Ενέργεια

Montel: Γιατί οι traders προειδοποιούν για κινδύνους αποτυχίας στο γερμανικό σχέδιο εξισορρόπησης των τιμών ενέργειας

Montel: Γιατί οι traders προειδοποιούν για κινδύνους αποτυχίας στο γερμανικό σχέδιο εξισορρόπησης των τιμών ενέργειας
Τι αναφέρει η επιστολή 17 μεγάλων παικτών
Οι traders ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο προσφυγών εάν η πράσινη παραγωγή δεν ταιριάζει με την προβλεπόμενη παραγωγή  σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσίας για την ενέργεια, ανέφερε σε επιστολή μια ομάδα 17 εμπορικών εταιρειών αυτή την εβδομάδα.

Η ισχύουσα νομοθεσία στη Γερμανία απαιτεί από όλους τους παραγωγούς να διασφαλίζουν ότι η παραγωγή τους αντιστοιχεί στην προβλεπόμενη παραγωγή και ότι οι προβλέψεις τους είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερες.

Ωστόσο, μια προτεινόμενη επικαιροποίηση του νόμου για τη βιομηχανία ενέργειας (EnWG) που ανακοινώθηκε στις 19 Ιουνίου αναφέρει ότι οποιαδήποτε ανισορροπία προσφοράς/ζήτησης θα σήμαινε ότι υπήρξε παραβίαση της ευθύνης διατήρησης της ισορροπίας.

Οι συντάκτες της επιστολής – 17 traders και άμεσοι traders πράσινης ενέργειας – προειδοποιούν ότι το προσχέδιο πρότασης για εξισορροπητικούς διαχειριστές ενέχει ρίσκα αποτυχίας, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί κατά 100% η ακρίβεια.

«Δεν υπάρχει πρόβλεψη καιρού που να μπορεί να πει ακριβώς πότε και πού θα βρέξει πόσο θα βρέξει», έγραψαν.«Αλλά ο νόμος θα απαιτεί από όλους τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να προβλέπουν με 100% ακρίβεια πόσο δυνατά και ποια ώρα θα φυσήξει ο άνεμος ή πότε θα λάμψει ο ήλιος». Τέτοια γλώσσα θα μπορούσε να οδηγήσει τους παραγωγούς σε αγωγές και να τους επιβαρύνει με αδικαιολόγητη τεκμηρίωση και υποχρεώσεις συμμόρφωσης με κίνδυνο, είπαν.


Πρόσκληση για απόρριψη πρότασης

Συνιστούν να αναιρεθεί σε μεγάλο βαθμό η αλλαγή με νέα γλώσσα που απαιτεί από τους παραγωγούς να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να ταιριάζουν με τις προβλέψεις και να διασφαλίζουν την ακρίβεια αυτών των προβλέψεων.

Συνέστησαν επίσης στη Γερμανία να απορρίψει την πρόταση και να εναρμονίσει τη γερμανική νομοθεσία με τον κανονισμό της ΕΕ, ο οποίος απαιτεί απόπειρες προσαρμογής της παραγωγής με τις προβλέψεις και απαιτεί από τους παραγωγούς να διευθετήσουν τις διαφορές με τους TSOs.

Η Γερμανία στοχεύει στο 80% της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, γεγονός που εξηγεί γιατί θέλει να μειώσει τα προγραμματισμένα επίπεδα παραγωγής.

Αλλά στην επιστολή, η ομάδα ανέφερε ότι οι φόβοι για νομική δράση θα οδηγούσαν τους παραγωγούς να υποσχεθούν παραγωγή πολύ κάτω από τα μέγιστα δυνατά επίπεδα για να αποφευχθεί η παραβίαση του νόμου. Αυτό θα παρεμπόδιζε κατάφωρα τις προσπάθειες επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσαν.

Μεταξύ των 17 εταιρειών που υπέγραψαν στην επιστολή είναι οι Axpo Deutschland, BayWa Re, Centrica Energy Trading, CF Flex Power, Danske Commodities, Energi Danmark, MVV Trading, Next Kraftwerke, Statkraft Markets, Trailstone Renewables και Wind Energy Trading.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης