Ενέργεια

Mytilineos: Ανοδική αναθεώρηση στα 45 ευρώ από τη Morgan Stanley για την τιμή στόχο

Mytilineos: Ανοδική αναθεώρηση στα 45 ευρώ από τη Morgan Stanley για την τιμή στόχο
Η νέα έκθεση για τις προοπτικές της εταιρείας

Ανοδική αναθεώρηση στην τιμή στόχο της Mytilineos στα 45 ευρώ πραγματοποίησε η Morgan Stanley με έκθεσή της στις 24/8.

Προβλέπει αύξηση του EBITDA για το 2023 υψηλότερα του 1 δις ευρώ και το οποίο αναμένεται να σταθεροποιηθεί πάνω από 1,1 δις. ευρώ στην επόμενη διετία 2024-2025.

Τα κέρδη προ φόρων για το 2023 αναμένονται στα 911 εκατ, τα κέρδη/μετοχή (EPS) στα 4,66 ευρώ που σημαίνει ότι το Ρ/Ε στην τρέχουσα τιμή είναι μόλις 7,6.

Η σχέση EV/EBITDA για το 2024 διαμορφώνεται στο 5,6 που αντιστοιχεί σε discount 24% και 15% σε σχέση με τους κλάδους κοινής ωφελείας και αλουμινίου αντίστοιχα.

Στην ανάλυσή της η Morgan Stanley αναφέρει ότι η μεγάλη άνοδος του EBITDA από τα 300 εκατ. ετησίως την περίοδο 2017-2021 στα 823 εκατ. το 2022 δημιούργησε ερωτήματα όσον αφορά τα επαναλαμβανόμενα κέρδη.

Όμως όπως υποστηρίζει η ανάλυση, η ανάπτυξη της Mytilineos βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες που ξεπερνούν κατά πολύ την ευκαιριακή άνοδο των τιμών φυσικού αερίου, όπως αποτυπώθηκε στο α΄6μηνο του 2023 που είχαμε αύξηση 55%.

Αυτοί αφορούν κατά πρώτον  τη δημιουργία αξίας από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών.

Παρά το περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων, η Mytilineos παραμένει ιδανικά τοποθετημένη στον κλάδο χάρις την παραγωγή EPC, τη γεωγραφική κατανομή των αδειών και των υπό εκτέλεση έργων και τις ταμειακές ροές που δημιουργούνται, ενισχύοντας τα κεφάλαια για επενδύσεις.

Το FCFY ανέρχεται στο 10%, διασφαλίζοντας το κεφάλαιο κίνησης, ενώ την ίδια ώρα ο ισχυρός ισολογισμός με σχέση καθαρού χρέους/EBITDA, χαμηλότερη από 1,5 για το 2023, καθώς και οι ελεύθερες ταμειακές ροές από το 2024 προάγουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Όσον αφορά την έκθεση σε ρώσικο αέριο, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ενδεχόμενες κυρώσεις μέσω του Τurkstream σαν ρίσκο. Από την άλλη πλευρά αυτό το σενάριο αποτελεί ένα πολύ μικρό κίνδυνο, καθώς ο Turkstream αναλογεί μόλις στο 10-15% από την ευρύτερη δραστηριότητα του Ομίλου στην προμήθεια και το trading του φυσικού αερίου που αντιστοιχεί μόλις στο 13% των προβλεπομένων  EBITDA του 2023.

Αύξηση 7% για τις εκτιμήσεις του EBITDA το 2023

Μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα του α΄εξαμήνου, η ανάλυση ανεβάζει τις εκτιμήσεις για το EBITDA κατά 7% στο σύνολο του 2023 στο 1,03 δις.

Αυτό φέρνει την πρόβλεψη 8% υψηλότερα από το τρέχον consensus (σύγκλιση εκτιμήσεων) και οδηγεί σε αύξηση 36% για το αποτέλεσμα του β΄6μηνου του 2023. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί από την αυξημένη δραστηριότητα του τομέα φυσικού αερίου και τις συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ.

Για το 2024,η πρόβλεψη για το EBITDA ανεβαίνει κατά 4% στα 1,17 δις, που σημαίνει 13% σε ετήσια βάση και αναμένεται να προέλθει από την άνοδο των τιμών στο TTF, που εκτιμάται στα 44 ευρώ/MWh, καθώς και την αύξηση της βάσης της M Energy Customer Solutions μετά τις εξαγορές.

«Μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της»

Για τη Morgan Stanley, η MYTILINEOS αποτελεί μία μοναδική επενδυτική επιλογή στον τομέα της, καθώς προσφέρει στον επενδυτή ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα απαντάται είτε σε αμιγώς Ενεργειακές, είτε σε αμιγώς Μεταλλευτικές εταιρείες. Αυτή η στρατηγικής σημασίας συνέργεια μεταξύ Ενέργειας και Μετάλλων, είναι αυτό που επιτρέπει στη MYTILINEOS όχι μόνο να επιβιώνει σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, αλλά να κατοχυρώνει σταθερά, νέα, συνεχώς υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και ο αναλυτής της MS, καθώς είναι ο πρώτος που ανεβάζει την πρόβλεψή του για την κερδοφορία του 2023 σε >€1δισ. Συγκεκριμένα, για το 2023 ο αναλυτής της MS αυξάνει την πρόβλεψή του για το EBITDA στα €1,033 εκατ. (από €968 προηγουμένως), το οποίο εκτιμά ότι θα κινηθεί πέριξ των €1,150 εκατ. το 2024 και 2025.

Η υψηλή κερδοφορία της MYTILINEOS από τις άλλες δραστηριότητές της, επανεπενδύεται με επιτυχία στην ανάπτυξη ενός κρίσιμου πλέον χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, εκτός και εντός Ελλάδος. Η Morgan Stanley αποτιμά την αξία αυτού του χαρτοφυλακίου MRenewables στα >€2.2 δισ., καθώς αντιλαμβάνεται ότι η MYTILINEOS υπερτερεί σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού, βάσει ενός καλά διαφοροποιημένου μοντέλου (και σε επίπεδο γεωγραφίας αλλά και στάδιο ανάπτυξης έργων) που έχει επιλέξει για την ανάπτυξη των ΑΠΕ της.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που σε πρόσφατη παρουσίαση επενδυτών για εταιρείες Μετάλλων, η MS αναδεικνύει τη MYTILINEOS πλέον μεταξύ των top εταιρειών (σε Precious and Industrial Metals) με το μεγαλύτερο upside potential (26.5%), πίσω μόνο από τη Norsk Hydro.
Τέλος η MS αναφέρει ότι MYTILINEOS και NORSK HYDRO αναμένεται να επωφεληθούν τα μέγιστα από τις θετικές προοπτικές για τον κλάδου του αλουμινίου τις οποίες αναλύουν σε ξεχωριστή μακροσκελή έκθεση (Aluminum's Hydro Booster).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης