Ενέργεια

Montel: Σε επίπεδα ρεκόρ στο 89% η αποθήκευση αερίου στην Ευρώπη

Montel: Σε επίπεδα ρεκόρ στο 89% η αποθήκευση αερίου στην Ευρώπη

SEB: Αντιμέτωπη με “reality check” τον Δεκέμβριο

 

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, αλλά οι τρέχουσες τάσεις προσφοράς και ζήτησης υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να είναι ανεπαρκή μέχρι τον Δεκέμβριο, ανέφερε την Τρίτη η τράπεζα SEB της Σουηδίας.

«Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ πλησιάζουν σε επίπεδα ρεκόρ για αυτή την εποχή, στο 89%, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της πενταετίας κατά 15%,» αναφέρει η τράπεζα σύμφωνα με τον Montel.

Αυτό συγκρίνεται με τα αποθέματα στο 75% της χωρητικότητας την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Ωστόσο, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις της ευρωπαϊκής προσφοράς και ζήτησης, μπορεί να διαφανεί «έλεγχος πραγματικότητας» τον Δεκέμβριο, ανέφερε.

«Προς το παρόν, τα αποθέματα της ΕΕ είναι 179 TWh πάνω από τον κανόνα [και] οι προβλεπόμενες τροχιές υποδηλώνουν σύγκλιση 0,7 TWh/ημέρα προς τα τυπικά επίπεδα αποθεμάτων».

Ως αποτέλεσμα, μέχρι τον Δεκέμβριο, τα αποθέματα αναμένεται να είναι μόνο 78 TWh – ή 10% – πάνω από το μέσο όρο, κάτι που θα ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τα ιστορικά πρότυπα, σημείωσε.

«Δεδομένου του κλίματος που επικρατεί, αυτό πιθανότατα θα κριθεί ανεπαρκές», ανέφερε η τράπεζα.

«Εάν λάβουμε υπόψη το δυνητικό έλλειμμα στις νορβηγικές εξαγωγές 0,2 TWh/ημέρα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης περιόδου συντήρησης, τα αποθέματα στο τέλος του έτους ενδέχεται να υπερβούν τα κανονικά επίπεδα μόνο κατά 29 TWh», πρόσθεσε.

Ουσιαστική συντήρηση σε εγκαταστάσεις ανάντη και μεσαίου ρεύματος έχει προγραμματιστεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 7 Νοεμβρίου στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα, πιθανότατα επηρεάζοντας κατά μέσο όρο 0,2 TWh/ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αστάθεια τιμών

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι τιμές TTF στην ΕΕ θα πρέπει να αυξηθούν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, μια τάση που αντικατοπτρίζεται κάπως στην τρέχουσα τιμολόγηση», ανέφερε η τράπεζα.

Πράγματι, το συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF του Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε τελευταία στα 36,42 ευρώ/MWh, αυξάνοντας στα 40,92 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο και στα 48,85 ευρώ/MWh τον Νοέμβριο, στο Ice Endex.

Η τράπεζα είπε επίσης ότι οι τρέχουσες ανησυχίες - και η αστάθεια των τιμών - που σχετίζονται με την πιθανότητα απεργίας στις εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας ήταν ένα «παράδειγμα εγχειριδίου» της ευπάθειας της Ευρώπης στις ιδιοτροπίες της παγκόσμιας αγοράς LNG.

«Μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αστάθεια αναμένεται για τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου στο μέλλον», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης