Τα σχέδια της Γερμανίας για ανάπτυξη εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που να είναι συμβατές με αυτές του υδρογόνου από το 2030, φαίνεται πως καθυστερούν λόγω του ρυθμού συντονισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό επισήμαναν βιομηχανία και τοπικές αρχές, σύμφωνα με το Montel, στο πλαίσιο της χθεσινής (30/8) ενεργειακής συγκέντρωσης στην Κολωνία.
Όπως αναφέρεται, η γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου BNA έχει προτείνει την κατασκευή 21 GW ευέλικτης ισχύος έως το 2031 για να παρέχει την εφεδρεία που απαιτείται για να αντισταθμιστεί η σταδιακή κατάργηση της παραγωγής με καύση άνθρακα στη χώρα.
Ο σχεδιασμός δημοπρασιών για την ανάπτυξη τέτοιων σταθμών φυσικού αερίου με τρόπο που ικανοποιούνται οι κανόνες της ΕΕ αποδείχτηκε ένα από τα μεγαλύτερα «εμπόδια» στην ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας, δήλωσε η Kerstin Andreae, επικεφαλής της ένωσης ενεργειακής βιομηχανίας BDEW. «Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω την επέκταση που χρειαζόμαστε. Και χρειαζόμαστε πολλά, πολλά γιγαβάτ» συμπλήρωσε.
Εν αναμονή της στρατηγικής
«Θα θέλαμε να το είχαμε δει αυτό να επιλυθεί φέτος», δήλωσε ο Michael Gessner, επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας της Πολιτείας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. «Φαίνεται ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το επόμενο έτος».
Ο συντονισμός καθυστέρησε σε ζητήματα κρατικής ενίσχυσης λόγω των επιδοτήσεων που απαιτούνται για την κατασκευή και τη διατήρηση μονάδων αερίου ικανών να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο υδρογόνο καθαρής καύσης από την επόμενη δεκαετία, είπε ο Andreae.
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση απέφυγε μια αγορά δυναμικότητας, η οποία επιδοτεί τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για να μείνουν σε αδράνεια μέχρι να χρειαστούν. «Η πιο επείγουσα έκκλησή μας προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ήταν να επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συντομότερο δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη κάνει πολλές παραχωρήσεις» πρόσθεσε.
Ο ρεαλισμός των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ξεπερνούν την Ευρώπη στις προσπάθειες που κάνουν για την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν αργότερα τόνισε ο Andreas Feicht, επικεφαλής της RheinEnergie
Το απέδωσε σε μια πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση παροχής φορολογικών εκπτώσεων αντί των γραφειοκρατικών επιδοτήσεων που έπρεπε να διαπραγματευτούν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ.Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, υπό την ηγεσία των Πρασίνων, ελπίζει να προωθήσει μια έξοδο από τον άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας σε σύγκριση με το 2038 υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.
www.worldenergynews.gr