Σύμφωνα με το oilprice.com, η Μάγια Σάντου δήλωσε ότι η Gazprom δεν απαιτεί από τους Μολδαβούς τέλη 800 εκατομμυρίων δολαρίων για το εν λόγω καύσιμο, επικαλούμενη μάλιστα έλεγχο από μια διεθνή εταιρεία την οποία όμως απέφυγε να κατονομάσει.
Το Reuters υπενθύμισε ότι η διαμάχη χρονολογείται από το 2022 όταν η Gazprom ζήτησε από τη Μολδαβία να πληρώσει τέλη βάσει μιας σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου που οδήγησε στην παράδοση του φυσικού αερίου χωρίς όμως να γίνουν πληρωμές.
Εν τω μεταξύ, η Μολδαβία στράφηκε σε άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου στον απόηχο της ζήτησης πληρωμής, με το υπουργείο Ενέργειας να κατηγορεί τη Gazprom ότι συνεχίζει να παραδίδει αέριο στην αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας χωρίς χρέωση.
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Μολδαβίας είπε ότι είχε ξαναρχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom μετά από μια παύση τριών μηνών.
Αυτό συνέβη λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Ενέργειάς της ισχυρίστηκε ότι δεν αγοράζει πλέον ρωσικό αέριο, ενώ στη συνέχεια και συγκεκριμένα δύο μήνες αργότερα, η κυβέρνηση είπε ξανά
ότι είχε σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Gazprom κατηγόρησε την Μολδαβία ότι διοχέτευε φυσικό αέριο στην Ουκρανία
Πέρυσι, η Gazprom είπε ότι μέρος των όγκων φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία εκτρέπεται προς την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι εάν αυτό συνεχιστεί θα άρχιζε να μειώνει τις ροές φυσικού αερίου μέσω της ίδιας της Ουκρανίας.
Θυμίζουμε ότι η Μολδαβία είναι μια από τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της ΕΕ που ακολούθησαν.
Οι εφεδρείες… στον εφοδιασμό φυσικού αερίου
Οι εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού για τους ευρωπαίους αγοραστές περιλαμβάνουν τη Νορβηγία, το Αζερμπαϊτζάν και τους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.
Οι ΗΠΑ ήταν μέχρι στιγμής ο κύριος ωφελούμενος από την έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς οι Αμερικανοί παραγωγοί είναι πιο ευτυχείς να πουλήσουν μέρος των ποσοτήτων τους στην αγορά spot σε σχέση με τον αντίστοιχο του Κατάρ, το οποίο επιμένει σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες.
Αρχικά επιφυλακτικοί για τέτοιες μακροπρόθεσμες συμφωνίες, οι ευρωπαίοι αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, έχουν επανεξετάσει τη στάση τους και τώρα εγγράφονται για μακροπρόθεσμη προμήθεια.
www.worldenergynews.gr