IRENA: Οι ΑΠΕ μείωσαν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά 520 δισ. δολ το 2022

IRENA: Οι ΑΠΕ μείωσαν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά 520 δισ. δολ το 2022
Χωρίς την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η οικονομική διαταραχή από το σοκ τιμών των ορυκτών καυσίμων το 2022 θα ήταν πολύ χειρότερη

Η κρίση στις τιμές των ορυκτών καυσίμων έχει επιταχύνει την ανταγωνιστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους του παγκόσμιου τομέα ενέργειας κατά 520 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Μια νέα έκθεση του IRENA διαπίστωσε ότι το 86% (187 GW) του συνόλου της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία το 2022 είχε χαμηλότερο κόστος από την ηλεκτρική ενέργεια με καύση ορυκτών καυσίμων.

Η νέα δυναμικότητα που προστέθηκε από το 2000 μείωσε τον λογαριασμό καυσίμου του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 κατά τουλάχιστον 520 δις δολάρια, ενώ στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, μόνο η εξοικονόμηση κατά τη διάρκεια ζωής των νέων προσθηκών χωρητικότητας το 2022 θα μειώσει το κόστος έως και 580 δις δολάρια.

Δύσκολη η κατάσταση χωρίς τις ΑΠΕ

Χωρίς την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η οικονομική διαταραχή από το σοκ τιμών των ορυκτών καυσίμων το 2022 θα ήταν πολύ χειρότερη.

Ο Γενικός Διευθυντής του IRENA Francesco La Camera δήλωσε: «Ο IRENA βλέπει το 2022 ως μια πραγματική καμπή στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς η ανταγωνιστικότητά της ως προς το κόστος δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το ιστορικό σοκ τιμών ήταν εξαιρετικά ανθεκτικές, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη μαζική αύξηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας την τελευταία δεκαετία.

Τα τελευταία 13 έως 15 χρόνια, το κόστος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από ηλιακή και αιολική ενέργεια μειώνεται.Μεταξύ 2010 και 2022, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έγιναν ανταγωνιστικές ως προς το κόστος με τα ορυκτά καύσιμα ακόμη και χωρίς οικονομική υποστήριξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης