Ενέργεια

ΔΕΗ: Την Τρίτη 22/8 μπαίνουν οι υπογραφές για την Enel Ρουμανίας

ΔΕΗ: Την Τρίτη 22/8 μπαίνουν οι υπογραφές για την Enel Ρουμανίας

 Στον έλεγχο της ΔΕΗ περνά το σύνολο του χαρτοφυλακίου της Enel Romania έναντι 1,260 δις. ευρώ

 

Κλείνει οριστικά την επόμενη Τρίτη 22 του μηνός , εκτός απροόπτου, το «ντιλ» ΔΕΗ- Enel που θα ανοίξει το δρόμο για την καθετοποιημένη παρουσία της ΔΕΗ στην αγορά της Ρουμανίας.

Σε συνέχεια της δεσμευτικής συμφωνίας που υπέγραψαν στις 9 Μαρτίου 2023 , οι δύο εταιρίες φέρονται να έχουν διευθετήσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφουν την ερχόμενη Τρίτη την οριστική συμφωνία εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της Enel στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ. Η εξαγορά διασφάλισε μέσα στον Ιούνιο και την έγκριση της Κομισιόν η οποία έκρινε ότι δεν θα επιφέρει προβλήματα ανταγωνισμού, λόγω της μη αλληλεπικάλυψης των δραστηριοτήτων των εταιριών.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα περιέλθει στον έλεγχο της ΔΕΗ το σύνολο του χαρτοφυλακίου της Enel Romania έναντι τιμήματος 1,260 δις. ευρώ.

Η ΔΕΗ, προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. και διάρκειας 5 ετών από Ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες. Η συναλλαγή, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.

Καθετοποιημένη παρουσία στη Ρουμανία

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτάει καθετοποιημένη παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας και ενισχύει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιο - Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας- Βουλγαρίας- Ελλάδας. Η Enel Romania με παρουσία από το 2005, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα στη Ρουμανία . Απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια πελάτες. Αναπτύσσεται στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με ένα δίκτυο 130.000 χιλιομέτρων σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας: Muntenia (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, καλύπτοντας το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς.

Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η προσφορά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά και παροχή υπηρεσιών. Η Enel Green Power Romania είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5 000 MW. Το ¨πράσινο¨ χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ στη Ρουμανία θα ενισχυθεί και με τα 210 MW που εξαγόρασε πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από την Mytilineos, αλλά και τα 84 MW αιολικής ενέργειας που εξαγόρασε τον Ιούλιο από τον Όμιλο Lukoil.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης