρις που είχαν απειλήσει να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο για την ενέργεια που συζητείται στη Βουλή, με επικεφαλής τον Alok Sharma, πρόεδρο του Cop26 το 2021. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν επίσης οι πρώην πρωθυπουργοί των Συντηρητικών Boris Johnson και Liz Truss.
Τα χερσαία αιολικά πάρκα, που σε ότι αφορά την κατασκευή τους, είναι μία από τις πιο γρήγορες και φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια που δεν αντιμετωπίζουν άλλες υποδομές, όπως οι μονάδες καύσης απορριμμάτων ή ακόμη και τα ανθρακωρυχεία, αναφέρουν οι ειδικοί της οικολογίας.
Ο Sam Richards, πρώην σύμβουλος περιβάλλοντος του Boris Johnson, δήλωσε: «Η σημερινή αλλαγή ανατρέπει την ισορροπία προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων που υποστηρίζουν τη δημιουργία χερσαίων αιολικών πάρκων στην περιοχή τους και θα πρέπει να δώσει τέλος στη στρεβλή κατάσταση που ζούμε σήμερα, σύμφωνα με την οποία μια και μόνη ένσταση μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη ενός νέου αιολικού, ακόμη και αν η πλειοψηφία είναι υπέρ».
Άτολμες οι αλλαγές λένε Εργατικοί και Greenpeace
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές δεν προχώρησαν αρκετά. Ο Ed Miliband, σκιώδης υπουργός Ενέργειας, έχει υποσχεθεί ότι το Εργατικό Κόμμα θα καταργήσει όλες τις ειδικές απαιτήσεις σχεδιασμού για τα χερσαία αιολικά, επιτρέποντας στα τοπικά συμβούλια να τα αντιμετωπίζουν όπως κι όλες τις άλλες υποδομές.
Οι ειδικοί έχουν πει ότι οι εταιρείες δεν θα διακινδυνεύσουν να σχεδιάσουν την εγκατάσταση νέων αιολικών όταν παραμένουν έρμαια της ιδιοτροπίας των «δονκιχωτικών αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων», τονίζει ο Miliband.
Ο διευθυντής πολιτικής της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο, Doug Parr, δήλωσε: «Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα σχετικά με τις διαδικασίες σχεδιασμού και τις παγίδες των δονκιχωτικών αποφάσεων των τοπικών συμβουλίων. Ποιος θα βάλει τα χρήματά του στην ανάπτυξη αιολικών έργων υπό αυτές τις συνθήκες; Αν ο Rishi Sunak νοιαζόταν πραγματικά για το κλίμα, την παροχή ενεργειακής ασφάλειας ή τη μείωση των λογαριασμών, θα έπαυε να έχει εμμονή με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και θα ήρε τους περιορισμούς για τα χερσαία αιολικά. Δεν είναι τόσο δύσκολο».
Η Alethea Warrington, διεθύντρια καμπάνιας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για το κλίμα Possible, δήλωσε: «Οι μικρές αλλαγές που ανακοινώθηκαν δεν αρκούν για να ξεμπλοκάρουν τα χερσαία αιολικά. Παρά το μικρό βήμα προς τα εμπρός που γίνεται με τη νέα νομοθεσία, τα χερσαία αιολικά στην Αγγλία αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλότερα εμπόδια σχεδιασμού από κάθε άλλη τεχνολογία ΑΠΕ ή υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρακωρυχείων, και θα είναι ακόμα πολύ δύσκολο για τις τοπικές κοινότητες που τα επιθυμούν, να τα αποκτήσουν».
www.worldenergynews.gr
Τέλος στα εμπόδια για τα χερσαία αιολικά στη Βρετανία
Δεν θα μπλοκάρεται πια η δημιουργία νέων αιολικών πάρκων, από μία και μόνο ένσταση