Ενέργεια

Η ΕΕ ανοίγει τον τρίτο γύρο κοινής αγοράς φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο

Η ΕΕ ανοίγει τον τρίτο γύρο κοινής αγοράς φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο

Από τις 21 Σεπτεμβρίου η υποβολή προσφορών για παραδόσεις από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2025

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει τον τρίτο γύρο κοινής αγοράς φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το energymarketprice καθώς το μπλοκ κινείται για να εξασφαλίσει προμήθειες.

Η ΕΕ άρχισε συλλογικά να αγοράζει φυσικό αέριο φέτος, ως μέρος της απάντησής της στη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2022 μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους για αγορά όγκων από τις 21 Σεπτεμβρίου, για παραδόσεις από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2025, ανακοίνωσε την Τετάρτη η πλατφόρμα χωρητικότητας αερίου Prisma, η οποία φιλοξενεί την πλατφόρμα αγορών της ΕΕ.

Το σύστημα συγκεντρώνει τη ζήτηση από εταιρείες, στη συνέχεια αναζητά προσφορές από παγκόσμιους προμηθευτές φυσικού αερίου και ταιριάζει αγοραστές και πωλητές. Η ΕΕ δεν εμπλέκεται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις που ακολουθούν μεταξύ των εταιρειών για την υπογραφή συμβάσεων.
Το σύστημα κοινής αγοράς δεν αγοράζει ρωσικό αέριο.

Οι Βρυξέλλες δημιουργήσαν το πρόγραμμα για να βοηθήσουν στην πλήρωση της αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα και να συνδυάσουν την επιρροή των χωρών της ΕΕ στην αγορά, αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές - κάτι που θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές του φυσικού αερίου.

Εκπλήρωση του στόχου

Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό από ορισμένες πηγές του κλάδου σχετικά με το εάν οι εταιρείες θα χρησιμοποιούσαν το καθεστώς, η ΕΕ φαίνεται ότι θα ξεπεράσει άνετα τον στόχο της να αγοράσει από κοινού περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου.

Στον δεύτερο διαγωνισμό της ΕΕ τον Ιούλιο, οι εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για την από κοινού αγορά 16 bcm φυσικού αερίου, μετά τον πρώτο διαγωνισμό τον Μάιο που αναζητούσε άλλα 11,6 bcm.

Αυτοί οι όγκοι αποτελούν ένα κομμάτι της συνολικής ζήτησης της ΕΕ περίπου 360 bcm, αλλά στοχεύουν να βοηθήσουν τις χώρες να προετοιμαστούν για το χειμώνα όταν η ζήτηση αερίου της Ευρώπης για θέρμανση κορυφώνεται.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ήδη ασυνήθιστα γεμάτη αυτή την εποχή, χάρη στις σχετικά χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου και τον ήπιο χειμώνα του περασμένου έτους που σημείωσε πτώση της χρήσης φυσικού αερίου - αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν, για παράδειγμα, εάν μια πιθανή απεργία στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία διέκοψε την παγκόσμια προσφορά.

Η υπόγεια χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ - η οποία ανέρχεται συνολικά σε περίπου 100 bcm - είναι επί του παρόντος πλήρης κατά 91%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης