ΡΑΑΕΥ: Έτοιμη η απόφαση για τον διαγωνισμό των μικρών φ/β - Το πιθανό σενάριο

ΡΑΑΕΥ: Έτοιμη η απόφαση για τον διαγωνισμό των μικρών φ/β - Το πιθανό σενάριο
Στο ΥΠΕΝ την Τρίτη 6/9 οι νομικές γνωμοδοτήσεις

Το αργότερο έως την Τρίτη 6/9 αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη η απόφαση της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) σχετικά με τους διαγωνισμούς για τα μικρά φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ώστε να αποσταλεί άμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Την περασμένη Πέμπτη 31/8, το νομικό τμήμα της ΡΑΑΕΥ ολοκλήρωσε και παρέδωσε την τελική του εισήγηση που ξεπερνά τις 70 σελίδες, η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια του τμήματος Ενέργειας της Αρχής. Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, δόθηκε τριήμερη προθεσμία ώστε να αξιολογηθεί από τα μέλη της Ολομέλειας πριν συνταχθεί και αποσταλεί στο ΥΠΕΝ η τελική απόφαση της ΡΑΑΕΥ, το πιθανότερο αύριο Τρίτη. Είχε προηγηθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ρυθμιστή στις 10 Αυγούστου η εξέταση τόσο των απαντήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, επί των ερωτημάτων της ΡΑΑΕΥ, όσο και του πορίσματος των περίπου 80 σελίδων του εμπειρογνώμονα, στον οποίο είχε αναθέσει η Αρχή την εξέταση του ζητήματος.

Η πιθανή εξέλιξη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική απόφαση της Αρχής πιθανότατα δεν θα αποφαίνεται για την τύχη των δύο διαγωνισμών για τα 400άρια φωτοβολταϊκά σε Κρήτη και Πελοπόννησο, που εκκρεμούν εδώ και εννέα μήνες, αλλά θα απαντά σε όλα τα νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει ή που ενδέχεται να προκύψουν ώστε να μπορέσει το ΥΠΕΝ να λάβει τη σωστή απόφαση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί την ακύρωση των διαγωνισμών, τους οποίους είχε «τρέξει» ο ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, πιθανώς να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις όσων καταχώρισαν στοιχεία και έγγραφα στις πλατφόρμες, ακόμη και αν δεν κατάφεραν να πάρουν αύξοντα αριθμό. Στη συνέχεια οι φάκελοι θα πρέπει να εξεταστούν, ώστε να συνεχίσουν όσοι πληρούν τους όρους των δύο διαγωνισμών για όρους σύνδεσης.

Να θυμίσουμε ότι η Αρχή, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις λόγω των προβλημάτων που είχαν προκύψει με τις πλατφόρμες του Διαχειριστή όπου διεξήχθησαν οι διαγωνισμοί, αποφάσισε να τους «παγώσει», ζητώντας παράλληλα από τον ΔΕΔΔΗΕ να μην προχωρήσει στην έκδοση όρων σύνδεσης μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση, την οποία η ΡΑΑΕΥ ανέθεσε σε ειδικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα παρέδωσε το πόρισμά του στην Αρχή πριν από περίπου ένα δίμηνο.

Τι ανέφερε το πόρισμα

Όπως ανέφερε το WEN σε ρεπορτάζ στις 11/8 το σχετικό θέμα έχει ως εξης αναλυτικά:                    
https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=547163

Στο πόρισμα του εμπειρογνώμονα αποκαλύπτονταν τα κενά κατά τη διεξαγωγή των διαγωνισμών που …σέρνονται εδώ και μήνες κρατώντας «ομήρους» εκατοντάδες επενδυτές, τους οποίους η πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ πέταξε εκτός. Σύμφωνα με αυτό, από τον έλεγχο των αρχείων καταγραφών για την περίπτωση της Πελοποννήσου διαπιστώθηκαν «υποβολές αιτήσεων σε μέρες και ώρες για τις οποίες δεν μας ήταν γνωστό ότι θα αναμένονταν αιτήσεις». Ωστόσο, όπως αναφέρονταν «είναι άγνωστο σε εμάς εάν οι υποβολές αυτές, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν λάβει αριθμός ΑΑ αίτησης, είναι θεμιτές, αθέμιτες, κακόβουλες, δοκιμαστικές, ή κάτι άλλο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Σε κάθε περίπτωση καθώς έχουν τεθεί ερωτήματα για τη μαζική και ταχύτατη υποβολή αιτημάτων από καταγγέλλοντες, είναι σημαντικό να προσδιοριστεί η φύση αυτών των αιτήσεων πέραν αμφιβολίας».

Στον διαγωνισμό φωτοβολταϊκών για την Πελοπόννησο, ο συνολικός αριθμός όσων συμμετείχαν, δηλαδή όσοι έκαναν log-in με κωδικούς taxisnet και ανέβασαν όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία και έγγραφα στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα στην διαδικασία είτε τελικώς πήραν είτε όχι Α/Α ανέρχεται στους 1.243 χρήστες, όπως εκτιμά ο ΣΠΕΦ. Σύμφωνα με το πόρισμα για τον διαγωνισμό της Πελοποννήσου επίσης καταγράφεται ότι «είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργούσε η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Στην περίπτωση της Κρήτης, το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται ότι «είχε εν των μεταξύ διορθωθεί και η αποστολή των μηνυμάτων δεν παρήγαγε προγραμματιστική εξαίρεση». Ωστόσο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα, από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα, εμφανίστηκε και για την περίπτωση της Κρήτης, μια εξαίρεση στην αποστολή μηνυμάτων καθώς είχε ξεπεραστεί το όριο των επιτρεπόμενων εξερχόμενων μηνυμάτων.

Επίσης, το πόρισμα επεσήμανε ότι και οι τέσσερις διακομιστές εφαρμογής ενώ έπρεπε να είναι ανοιχτοί από τις 11 το πρωί στις 21ης Οκτωβρίου 2022 φαίνεται να εκκίνησαν περίπου μία ώρα μετά (11.50 π.μ.) για άγνωστη αιτία, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πραγματογνώμονας, και να άνοιξαν για το κοινό περί τις 12.35, με αιτιολογία την εκτέλεση ορισμένων δοκιμών. Οι webservers φαίνεται να είχαν εκκινήσει από τις 11.15, αλλά έως και τις 11.50 αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν αιτήματα, καθώς ήταν κλειστοί. Δοκιμή έγινε στις 12.05.22.

Από πληροφορίες που συγκέντρωσε ο πραγματογνώμονας για τη σύνταξη του πορίσματος, μεταξύ άλλων, έγινε αντιληπτό ότι «δεν είχε ληφθεί μέριμνα να απαγορευτεί η πρόσβαση από τρίτες χώρες, έστω από χώρες με εγνωσμένα ζητήματα εκτέλεσης μαζικών κυβερνοεπιθέσεων». Σύμφωνα με το πόρισμα, για διαδικτυακούς διαγωνισμούς θα πρέπει να επιτρέπεται ανεμπόδιστα η πρόσβαση μόνο από εθνικές διευθύνσεις IP. Σε περίπτωση που είναι επιβεβλημένη η πρόσβαση και από τρίτες χώρες θα πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας όπως π.χ. η προδηλωμένη πρόσφατη από συγκεκριμένες διευθύνσεις IP του εξωτερικού ή η μείωση της ταχύτητας πρόσβασης από το εξωτερικό κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης