Ενέργεια

Montel: Tα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου αντισταθμίζουν την αναταραχή στο LNG

Montel: Tα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου αντισταθμίζουν την αναταραχή στο LNG
Οι απεργίες στην Αυστραλία θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ένα δέκατο της παγκόσμιας προσφοράς LNG

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου διόρθωσαν την Τετάρτη μετά από μια ασταθή συνεδρίαση, καθώς τα υψηλά αποθέματα αντιστάθμισαν την αβεβαιότητα σχετικά με τις πιθανές απεργίες στην Αυστραλία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ένα δέκατο της παγκόσμιας προσφοράς LNG σύμφωνα με το Montel.

Το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου προμηνιαίας αναφοράς στον ολλανδικό κόμβο TTF υποχώρησε τελευταία κατά 1,31 ευρώ στα 37,50 ευρώ/MWh.

Το συμβόλαιο διαπραγματευόταν σε ένα ευρύ φάσμα EUR 37,10-42,66/MWh καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, πλησιάζοντας το άλμα 40% της περασμένης Τετάρτης στα 43,55 EUR/MWh.

«Η αγορά ανέβηκε αρκετά τις τελευταίες δύο ημέρες και μια διόρθωση είναι αρκετά κατανοητή, επιπλέον, έχουν ενεργοποιηθεί ορισμένα τεχνικά επίπεδα, τα οποία συμβάλλουν», δήλωσε trader εμπορευμάτων σε ιταλική τράπεζα.

Συνδικάτα που διαπραγματεύονται με τους παραγωγούς LNG, Woodside και Chevron για πιθανές απεργίες σε τρεις τερματικούς σταθμούς συνολικής χωρητικότητας 41,4 εκατομμυρίων τόνων, ή περίπου το ήμισυ της χωρητικότητας της Αυστραλίας και το 10% της παγκόσμιας χωρητικότητας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες και με τις δύο εταιρείες.

«Πιστεύω ότι [ο πρώτος μήνας του TTF] διαπραγματεύεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον κίνδυνο LNG της Αυστραλίας», δήλωσε trader με έδρα την Ελβετία σε μια κοινή επιχείρηση.

«Σε έντονη αντίθεση με το περασμένο καλοκαίρι, οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης για τον επόμενο χειμώνα αμβλύνθηκαν τον Ιούλιο», ανέφερε η Axpo, αποδίδοντας αυτό στα ασυνήθιστα υψηλά ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου και στα βελτιωμένα ισοζύγια υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου πλησιάζουν τον στόχο αναπλήρωσης 90% για την 1η Νοεμβρίου, περισσότερο από δύο μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, με τα επίπεδα τελευταίας φοράς να ανέρχονται στο 89,75%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Αυξημένος ανταγωνισμός LNG

Η τελική απόφαση για το αν θα συνεχιστούν οι απεργίες στο Woodside θα μπορούσε να έρθει την Παρασκευή, αν και έχουν προγραμματιστεί περισσότερες συνομιλίες με την εταιρεία για την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ αξιωματούχοι του συνδικάτου θα συναντηθούν με τη Chevron αύριο.

Οι απεργίες είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν σταδιακά και να επηρεάσουν μόνο τμήματα των επιχειρήσεων, αμβλύνοντας το πλήγμα στην παραγωγή, είπαν οι αναλυτές.

Μια απεργία στο Woodside θα συμπίπτει με την προγραμματισμένη συντήρηση του εργοστασίου.

Ωστόσο, οποιαδήποτε βιομηχανική δράση θα αύξανε τον ανταγωνισμό για το LNG, το οποίο έχει γίνει η μοναδική μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου της Ευρώπης στον απόηχο της συρρίκνωσης των ρωσικών ροών από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Οι ελλείψεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ευρωπαϊκό χειμερινό εφοδιασμό εάν ξεκινήσουν οι απεργίες μέχρι τον Οκτώβριο.

Άνοδος τιμών άνθρακα

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του άνθρακα εκτινάχθηκαν μετά την τελευταία Έκθεση Δέσμευσης Traders, δείχνοντας αύξηση στις καθαρές θέσεις short, η οποία έχει ανοδική επίδραση.

Το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 23ης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο κατά 1,27 ευρώ για τελευταία φορά στα 87,40 ευρώ/τόνο.

Οι τιμές του άνθρακα ακολουθούσαν επίσης τις τιμές του φυσικού αερίου, με το API 2 του πρώτου μήνα το οποίο υποχωρεί κατά 0,10 USD σε 119 USD/τόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης