Η BP επενδύει σε start-up πράσινου υδρογόνου με στόχο τη μείωση του κόστους

Η BP επενδύει σε start-up πράσινου υδρογόνου με στόχο τη μείωση του κόστους

 Η χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει το κόστος του πράσινου υδρογόνου σε λιγότερο από 1 δολάριο ανά χιλιόγραμμο

 

Η BP έχει επενδύσει σε μια νεοσύστατη εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογία που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ατμούς από τη βαριά βιομηχανία για να μειώσει το κόστος παραγωγής υδρογόνου μηδενικού άνθρακα.

Η BP Ventures, ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων του βρετανικού ενεργειακού κολοσσού, περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών επενδυτών σε χρηματοδότηση 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων Series A στην Advanced Ionics με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τρίτη.

Άλλοι επενδυτές είναι η Mitsubishi Heavy Industries, η Clean Energy Ventures και η Gatemore Capital Management.

Το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από τη διάσπαση του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές και τις βιομηχανίες.

Παράγεται όμως σήμερα σε πολύ μικρή κλίμακα και κοστίζει έως και πέντε φορές περισσότερο από το πιο κοινό υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο, το οποίο είναι υψηλής έντασης άνθρακα.

Η επένδυση θα επιτρέψει στην Advanced Ionics να επιταχύνει τη μικρής κλίμακας ανάπτυξη των ηλεκτρόλυσης με βάση τους υδρατμούς της για τη βαριά βιομηχανία.

Κατανάλωση

Η τεχνολογία, Symbion, χρησιμοποιεί θερμότητα που εκπέμπεται από τις υπάρχουσες λειτουργίες ενός εργοστασίου για να οδηγήσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας σε λιγότερο από 35 κιλοβατώρες (kWh) ανά κιλό υδρογόνου σε σύγκριση με περισσότερες από 50 kWh ανά κιλό για έναν τυπικό ηλεκτρολύτη, σύμφωνα με την Advanced Ionics.

Μειώνει απότομα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαδικασία ηλεκτρόλυσης, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% του κόστους παραγωγής πράσινου υδρογόνου, ανέφερε η εταιρεία.

Η χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει το κόστος του πράσινου υδρογόνου σε λιγότερο από 1 δολάριο ανά χιλιόγραμμο, το οποίο είναι το χαμηλότερο από τα περισσότερα προϊόντα παραγωγής που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, επεσήμανε.

Η Advanced Ionics εκτελεί ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα με την ισπανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Repsol.

Η BP, η οποία στοχεύει να μειώσει απότομα τις εκπομπές άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες, ποντάρει πολλά στο πράσινο υδρογόνο. Μέχρι το 2030, στοχεύει να παράγει μεταξύ 0,5 και 0,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως κυρίως πράσινου υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης