Ενέργεια

Ιnvesting: Οι προοπτικές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με βάση τις αμερικανικές αγορές

Ιnvesting: Οι προοπτικές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με βάση τις αμερικανικές αγορές

 Πως οι τυφώνες επηρεάζουν την παραγωγή

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών, ή EIA, υπενθύμισε στην έκθεσή της «This Week in Petroleum» ότι το Σαββατοκύριακο των διακοπών 2-4 Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί το ανεπίσημο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ.

Από την Παρασκευή, οι μέσες τιμές αντλίας της βενζίνης που καταγράφηκαν από την Αμερικανική Ένωση Αυτοκινήτων, ή AAA, δεν ήταν πολύ μακριά από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σηματοδοτώντας μια ήρεμη αγορά σύμφωνα με το investing.

Αλλά μια ματιά στις προθεσμιακές αγορές πετρελαίου δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να μοιάζει περισσότερο με την ηρεμία πριν από την καταιγίδα, με τις τιμές του αργού να αυξάνονται κατά 7% την εβδομάδα.

Και, κυριολεκτικά, είναι η εποχή της καταιγίδας, με τον Idalia, τον πρώτο μεγάλο τυφώνα του τρέχοντος έτους, να πλήττει τη Φλόριντα την Τετάρτη που πλημμύρισε γειτονιές σε μεγάλο μέρος της δυτικής ακτής της πολιτείας, έκοψε ρεύμα και ισοπέδωσε δέντρα.

Αλλά η ζημιά που προκλήθηκε από τον τυφώνα της κατηγορίας 3 όταν έφθαε στην ξηρά το πρωί της Τετάρτης θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη. Για καλή τύχη, ο Idialia βγήκε στη στεριά σε ένα ελώδες και αραιοκατοικημένο τμήμα της Φλόριντα, νοτιοανατολικά του Tallahassee.

Οι τυφώνες συχνά βλάπτουν τα διυλιστήρια πετρελαίου, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών καυσίμων όπως η βενζίνη. Ο Idalia ήταν επίσης μια εξαίρεση σε αυτό το μέτωπο, απομακρύνοντάς το από τα περισσότερα διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού. Στην πραγματικότητα, η καθαρή επίδραση του τυφώνα ήταν στην πραγματικότητα αρνητική στις τιμές των καυσίμων.

Το 2017, ο τυφώνας Harvey προκάλεσε μεγάλες διακοπές λειτουργίας στα διυλιστήρια και προκάλεσε αρκετή ζημιά στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας πετρελαίου που ανάγκασε ορισμένους να κλείσουν. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια δυναμικότητας διύλισης αποσυνδέθηκαν προσωρινά από μια ικανότητα διύλισης περίπου 18 εκατομμυρίων. Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν περίπου 20 σεντς ανά γαλόνι τις επόμενες ημέρες.

Ο τυφώνας Ida το 2021 ήταν επίσης υπεύθυνος για ενεργειακές διακοπές και σφαγές.

Καθώς ο αντίκτυπος του τυφώνα Idalia αυτής της εβδομάδας θα περάσει, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Φλόριντα και τη Τζόρτζια πιθανότατα θα μειωθεί για λίγες ημέρες. Μόνο η Φλόριντα αντιπροσώπευε περίπου το 6,6% της κατανάλωσης βενζίνης στις ΗΠΑ και το 3,9% της κατανάλωσης ντίζελ έως το 2021, σύμφωνα με τον αναλυτή του Tudor Pickering Holt, Matthew Blair, ο οποίος χρησιμοποίησε δεδομένα από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Ο Blair, σε σχόλια του Barron's, είπε ότι αναμένει ότι ο τυφώνας θα είναι «ένας μικρός αντίθετος άνεμος για τον χώρο διύλισης».

Ενώ τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων είναι κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ που σημείωσαν λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, παρέμειναν ισχυρά καθώς η ζήτηση αεροπορικών καυσίμων έχει αυξηθεί και η οικονομική δραστηριότητα σε πολλά μέρη του κόσμου έχει ανακάμψει από τις ημέρες των περιορισμών COVID-19.

Οι ρωγμές ντίζελ, ή το περιθώριο μεταξύ του κόστους του πετρελαίου και του ντίζελ, έχουν ανακάμψει πάνω από τα 50 δολάρια από κάτω από τα 20 δολάρια τον Μάιο, σύμφωνα με την Bank of America.

«Από τον Μάιο, οι ρωγμές ντίζελ έχουν εξαιρετικά καλή απόδοση, καθώς τα επίμονα προβλήματα στα διυλιστήρια και η ανάκαμψη της ζήτησης αεροπορικών καυσίμων αντισταθμίζουν την κατανάλωση ντίζελ, διατηρώντας τα αποθέματα σφιχτά», έγραψε ο αναλυτής της Bank of America, Francisco Blanch.

Παρόλα αυτά, τα αποστάγματα, που αντιπροσωπεύονται από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου θέρμανσης, υποχώρησαν 6% την εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βενζίνης έχασαν ακόμη περισσότερο - 9%.

Η αναφορά της EIA για τα εβδομαδιαία αποθέματα καυσίμων θα μπορούσε να είναι ο λόγος για αυτό, με τον οργανισμό να αναφέρει παραγωγή αποστάγματος 1,235 εκατ., έναντι πρόβλεψης 0,189 εκατ. και προηγούμενης εβδομαδιαίας αύξησης 0,945 εκατ.

Για τα αποθέματα βενζίνης, η πτώση ήταν πολύ κάτω από τις προσδοκίες, με υποχώρησησ 0,214 εκατ. έναντι της προβλεπόμενης διολίσθησης 0,933 εκατ. και 1,467 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Μόνο οι τιμές του αργού είχαν υπερμεγέθη ράλι - αντιδρώντας στη μεγάλη πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και στις προσδοκίες ότι η μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα θα πραγματοποιηθεί για τέταρτο μήνα τον Οκτώβριο.

Ράλι

Μόνο οι τιμές του αργού είχαν υπερμεγέθη ράλι - αντιδρώντας στη μεγάλη πτώση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και στις προσδοκίες ότι η μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα θα πραγματοποιηθεί για τέταρτο μήνα τον Οκτώβριο.

Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων κατανάλωσης βενζίνης στις ΗΠΑ - ο καλύτερος δείκτης ζήτησης καυσίμου - ήταν στα 9,033 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Αυγούστου έναντι του επιπέδου 8,874 εκατομμυρίων πέρυσι.

Ωστόσο, η κατανάλωση εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, με 9,777 εκατομμύρια βαρέλια να χρησιμοποιούνται καθημερινά για τη εβδομάδα έως τις 23 Αυγούστου 2019.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ή NOAA, η οποία επισημαίνει όλες τις σημαντικές καιρικές αλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαρίθμησε μόνο μερικές απειλές καταιγίδας στον Ατλαντικό αυτή την εβδομάδα, μετά το πέρασμα της Idalia.

Το 2022, καταγράφηκαν συνολικά 17 τυφώνες, με τρεις από αυτούς - Ian, Nicole και Fiona - να προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στις ακτές της Φλόριντα και στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο Ian ήταν η μοναδική καταιγίδα εκείνη τη σεζόν που διέκοψε σημαντικά την υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού. Περίπου το 11% της παραγωγής στον Κόλπο έκλεισε έως τις 27 Σεπτεμβρίου ως προετοιμασία για την καταιγίδα, που έπληξε την περιοχή ως τυφώνας κατηγορίας 4.

Οι εταιρείες πετρελαίου εκκένωσαν το προσωπικό από 14 εξέδρες εν όψει της καταιγίδας και περίπου 190.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα στην παραγωγή χάθηκαν ως αποτέλεσμα της διακοπής.
Αυτά τα μέτρα σήμαιναν ότι, αν και επηρεάστηκε η παραγωγή, δεν αναφέρθηκε απώλεια ή τραυματισμός ως αποτέλεσμα του τυφώνα Ian ή οποιασδήποτε άλλης καταιγίδας το 2022.

Αυτό απέχει πολύ από το 2021, όταν το πλήρωμα του γεωτρύπανου Globetrotter II, ιδιοκτησίας Noble και μισθωμένο από τη Shell, αφέθηκε να ξεπεράσει τον τυφώνα Ida. Το πλήρωμά της με 142 άτομα ανατινάχτηκε, πιστεύοντας ότι επρόκειτο να ανατραπούν και να βυθιστούν, καθώς άνεμοι ταχύτητας 150 μίλια/ώρα και κύματα 80 ποδιών έπληξαν το σκάφος. Το Λιμενικό Σώμα κατάφερε να σώσει όλα τα μέλη του πληρώματος, αλλά όχι πριν υποστούν σημαντικό ψυχικό και σωματικό τραύμα.
Το 2020, ο τυφώνας Zeta παραλίγο να καταστρέψει μια άλλη εξέδρα, το Transocean’s Deepwater Asgard.

Πετρέλαιο: Δραστηριότητα αγοράς

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate ή WTI που διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη έκλεισε τελικά στα 86,05 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή μετά από διακύμανση στη συνεδρίασης στα 85,55 δολάρια το βαρέλι - αύξηση 1,92 δολ. ή 2,3%.
Για την εβδομάδα, ο δείκτης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε με άνοδο 7,2%. Αυτό συνέβη μετά από μια συνδυασμένη πτώση 4% τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, καθώς η οικονομία της κορυφαίας εισαγωγικής Κίνας υποχωρούσε. Το WTI έχει κερδίσει 20% σε επτά εβδομάδες.

Το Brent που διαπραγματεύεται στο Λονδίνο έκλεισε στα 88,99 δολαρίων ανά βαρέλι την Παρασκευή, αφού διακανονίστηκε επίσημα η συνεδρίαση στα 88,55 δολάρια - αύξηση 1,72 δολ. ή 2%. Για την εβδομάδα, το Brent σημείωσε άνοδο 4,8%. Αυτό έγινε μετά από μια συνδυασμένη πτώση 2,3% σε διάστημα δύο εβδομάδων. Πριν από αυτό, ο παγκόσμιος δείκτης αργού πετρελαίου αυξήθηκε για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, κερδίζοντας συνολικά 18%.

Τεχνικές προοπτικές

Ο δείκτης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στρέφεται προς μια κατάσταση υπεραγοράς και χρειάζεται διόρθωση για να συνεχίσει ένα υγιές ράλι, δήλωσε ο Sunil Kumar Dixit, επικεφαλής τεχνικός στρατηγικός στο SKCharting.com.
"Η ορμή έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής με περιορισμένο περιθώριο για περαιτέρω ανοδική πορεία, το οποίο θα πρέπει να δοκιμάσει ξανά το μηνιαίο μεσαίο Bollinger Band ως στόχο $86,80", δήλωσε ο Dixit. «Αυτό είναι πολύ πιθανό να υποστεί πίεση πωλήσεων καθώς η βραχυπρόθεσμη δράση των τιμών φτάνει σε συνθήκες υπεραγοράς».
Από την άλλη πλευρά, μια ισχυρή ενοποίηση πάνω από το μηνιαίο μεσαίο Bollinger Band $86,80 θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το επόμενο ανοδικό κύμα προς το υψηλό του Νοεμβρίου 2022 των 93,70 $, δήλωσε ο Dixit.
Αλλά ένα πιο πιθανό σενάριο είναι μια προσωρινή απόσυρση προς την οριζόντια ζώνη στήριξης των $84,90 - $84,40, είπε.
Αυτό θα μπορούσε ακόμη και να επεκταθεί στα 82,40 $ και το Daily Middle Bollinger Band στα 81,40 $, κάτι που θα ήταν καλό για το WTI, πρόσθεσε ο Dixit.

Φυσικό αέριο: Δραστηριότητα Αγοράς

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου του Οκτωβρίου στο Henry Hub του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε τελική διαπραγμάτευση 2,762 δολαρίων ανά mmBtu, ή εκατομμυρίων μετρικών βρετανικών θερμικών μονάδων την Παρασκευή, αφού διακανονίστηκε επίσημα η συνεδρίαση στα 2,765 δολάρια, σχεδόν σταθερά την ημέρα.

Ωστόσο, για την εβδομάδα, το φυσικό αέριο Οκτωβρίου εκτινάχθηκε 22,5 σεντς, ή 8,85%. Ο δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου των ΗΠΑ κλιμακώθηκε επίσης σε υψηλό τριών εβδομάδων στα 2,865 δολάρια στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Τεχνικές Προοπτικές

Ο Dixit του SKCharting σημείωσε ότι σε μια ακόμη ανοδική εβδομαδιαία ανάκαμψη, το φυσικό αέριο είχε το φθίνον SMA των 200 ημερών απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το υψηλό ταλάντευσης των 3,00 $ ψυχολογική λαβή.

«Εάν αυτή η ζώνη εκκαθαριστεί επιτυχώς με σταθερότητα τιμών πάνω από τη γραμμή, αναμένετε να δείτε κέρδη που θα φτάσουν την αντίσταση στο μηνιαίο Middle Bollinger Band των 3,25 $», δήλωσε ο Dixit. "Ο κύριος ανοδικός μας στόχος είναι ο EMA 50 εβδομάδων των 3,46 $."

Ένα διάλειμμα κάτω από το 5ήμερο EMA των 2,70 $ θα είναι το πρώτο σημάδι εξάντλησης για την τρέχουσα ανοδική τάση στο φυσικό αέριο, ακολουθούμενο από πτώση στο EMA 50 ημερών στα 2,60 $ και στο εβδομαδιαίο Middle Bollinger Band των $ 2,50.

Χρυσός:Δραστηριότητα αγοράς

Οι τιμές του χρυσού πλησίασαν το υψηλό ενός μηνός την Παρασκευή πριν κλείσουν την εβδομάδα με άνοδο λίγο πάνω από 1% μετά από μια μικτή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, όπου οι μισθοδοσίες ήταν υψηλότερες από τις προβλέψεις, αλλά η ανεργία επίσης αυξήθηκε, αγγίζοντας τα υψηλά 18 μηνών.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 187.000 μισθοδοσίες εκτός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τον περασμένο μήνα έναντι πρόβλεψης 170.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,8% από το προηγούμενο 3,5%, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας. Η μικτή ανάγνωση μετέφερε το μήνυμα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να μην καταφύγει αμέσως σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να φέρει τον πληθωρισμό στον μακροχρόνιο στόχο της 2% ετησίως από το περίπου 3% που κυμαίνεται τώρα.

Στη συναλλαγή της Παρασκευής, το πιο ενεργό συμβόλαιο του Δεκεμβρίου για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στο Comex της Νέας Υόρκης έκλεισε στα 1.966,20 δολαρίων την Παρασκευή, αφού διακανονίστηκε επίσημα η συνεδρίαση στα 1.967,10 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,20 δολ. ή 0,06%. Η κορύφωση της συνεδρίασης για τον χρυσό Δεκεμβρίου ήταν 1.981,70 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο από τις 7 Αυγούστου. Για την εβδομάδα, σημείωσε άνοδο 1,4% παρά την πτώση 2% για όλο τον Αύγουστο.

Η άμεση τιμή του χρυσού, την οποία ακολουθούν από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης από ορισμένους επενδυτές, διαμορφώθηκε στα 1.940,28 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 16 σεντς ή 0,01%. Νωρίτερα στη συνεδρίαση, η τιμή spot, η οποία αντικατοπτρίζει τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο σε χρυσό, αυξήθηκε σεστα 1.953 $, το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Αυγούστου.

Η Fed έχει τρεις ακόμη ευκαιρίες να αυξήσει τα επιτόκια φέτος, με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που λαμβάνει την πολιτική της να έχει προγραμματισμένες αποφάσεις για τα επιτόκια στις 20 Σεπτεμβρίου, 1 Νοεμβρίου και 13 Δεκεμβρίου.

Καθώς οι θέσεις εργασίας εξακολουθούν να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο κάθε μήνα, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επιλέξει μία ή δύο ακόμη αυξήσεις φέτος.

Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση της ανεργίας επίσης, όπως αποδείχθηκε τον Αύγουστο, θα περιπλέξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Fed σχετικά με αυτό. Εκτός από τη διατήρηση του πληθωρισμού στο ή κάτω του 2%, η κεντρική τράπεζα έχει εντολή από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να παρέχει μέγιστη απασχόληση στους Αμερικανούς - ένας στόχος που προσδιορίζεται από το ποσοστό ανεργίας 4% ή χαμηλότερο. Το ποσοστό ανεργίας 3,8% τον περασμένο μήνα ήταν το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Η Fed έχει δεσμευτεί να μην μειώσει τα επιτόκια όσο ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 2%, θέτοντας την κεντρική τράπεζα σε μια παρατεταμένη μάχη για την επίτευξη του στόχου της.

Οι αλλαγές υποδεικνύουν ότι η Fed θα πρέπει να σκεφτεί βαθύτερα πώς να προχωρήσει με τα επιτόκια, καθώς στοχεύει να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο ετήσιο επίπεδο του 2% ή λιγότερο που παρατηρήθηκε πριν από το ξέσπασμα του COVID-19 τον Μάρτιο του 2020.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε έως και 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο του 2022, αγγίζοντας τα υψηλά των τεσσάρων δεκαετιών, καθώς η κυβέρνηση ξόδεψε τρισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας. Από τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός είχε μετριαστεί σε ετήσια αύξηση 3%, αφού η Fed αύξησε τα επιτόκια στο 5,5% από το βασικό επιτόκιο μόλις 0,25% τον Μάρτιο του 2022.

Τεχνικές προοπτικές

«Τraders απέτυχαν να καθορίσουν μια ημέρα/εβδομάδα που κλείνει πάνω από το SMA 200 ημερών, ή τον απλό κινούμενο μέσο όρο, των 1.954 $ και την φθίνουσα εβδομαδιαία μέση ζώνη Bollinger των 1.951 $», δήλωσε Dixit του SKCharting."Έτσι, η τιμή spot διαμορφώθηκε στα 1.939 $."

Πηγαίνοντας στην επόμενη εβδομάδα, ο EMA 50 ημερών ή ο Εκθετικός Κινητός Μέσος όρος, των 1.931 $ παρουσιάζει ενεργή υποστήριξη, σύμφωνα με τον Dixit. "Ένα σταθερό διάλειμμα κάτω από τα 1931 $ θα διευκολύνει την πτώση στο SMA 200 ημερών ή τον απλό κινούμενο μέσο όρο των $1.914."

Από τη θετική πλευρά, η σταθερότητα πάνω από $1.942-$1.945 θα ευνοήσει την επανεξέταση του επιπέδου των $1.951-$1.954.

«Η ισχυρή αποδοχή πάνω από αυτή τη ζώνη θα επεκτείνει τελικά την ανοδική δυναμική με στόχο τα 1.965 δολάρια», δήλωσε ο Dixit. "Αν αποτυχία καθορισμού άνω των 1.954 $ θα συνεχιστεί τελικά η διόρθωση προς τα κάτω."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης