Ενέργεια

Looney (BP): Σχεδιάζουμε τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Looney (BP): Σχεδιάζουμε τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Στόχος της μεγάλης εταιρείας καυσίμων είναι να συνεχίσει ακάθεκτη την πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση

Όπως αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Bernard Looney, η εν λόγω πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύει στο Λονδίνο, δεν θα επιβραδύνει περαιτέρω την απομάκρυνσή της από τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα περιορίσει περισσότερο τη στρατηγική της για την ενεργειακή μετάβαση παρότι οι επενδυτές τιμωρούν… τον όμιλο για το σχέδιό του να απομακρυνθεί από τους ανταγωνιστές στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Διατηρούμε τα νεύρα μας στη μετάβαση» είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα η BP σχεδιάζει να επενδύσει 55 έως 65 δισεκατομμύρια δολάρια στις νέες μεταβατικές δραστηριότητές της - συμπεριλαμβανομένης της φόρτισης EV, βιοκαυσίμων, υδρογόνου, αιολικής και ηλιακής ενέργειας - μεταξύ 2023 και 2030, όταν θα αντιστοιχούν στο ήμισυ των ετήσιων κεφαλαιουχικών δαπανών της εταιρείας.

«Από τη μια πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στο σημερινό ενεργειακό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι ο κόσμος χρειάζεται μια μετάβαση. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για την εταιρεία μας», δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της προαναφερόμενης εταιρείας.

Ο Looney αναμένει ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων μετάβασης θα αυξηθούν στα 3 με 4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025 και σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, περίπου το 1/4 των συνολικών βασικών κερδών. «Η μετάβαση δεν ισοδυναμεί με χαμηλές αποδόσεις», είπε.

Έστειλε όμως και το εξής μήνυμα: «Ένα πράγμα που μάθαμε μετά από τρία χρόνια είναι ότι δεν θα ικανοποιήσουμε ποτέ τους πάντες. Είναι αδύνατο».


Οι αλλαγές στη διοίκηση της BP από το 2020

Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, η BP υπέστη επίσης μεγάλες εσωτερικές αλλαγές, με την αλλαγή της ανώτατης ηγεσίας της, την αποχώρηση χιλιάδων βετεράνων του πετρελαίου και την πρόσληψη χιλιάδων από τον κόσμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων ηγετών.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο του 2020, ο Looney (εντάχθηκε στην BP σε ηλικία 21 ετών ως μηχανικός στην πετρελαϊκή πρωτεύουσα της Σκωτίας, Αμπερντίν,) παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για τον βρετανικό ενεργειακό γίγαντα. Στους στόχους του συμπεριλαμβάνονται να πετύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050 και να επενδύσει δισεκατομμύρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Έχει κληθεί να κάνει διαχείριση στα πιο ταραχώδη χρόνια στη σύγχρονη ιστορία. Από τον COVID-19 έως την ταχεία έξοδο από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας και μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής.


BP: Η μοναδική εταιρεία πετρελαίου που θα μειώσει την παραγωγή του

Φέτος ο κολοσσιαίος όμιλος καυσίμων άλλαξε τα σχέδια για μείωση της παραγωγής υδρογονανθράκων έως το 2030, στο 25% από τα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, παραμένει η μόνη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που στοχεύει να μειώσει την παραγωγή μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η Rival Shell (SHEL.L) σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου και να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου έως το 2030. Το ίδιο σκοπεύει και η TotalEnergies (TTEF.PA).

Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν ψύχραιμα στο σχέδιο μετάβασης. Οι μετοχές της BP έχουν αυξηθεί περίπου 4% από την ανάληψη των καθηκόντων του Looney, έναντι κερδών περίπου 20% και 29% για τους ευρωπαϊκούς ομολόγους Shell και TotalEnergies, και αυξήσεις 50% και 80% για τους αντιπάλους στις ΗΠΑ Chevron (CVX.N) και Exxon Mobil (XOM). .Ν).

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παραμένουν η κύρια πηγή εσόδων της BP με μεγάλο περιθώριο, συμβάλλοντας στην άνοδο των κερδών της εταιρείας στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

«Πιστεύω ότι αυτό χρειάζεται ο κόσμος. Δουλειά μας είναι να αποδείξουμε ότι είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον των μετόχων μας».


Ο Looney
πιστεύει σε νέες πηγές ενέργειας παρά την κριτική που ασκείται

Ο Looney απέρριψε την κριτική που ασκήθηκε από επενδυτές και αναλυτές ότι η εταιρεία κινείται πολύ γρήγορα και ξοδεύει πάρα πολλά σε καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας των οποίων οι αποδόσεις είναι μικρές σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σήμερα.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Θα αναπτυχθούμε σε τομείς που δεν θα συσχετίζονται με την τιμή του πετρελαίου. Αυτό θα είναι πολύτιμο.

Μπορούμε να καθίσουμε εδώ σήμερα και να πούμε, το πετρέλαιο θα αυξάνεται με 1% ετησίως, 1,5% ή μισό τοις εκατό; Μπορούμε να συζητήσουμε ότι το φυσικό αέριο θα αυξάνεται με 2%". «Αν κοιτάξω τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα, τα βιοκαύσιμα, το βιοαέριο, αν κοιτάξω τη φόρτιση EV, αυτοί είναι τομείς που αναπτύσσονται με διψήφιους ρυθμούς».  

Παρότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ενθαρρύνει τις εταιρείες να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, με ορισμένες να επιβραδύνουν τα δικά τους σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας εκτινάσσονταν στα ύψη, ο Looney θεωρεί τον τομέα του πετρελαίου ως βιομηχανία ηλιοβασιλέματος.

Η ταχεία ανάπτυξη στις αγορές ηλεκτρικών οχημάτων (EV) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε.

 «Όσον αφορά τις ιδιωτικές μεταφορές, για εμάς, αυτό το παιχνίδι έχει τελειώσει - είναι EVs. Αυτή η επανάσταση συμβαίνει», είπε ο Looney.


Αισιοδοξία για αύξηση της ζήτησης των βιοκαυσίμων

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση για βιοκαύσιμα, που σήμερα είναι μια μικρή αγορά, θα υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2022 και 2030, καθώς οι κυβερνήσεις αυστηροποιούν τους κανονισμούς για το κλίμα.

Αναμένει ότι οι αποδόσεις από τα βιοκαύσιμα θα φτάσουν τουλάχιστον το 15%, παρόμοιες με αυτές που έχουν σήμερα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι χαμηλές εκπομπές άνθρακα εξακολουθούν να αποτελούν μικρό μέρος των εσόδων του ομίλου. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι λεγόμενοι «κινητήρες ανάπτυξης μετάβασης» αντιπροσώπευαν 700 εκατομμύρια δολάρια από συνολικά 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε βασικά κέρδη της BP.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης