Έντονη ανησυχία για τις εκτεταμένες υποχρεωτικές περικοπές ΑΠΕ - Τι θα γίνει με τις επενδύσεις

Έντονη ανησυχία για τις εκτεταμένες υποχρεωτικές περικοπές ΑΠΕ - Τι θα γίνει με τις επενδύσεις

Υπερβολική η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ από 11,5 GW σήμερα στα περίπου 25 GW το 2030

 

Σοβαρές ανησυχίες για μεγάλες περικοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ όσο αυξάνεται ανεξέλεγκτα η διείσδυση τους στο ηλεκτρικό σύστημα, γεγονός που εκτός των άλλων θα επηρεάσει αρνητικά και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων εκφράζονται από την ίδια την αγορά των ΑΠΕ στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο ΕΣΕΚ.

Ο προβληματισμός είναι έντονος και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έχει συστήσει ομάδα εργασίας για να μελετήσει το θέμα και να καταρτίσει μεθοδολογία περικοπών, κίνητρα για την ενσωμάτωση μπαταριών στις μονάδες αλλά και ενδεχομένως αποζημίωση της ενέργειας που δεν χρησιμοποιείται.

Η αγορά και ειδικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγής Ενέργειας από Φωτοβολταικά (ΣΠΕΦ) Στέλιος Λουμάκης σε αναλυτικό άρθρο του με αφορμή το διάλογο για το νέο ΕΣΕΚ θέτει με έμφαση την δυσοίωνη προοπτική των εκτεταμένων υποχρεωτικών περικοπών της παραγωγής ενέργειας ειδικά από φωτοβολταικά. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη δεν προλαμβάνεται ούτε εξισορροπείται από τους στόχους που τίθενται στο ΕΣΕΚ όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, ενώ και η συμφόρηση στα δίκτυα που εν πολλοίς προβάλλεται ως το μείζον πρόβλημα δεν σχετίζεται άμεσα με την υπερδυναμικότητα της παραγωγής σε σχέση με τη ζήτηση σε κάποιες ώρες της ημέρας, αλλά αποτελεί επιπλέον παράγοντα αβεβαιότητας.

Οι υψηλοί στόχοι που τίθενται από το ΕΣΕΚ σε ότι αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε υπερβολικές υποχρεωτικές περικοπές και εν τέλει στη δημιουργία μονάδων που δεν θα είναι βιώσιμες.

Τα "αδύναμα" σημεία

Τα ζητήματα που αναδεικνύει ο κ. Λουμάκης ως προβληματικά στο νέο ΕΣΕΚ το σύνολο των οποίων οδηγεί σε υψηλές μελλοντικές περικοπές παραγωγής συνοψίζονται στα εξής:

• Περιορισμένες υποδομές αποθήκευσης στα 5,3 GW σε σχέση με τα προσφάτως εξαγγελθέντα 8 GW.
• Υπερβολική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ από 11,5 GW που είναι σήμερα στο διασυνδεδεμένο σύστημα στα περίπου 25 GW το 2030. Μάλιστα σημειώνεται ότι οι αναγκαστικές περικοπές της ανανεώσιμης παραγωγής λόγω συνθηκών υπερδυναμικότητας έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους με τα σημερινά επίπεδα ΑΠΕ πόσο μάλλον όταν η εγκατεστημένη ισχύς τους θα έχει φθάσει στα 25 GW με αποθήκευση μόλις στα 5,3 GW.
• Μονομερής αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών στο μίγμα από 7,7 GW σε 13,4 GW.

Ο κ. Λουμάκης υπογραμμίζει τον επενδυτικό κίνδυνο που διατρέχουν οι εταιρίες ανάπτυξης έργων ΑΠΕ ο οποίος όπως λέει ενδέχεται να λειτουργήσει τελικώς και ως παράγοντας αυτορρύθμισης της αγοράς, αφού οι επενδύσεις σε ΑΠΕ γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα, οπότε η βιωσιμότητα τους αποτελεί, φυσιολογικά, θεμελιώδη προϋπόθεση.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει στο διάστημα έως το 2030 είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε συνθήκες ιδιαίτερα μεγάλων περικοπών με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο για τα αντίστοιχα έργα να επιβιώσουν πλην όσων ανήκουν σε καθετοποιημένους παίκτες.

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Λουμάκη θα οδηγήσει σε εκκαθάριση της αγοράς από τους μικρότερους μη καθετοποιημένους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει η Πολιτεία να ελέγξει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ ώστε να συμβαδίζει με κατά το δυνατόν ανεκτά ποσοστά περικοπών.
Αυτό σημαίνει ότι στο νέο ΕΣΕΚ θα πρέπει να συμπεριληφθεί ποσοτική εκτίμηση των περικοπών της ανανεώσιμης παραγωγής ανά χρονική περίοδο και παράλληλα ποσοτικά στοιχεία της εκτιμώμενης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανά επιμέρους τεχνολογία ΑΠΕ, ώστε να μπορούν οι επενδυτές να προσδιορίσουν τον μέσο εκτιμώμενο συντελεστή χρησιμοποίησης της κάθε τεχνολογίας άρα εμμέσως και των περικοπών που θα την επιβαρύνουν με τον προτεινόμενο σχεδιασμό.

Ειδική αναφορά κάνει επίσης ο κ. Λουμάκης στο ζήτημα των επικείμενων διαγωνισμών της ΡΑΑΕΥ για την εξασφάλιση τιμών αναφοράς τα επόμενα 20 χρόνια. Όπως σημειώνει είναι σημαντικό οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς να έχουν κατά το δυνατόν αντικειμενική εικόνα των προκλήσεων του μέλλοντος δηλαδή των περικοπών με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι προκειμένου να προσδιορίσουν τις προσφορές τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης