Ενέργεια

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στο δημόσιο το ποσοστό της HE και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στο δημόσιο το ποσοστό της HE και εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Άρθρο της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή της Κυριακής 27/8

 

Το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνδυασμό και με την απεμπλοκή της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) τα οποία συμμετέχουν με ποσοστό 35% στην εταιρία ,επανεξετάζει η κυβέρνηση  βάζοντας και τυπικά τέλος στην ¨παγωμένη¨ από τον Ιούνιο του 2021 αποκρατικοποίηση. Τα συναρμόδια υπουργεία φέρονται να βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με τον Ομιλο Λάτση που μέσω της Paneuropean Oil ελέγχει το 47,12% της Helleniq Energy για την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.
Το σενάριο που φέρεται να κυριαρχεί  είναι αυτό της εξαγοράς του μεριδίου της Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, από το ελληνικό δημόσιο και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται ως  ενδιάμεση λύση, πριν την εισαγωγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χρηματιστήριο που φέρεται να επανέρχεται ως το βασικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας.


Ο νέος σχεδιασμός για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας λαμβάνει υπόψη του την πρόθεση της Helleniq Energy για έξοδο από την εταιρία στην οποία είναι παράλληλα μέτοχος αλλά και ανταγωνιστής στην λιανική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέσω της Elpedison (κοινή εταιρία με την ιταλική Edison).  

Tα ζητήματα ανταγωνισμού μάλιστα δεν περιορίζονται πλέον στον κλάδο της λιανικής , όπου η ΔΕΠΑ Εμπορίας δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της «Φυσικό Αέριο» καθώς η εταιρία στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της έχει επεκταθεί και στον κλάδο των ΑΠΕ αλλά και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από θερμικές μονάδες. Εχει αποκτήσει μέσω εξαγορών ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων άνω των 500 MW  (400 MW σε Κοζάνη και 100 MW σε Βοιωτία) και συμμετέχει με ποσοστό  29% στην νέα μονάδα φυσικού αερίου της Damco Εnergy στην Αλεξανδρούπολη.  Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει επίσης με ποσοστό 20% στο FSRU Aλεξανδρούπολης ενώ τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν το δικό τους FSRU στη Θεσσαλονίκη.

Ενιαίο σχήμα

Αρχική επιδίωξη των πρώην ΕΛΠΕ μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ήταν μια πιο ενεργή εμπλοκή στην εμπορία του φυσικού αερίου, μέσω ενός ενιαίου σχήματος που θα κατέχουν την πλειοψηφία. Αυτό σήμαινε είτε απόκτηση πλήρους ελέγχου της ΔΕΠΑ Εμπορίας είτε έξοδο από την εταιρία. Ετσι, εμφανίστηκαν στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ από κοινού με την Elpedison για την διεκδίκηση του 65% του δημοσίου και υποχρέωση παράλληλα (βάσει ειδικής φόρμουλας που προέβλεψε το ΤΑΙΠΕΔ) να παραχωρήσουν το 35% που κατέχουν στην ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν. 

Μαζί με το ¨πάγωμα¨ της αποκρατικοποίησης ¨πάγωσαν» και τα σχέδια της Helleniq Energy η οποία επιδιώκει πλέον  ένα ξεκαθάρισμα του τοπίου καθώς η ενεργειακή αγορά μετασχηματίζεται και ο ανταγωνισμός ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα με αιχμή τις ΑΠΕ  και τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν στην ενεργειακή μετάβαση με την εταιρία να συμμετέχει δυναμικά,  επενδύοντας μέσω του προγράμματος «VISION 2025» περί τα 4 δις. ευρώ έως το 2030.

Οι όποιες αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται να ληφθούν μέσα στο Φθινόπωρο . Οι συζητήσεις μεταξύ των βασικών μετόχων της εταιρίας, γίνονται σε συνέχεια και της συμφωνίας που φέρονται να έχουν καταλήξει για την διάθεση πακέτου μετοχών της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο. Στην Helleniq Energy το ελληνικό δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,48% των μετοχών και το 47,12% η πλευρά Λάτση, με τις πληροφορίες να φέρουν τις δύο πλευρές να διαθέτουν στο Χρηματιστήριο ένα συνολικό πακέτο μετοχών 20%  (10% έκαστος). Η εισαγωγή νέου πακέτου μετοχών της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα συμβάλει στην αύξηση της αποτίμησης της μετοχής της.

Η στροφή προς τις μετοχοποιήσεις ευνοείται σε αυτή τη συγκυρία από το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την χρηματιστηριακή αγορά εν όψει της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Μερίδια

Αυτό που μένει να φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε σχέση με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι εάν της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο θα προηγηθεί πράγματι εξαγορά του μεριδίου των ΕΛΠΕ από το ελληνικό δημόσιο. Η κυβέρνηση πάντως φέρεται σε αυτή την περίπτωση να αξιολογεί ως θετική και τη δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης που θα της διασφαλίσει για τον έλεγχο των τιμών καθώς η αβεβαιότητα στην αγορά φυσικού αερίου δεν έχει αρθεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ την περίοδο της ενεργειακής κρίσης συνέβαλλε καθοριστικά στην συγκράτηση των τιμών απορροφώντας σημαντικό μέρος από το αυξημένο  κόστος του φυσικού αερίου. Το 2022 η εταιρία διέθεσε συνολικά 108, 69 εκατ. ευρώ σε εκπτώσεις για τους πελάτες της.

Η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δρομολογήσει τα δύο τελευταία χρόνια τη σταδιακή μετεξέλιξη της εταιρίας από εταιρία φυσικού αερίου που δραστηριοποιείται κατά βάση στην εγχώρια αγορά σε καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρία με διαφοροποιημένες δραστηριότητες σε ένα ευρύ φάσμα του ενεργειακού τομέα και σε περιφερειακό επίπεδο. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εξελίξεων αποτελεί βασικό επιχειρησιακό στόχο της εταιρίας, η οποία στοχεύει μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση του αναβαθμισμένου ρόλου του LNG, στην ενίσχυση της θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμμετοχή σε έργα που προωθούν την πράσινη μετάβαση και σε επενδύσεις και υποδομές που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης