Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει σε περικοπή 1 εκατ. bpd τον Οκτώβριο, λένε οι αναλυτές

Η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει σε περικοπή 1 εκατ. bpd τον Οκτώβριο, λένε οι αναλυτές
Το Ριάντ παρέτεινε την εθελοντική περικοπή μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το υπουργείο Ενέργειας να λέει ότι θα μπορούσε να «παραταθεί, ή να επεκταθεί και να εμβαθύνει»

Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα προχωρήσει σε εθελοντική περικοπή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως για τρίτο συνεχόμενο μήνα έως τον Οκτώβριο, είπαν πέντε αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες και καθώς το βασίλειο στοχεύει σε περαιτέρω μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων .

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος ομαδοποιεί τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησε σε μια ευρεία συμφωνία στις αρχές Ιουνίου για να περιορίσει τις προμήθειες μέχρι τα τέλη του 2024. Η Σαουδική Αραβία τότε ανακοίνωσε την πρόσθετη εθελοντική περικοπή που οδήγησε την παραγωγή πετρελαίου της σε χαμηλό χαμηλό πολυετών 9 εκατ. bpd.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ριάντ παρέτεινε την εθελοντική περικοπή μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το υπουργείο Ενέργειας να λέει ότι θα μπορούσε να «παραταθεί, ή να επεκταθεί και να εμβαθύνει».

«Πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει πλήρως την περικοπή τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Richard Bronze, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Energy Aspects.

«Το βασίλειο υιοθετεί μια προσεκτική προσέγγιση μετά την αδυναμία στις αγορές πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και θα θέλει να δει τα παγκόσμια αποθέματα να μειώνονται σημαντικά πριν αρχίσει να χαλαρώνει τις πρόσθετες εθελοντικές περικοπές», πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2022. Οι τιμές τον Αύγουστο κινούνται κατά περίπου 3% χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση της Κίνας επιβαρύνονται.

Αποθέματα ρεκόρ η Κίνα

Η Κίνα έχει επίσης αντλήσει από αποθέματα ρεκόρ που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα φέτος, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ωθούν τα διυλιστήρια του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο να περιορίσουν τις αγορές, δήλωσαν έμποροι και αναλυτές.

Δύο άλλοι αναλυτές, ο John Evans της χρηματιστηριακής PVM Oil και ο Ole Hansen της Saxo Bank, δήλωσαν ότι μια πιθανή επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου από την περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ μπορεί να ωθήσει το Ριάντ να παρακρατήσει πρόσθετες προμήθειες στην αγορά προς το παρόν.

Το Ιράκ και η Τουρκία πραγματοποίησαν συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για την επανέναρξη των εξαγωγών περίπου 450.000 bpd από το βόρειο Ιράκ, τις οποίες η Τουρκία είχε σταματήσει στα τέλη Μαρτίου, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία.

Η Βαγδάτη μπόρεσε να αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια των εξαγωγών από το βορρά αυξάνοντας την παραγωγή αλλού. Τον Ιούλιο, παρήγαγε 4,2 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με δευτερογενείς πηγές του ΟΠΕΚ, ακριβώς κάτω από την ποσόστωσή του βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+.

«Η αγορά παραμένει σε ασταθές έδαφος, ειδικά με μια αρκετά μεγάλη συντήρηση του διυλιστηρίου τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Gary Ross, της Black Gold Investors και βετεράνος παρατηρητής του ΟΠΕΚ.

Ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo είπε ότι η Σαουδική Αραβία πιθανότατα θα μειώσει την οικειοθελή περικοπή της μόνο όταν δει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να πέφτουν περαιτέρω από τα τρέχοντα επίπεδά τους.

«Η μείωση της παραγωγής είναι εύκολη, αλλά η προσθήκη τους είναι μια διαφορετική ιστορία, ειδικά αν η θεμελιώδης προοπτική δεν είναι αρκετά ισχυρή για να την υποστηρίξει», είπε ο Hansen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης