Η «κινέζικη αρκούδα» καραδοκεί ξανά και αυτό δεν βοηθά τον «ταύρο του πετρελαίου». Οι τιμές του αργού υποχώρησαν μια μέρα μετά την άνοδο του 2023, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο Κινέζος καταναλωτής έχει διολισθήσει σε αποπληθωρισμό. Οι τιμές των εργοστασιακών πυλών επέκτεινε επίσης τις μειώσεις τον Ιούλιο στη Νο 2 οικονομία, προκαλώντας ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων σε μια χώρα που τυγχάνει να είναι και ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου στον κόσμο.
«Μετά από εντυπωσιακές δύο ημέρες κερδών, οι τιμές του αργού αμβλύνονται καθώς οι έμποροι ενέργειας περιμένουν να δουν τι θα συμβεί με ορισμένους από τους κινδύνους από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Ed Moya, αναλυτής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών OANDA.
Περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία
Ο ΟΠΕΚ, ή ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, δημοσίευσε μια προοπτική Αυγούστου που ήταν σχεδόν τέλεια για τον πετρελαϊκό ταύρο - προβάλλοντας μια ρόδινη προοπτική ζήτησης μέχρι το 2024 και εξαιρετικά περιορισμένες άμεσες προμήθειες χάρη στις περικοπές παραγωγής στη Σαουδική Αραβία.
Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2024 στο 2,6% από 2,5%, ενώ άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2024 στα 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
«Σαφώς, εάν αυτό είναι αλήθεια, δεν υπάρχει λόγος για τους Σαουδάραβες να συνεχίσουν να μειώνουν την παραγωγή με τον ρυθμό που έκαναν, πόσο μάλλον να προειδοποιήσουν για βαθύτερες επικείμενες περικοπές», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης στο ενεργειακό hedge fund της Νέας Υόρκης ''Again Capital''. «Οι ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας καταδεικνύουν ξεκάθαρα τον φόβο τους ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δεν είναι τόσο βαρετή όσο ο ΟΠΕΚ αναφέρει ότι είναι στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του».
Τα τελευταία ενεργειακά στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2,412 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μηνιαία βάση, φθάνοντας στο χαμηλό του έκτου μήνα, στα 10,429 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, καθώς τα αποθέματα μειώνονται στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν επίσης ορισμένες επενδύσεις στην Κίνα σε ευαίσθητες τεχνολογίες όπως τα τσιπ υπολογιστών και απαιτούν την κρατική ειδοποίηση σε άλλους τεχνολογικούς τομείς.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση πετρελαίου της Ινδίας τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 4,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, χαμηλότερη από τις προσδοκίες της Wall Street για 4,83 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης της χώρας από έτος σε έτος επιβραδύνθηκε από 190.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο σε 84.000 ημερησίως τον Ιούλιο.
www.worldenergynews.gr