Oilprice: Η Greenpeace κατηγορεί Shell, BP για greenwashing - Με έρευνα αποκαλύπτει τις πράσινες δεσμεύσεις

Oilprice: Η Greenpeace κατηγορεί Shell, BP για greenwashing - Με έρευνα αποκαλύπτει τις πράσινες δεσμεύσεις
Η Shell και η BP παρήγαγαν μόλις το 0,02% και το 0,17% της ενέργειας από ΑΠΕ το 2022 αντίστοιχα, σύμφωνα με την ανάλυση, ενώ η επένδυση των εταιρειών στην πράσινη ενέργεια ήταν ένα κλάσμα αυτής σε ορυκτά καύσιμα

Η Shell και η BP είναι μεταξύ των 12 πετρελαϊκών εταιρειών που κατηγορούνται από την Greenpeace για greenwashing σχετικά με την ποσότητα ενέργειας που παράγουν, από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, μεταφέρει το oilprice.

Έρευνα της Greenpeace ανέλυσε τις ετήσιες εκθέσεις των βρετανικών κολοσσών ορυκτών καυσίμων για το 2022, μαζί με άλλων 10 ευρωπαϊκών εταιρειών, συγκρίνοντας την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από |ΑΠΕ που παράγουν οι εταιρείες (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική και υδροηλεκτρική) με την ποσότητα ενέργειας που παρέχουν μέσω της δικής τους παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα

Η Shell και η BP παρήγαγαν μόλις το 0,02% και το 0,17% της ενέργειας από ΑΠΕ το 2022 αντίστοιχα, σύμφωνα με την ανάλυση, ενώ η επένδυση των εταιρειών στην πράσινη ενέργεια ήταν ένα κλάσμα αυτής σε ορυκτά καύσιμα κατά τη διάρκεια του έτους, διαπίστωσε.

BP
Για την BP, το 97% πήγε στα ορυκτά καύσιμα, ενώ η εταιρεία μείωσε τις επενδύσεις σε ανανεώσιμα προϊόντα σε σύγκριση με το 2021, ενώ το 91% της επένδυσης της Shell κατευθύνθηκε σε ορυκτά καύσιμα, ανέφερε.

Η Greenpeace κατηγόρησε τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου για greenwashing, λέγοντας ότι οι εταιρείες παρουσίαζαν εκτενώς την υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια στις ετήσιες εκθέσεις και το μάρκετινγκ τους με την BP να αποτελεί παράδειγμα εταιρειών που είχαν «ατελείωτες επαναλήψεις των ίδιων ασαφών στόχων βιωσιμότητας» στις αναφορές τους.

Για παράδειγμα, πρόσθεσε ότι η BP διαφημίζει τις φιλοδοξίες της για τις ΑΠΕ εδώ και χρόνια, αλλά οι εκθέσεις της από το 2022 δεν δίνουν αριθμό για την ποσότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας που παρήγαγαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Η BP υπολογίζει επίσης τις επενδύσεις της στη διαμόρφωση... ψιλικατζίδικων (μίνι μάρκετ) στα πρατήρια καυσίμων ως «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» και χρησιμοποιεί μια ακόμη ευρύτερη προσέγγιση για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της για ανάπτυξη μετάβασης, πρόσθεσε η έρευνα.

Shell
Για τη Shell, η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι αναφορές της εταιρείας έδειχναν μια «σαφή παραποίηση» των αριθμών σχετικά με την «δυναμικότητα ΑΠΕ» για το οικονομικό έτος 2022, αναφέροντάς την ως 6,4GW, ωστόσο, μια υποσημείωση ανέφερε ότι αυτό περιλαμβάνει εργοστάσια υπό κατασκευή ή δεσμευμένα προς πώληση, και η πραγματική ισχύς 2,2GW της Shell στα τέλη του 2022 δημοσιεύτηκε αλλού στην έκθεσή της.

Η Shell υπολογίζει επίσης οτιδήποτε παράγει έστω και ένα κλάσμα λιγότερες εκπομπές από το συμβατικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ως «χαμηλού άνθρακα», πρόσθεσε η έρευνα, η οποία έρχεται καθώς και οι δύο μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν επικρίσεις φέτος για την υποχώρηση των πράσινων στόχων τους.

Γράμμα κενό

Ο Cuba Gogolevski, χρηματοδότης της Greenpeace στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε: «Καθώς ο κόσμος υφίσταται πρωτοφανείς καύσωνες, φονικές πλημμύρες και κλιμακούμενες καταιγίδες, οι Big Oil προσκολλούνται στο καταστροφικό επιχειρηματικό του μοντέλο και συνεχίζουν να τροφοδοτούν την κλιματική κρίση.

«Τα ήδη ανεπαρκή σχέδιά τους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι ένα γράμμα κενό.
Αντί να παρέχουν καθαρή ενέργεια που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα, μας ταΐζουν σκουπίδια που ξεπλένονται με πράσινο.

«Η απροθυμία των Big Oil να εφαρμόσουν πραγματική αλλαγή είναι έγκλημα κατά του κλίματος και των μελλοντικών γενεών».
Η έκθεση της Greenpeace ανέφερε επίσης ότι και οι 12 εταιρείες, κατά μέσο όρο, εξακολουθούν να αντλούν το 99,7% της ενέργειας από πηγές ορυκτών καυσίμων.

Η ανάλυση έδειξε ότι η πράσινη ενέργεια αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο μόλις το 7,3% (5,61 δισ. £) των επενδύσεων ενώ το 92,7% (69,58 δισ. £) συνέχισε να χρηματοδοτεί δραστηριότητες ορυκτών καυσίμων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επέκταση.

Δέσμευση των 12  για «καθαρό μηδέν» μέχρι το 2050

Η Greenpeace κατηγόρησε τις εταιρείες ότι υπονομεύουν τη δράση για το κλίμα μέσω της ορολογίας greenwashing, προώθησης της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και αντιστάθμισης άνθρακα, παραπλανητικά διαγράμματα της εστίασης και των δραστηριοτήτων τους και δημοσιεύοντας μόνο μερικά δεδομένα.

Η έκθεση ανέφερε ότι ενώ οι 12 εταιρείες έχουν δεσμευτεί δημόσια να φτάσουν στο «καθαρό μηδέν» μέχρι το 2050, καμία δεν έχει αναπτύξει μια συνεκτική στρατηγική για να φτάσει εκεί, με τη συντριπτική πλειοψηφία να σχεδιάζει να διατηρήσει ή ακόμα και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου τουλάχιστον έως το 2030.

Η περιβαλλοντική ομάδα προτρέπει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να φορολογήσουν τα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για να πληρώσουν για τη μετάβαση σε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
Ζητεί επίσης για αυστηρότερους κανονισμούς για την πρόληψη της καταστροφής του κλίματος με ορυκτά καύσιμα και για την ενίσχυση των επενδύσεων σε πράσινες υποδομές.

Ο κ. Gogolewski είπε: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, να αυτορρυθμίζουν σε μεγάλο βαθμό και να σχεδιάζουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων τώρα. Δεν θα αλλάξουν ποτέ από μόνες τους».

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συμφωνήσουν σε έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας με μέτρα για τη μετατόπιση βαριά ρυπογόνων τομέων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως οι μεταφορές.

Οι 12 Big Oils που εξετάστηκαν στην έρευνα και οι αντιδράσεις τους

Η έκθεση που συντάχθηκε από τον πολιτικό επιστήμονα Dr Steffen Bukold περιελάμβανε ανάλυση των BP, Shell, Eni, Equinor, Repsol και TotalEnergies, καθώς και των OMV, PKN Orlen, MOL, Wintershall Dea, Petrol Group και Ina Croatia.

ΒΡ
Η BP είπε ότι η έκθεση της Greenpeace είναι ανακριβής και «παριστά ψευδείς τις επενδύσεις και τις στρατηγικές της».
Ο κύριος πετρελαίου είπε ότι το ποσοστό του 97% στις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα είναι «εντελώς λάθος».

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η στρατηγική της περιλαμβάνει ραγδαία αναπτυσσόμενες επενδύσεις σε μια σειρά από επιχειρήσεις μη ορυκτών καυσίμων, όπως βιοκαύσιμα και βιοαέριο, υδρογόνο, ΑΠΕ, φόρτιση EV, ενώ ανέφερε ότι το 30% των κεφαλαιουχικών της δαπανών το 2022 διατέθηκε σε αυτές τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας βιοαερίου Archaea.

Shell 
Εκπρόσωπος της Shell δήλωσε: «Σχεδιάζουμε να επενδύσουμε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2023 έως το 2025 για να υποστηρίξουμε τη συνεχή ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων βιοκαυσίμων, υδρογόνου, φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και CCS.

«Παραμένει η άποψή μας ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα καλύπτεται από διαφορετικούς τύπους ενέργειας – συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

«Ο ρυθμός της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως η κυβερνητική πολιτική και οι κανονισμοί, η οικονομική προσιτότητα της ενέργειας, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και, κυρίως, η αλλαγή της ζήτησης των πελατών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης