Εξοικονόμηση

Παρίσι: Aστικό σύστημα ψύξης τροφοδοτείται με νερό από τον Σηκουάνα

Παρίσι: Aστικό σύστημα ψύξης τροφοδοτείται με νερό από τον Σηκουάνα

 Στόχος είναι το δίκτυο να φθάσει σε περίπου 250 km (155 μίλια) μέχρι το 2042

 

Το Παρίσι σχεδιάζει να επεκτείνει ένα αστικό σύστημα ψύξης που αντλεί νερό από τον ποταμό Σηκουάνα, καθώς επιδιώκει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για κλιματισμό, περιορίζοντας παράλληλα τις εκπομπές άνθρακα, δήλωσε η γενική γραμματέας της Raphaelle Nayral.

Το μεγαλύτερο δίκτυο ψύξης της Ευρώπης εξυπηρετεί τοποθεσίες σε όλη την πόλη, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το επόμενο καλοκαίρι, όπως το Grand Palais, μια μεγάλη αίθουσα εκθέσεων από γυαλί και χάλυβα στο κέντρο του Παρισιού.

Αντλεί νερό από τον ποταμό Σηκουάνα για ψύξη σταθμών παραγωγής ενέργειας που διοχετεύει ψυχρό νερό μέσω υπόγειων σωλήνων σε κτίρια που το χρησιμοποιούν αντί για μεμονωμένες μονάδες κλιματισμού, είπε ο Nayral, του δικτύου που διαχειρίζεται η Paris Fraicheur, η οποία ανήκει κατά 85% στη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie και 15% από την εταιρεία μεταφορών RATP του Παρισιού.

«Τα κτίρια παίρνουν τη δροσιά του νερού που παραδίδουμε και θα το χρησιμοποιήσουν για κλιματισμό», είπε, σε αυτό που τόνισε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του επιπέδου των εκπομπών άνθρακα του κλιματισμού στο Παρίσι.

Ανάπτυξη

Τα σχέδια είναι να αναπτυχθεί το σύστημα στο νότιο τμήμα της πόλης, καθώς και να επεκταθεί σε νοσοκομεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και οίκους ευγηρίας, επεσήμανε. Ο στόχος είναι να τριπλασιαστεί το δίκτυο σε περίπου 250 km (155 μίλια) μέχρι το 2042.

Όπως πολλές πόλεις της Ευρώπης, το Παρίσι είχε εξαιρετικά ζεστά καλοκαίρια τα τελευταία χρόνια, με τις θερμοκρασίες να ανέρχονται έως και 43 βαθμούς Κελσίου (109 βαθμούς Φαρενάιτ) τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Ghislain Tezenas Du Montcel, ιδιοκτήτης ενός κτιρίου γραφείων που χρησιμοποιεί το υπόγειο σύστημα ψύξης, είπε ότι το νέο σύστημα ήταν πιο βιώσιμο και επίσης επωφελές οικονομικά.

«Δεδομένου του γεγονότος ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί, πιστεύουμε ότι (ο κλιματισμός μέσω αυτού του δικτύου) είναι πλέον φθηνότερος», δήλωσε ο Tezenas du Montcel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης