Ενέργεια

Gazprom: Κατακόρυφη πτώση στα κέρδη το πρώτο εξάμηνο στα 3,1 δισ. δολ.

Gazprom: Κατακόρυφη πτώση στα κέρδη το πρώτο εξάμηνο στα 3,1 δισ. δολ.

Μεγάλη πτώση στις παραδόσεις φυσικού αερίου

 

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom ανέφερε τεράστια πτώση στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, καθώς οι παραδόσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2022, όταν η Ρωσία εξακολουθούσε να προμηθεύει αέριο αγωγών στους Ευρωπαίους πελάτες της για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου του περασμένου έτους σύμφωνα με το Oil Price.

Τα καθαρά κέρδη της Gazprom μειώθηκαν κατά 8,5 φορές και διαμορφώθηκαν σε μόλις 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2023, από 26 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του 2022.

Η κατάρρευση των καθαρών κερδών της Gazprom οφειλόταν επίσης στο αδύναμο ρούβλι, το οποίο υποχώρησε κατά 24% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τους πρώτους έξι μήνες του 2023, δήλωσε ο Famil Sadygov, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom.

«Η μείωση των εξαγωγών προς την Ευρώπη αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των προμηθειών προς την Κίνα, η οποία θα συνεχίσει να αυξάνεται εντός των συμβατικών υποχρεώσεων, καθώς και από την αποτελεσματική λειτουργία της πετρελαϊκής επιχείρησης», σημείωσε επίσης ο Sadygov.

Διακοπή εξαγωγών

Η μεγάλη πτώση στις παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom σε βασικούς πελάτες οφειλόταν στη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, η Ρωσία διέκοψε τον εφοδιασμό στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία.

Στη συνέχεια, η Gazprom άρχισε να μειώνει την παροχή μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία τον Ιούνιο του 2022, ισχυριζόμενη ότι δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τη συντήρηση αεριοστροβίλων εκτός Ρωσίας λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Gazprom είπε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι ο Nord Stream θα παραμείνει κλειστός έως ότου «εξαλειφθούν τα λειτουργικά ελαττώματα στον εξοπλισμό», πριν από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, που έκλεισε οριστικά όλες τις διαδρομές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τη Γερμανία.

Ξεχωριστά, η Gazprom Neft, ο πετρελαϊκός βραχίονας της Gazprom, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ετήσια πτώση 43% στα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου εν μέσω χαμηλότερων πωλήσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης