Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 65,9 εκατ. ευρώ, το οποίο «τρέχουν» οι εταιρείες EDIL, Ergatikat, Ergomak, Intrakat, Phoenix Engineering και Telvoserv. Το έργο είχε ξεκινήσει πριν από περίπου έναν χρόνο από το Περιστέρι, ενώ αυτές τις ημέρες συνεργεία βρίσκονται στην περιοχή της Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης όπου δουλεύουν πυρετωδώς.
Οι έξι ανάδοχοι θα εγκαταστήσουν συνολικά περίπου 2.278 χιλιόμετρα δικτύου οπτικών ινών _ το 63% θα είναι εναέριο, τοποθετημένο σε κολώνες του ΔΕΔΔΗΕ _ καθώς και 884 χιλιόμετρα καλωδίων διασύνδεσης με κτίρια με το 69% από αυτά να είναι εναέριο και το 31% υπόγειο. Η ανάπτυξη εναέριων οπτικών ινών προσδίδει στη ΔΕΗ ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, οι οποίοι δημιουργούν αποκλειστικά υπόγεια δίκτυα τα οποία είναι ακριβότερα και απαιτούν περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν. Στα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ, είναι ότι έχει έτοιμο ένα δίκτυο που εκμεταλλεύεται για την εγκατάσταση της οπτικής ίνας.
Δίκτυο
Στους 14 δήμους του προγράμματος, το δίκτυο οπτικών ινών επιμερίζεται σε 271 χιλιόμετρα στην Κηφισιά, 268 χιλιόμετρα σε δύο περιοχές του Περιστερίου, 251 χιλιόμετρα στη Βάρη - Βούλα – Βουλιαγμένη, 248 χιλιόμετρα στο Μαρούσι καθώς και σε Χαλάνδρι, Παλλήνη, Αγία Παρασκευή, Φιλοθέη- Ψυχικό, Νέα Σμύρνη, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη και Παπάγου – Χολαργό. Στόχος της ΔΕΗ είναι να φτάσουν οπτικές ίνες σε 440.000 επιχειρήσεις και κατοικίες της.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές αναπτύσσει ή έχει ήδη αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών και ο ΟΤΕ. Επίσης και η Nova έχει ανακοινώσει επενδυτικό σχέδιο δύο δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών. Στόχος της ΔΕΗ είναι το δίκτυο οπτικών ινών να φτάσει σε περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά έως τα τέλη του 2026, επενδύοντας πάνω από 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1/3 θα προέλθει από ίδια κεφάλαια και τα υπόλοιπα από δανεισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές της Διοίκησης της επιχείρησης στους αναλυτές, έως το τέλος της δεκαετίας εκτιμάται ότι οι τηλεπικοινωνίες θα της αποφέρουν έσοδα 120 εκατ. ευρώ.