Ενέργεια

Κίνα: Σε χαμηλό επταμήνου οι εισαγωγές αργού τον Ιούλιο

Κίνα: Σε χαμηλό επταμήνου οι εισαγωγές αργού τον Ιούλιο
Οι εισαγωγές αργού για τους πρώτους επτά μήνες του έτους ανήλθαν σε 325,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, αυξημένες κατά 12,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, όπως μεταφέρει το Reuters
Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 18,8% σε σχέση με τον Ιούνιο, φτάνοντας στο χαμηλότερο ημερήσιο σημείο από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων την Τρίτη 8/8, καθώς οι μεγάλοι εξαγωγείς μείωσαν τις αποστολές στο εξωτερικό και τα εγχώρια αποθέματα συνέχισαν να αυξάνονται, αναφέρει το Reuters.

Οι αποστολές αργού στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο τον Ιούλιο ανήλθαν συνολικά σε 43,69 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ή 10,29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.
Οι εισαγωγές του Ιουνίου 12,67 εκατ. bpd ήταν οι δεύτερες υψηλότερες σε ρεκόρ.

Ωστόσο, οι εισαγωγές πετρελαίου ήταν 17% υψηλότερες από τα 8,79 εκατομμύρια bpd που εισήχθησαν ένα χρόνο νωρίτερα, μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της Κίνας χτυπήθηκε από εκτεταμένες αναζωπυρώσεις του COVID και εκτεταμένα lockdown.

Οι εισαγωγές αργού για τους πρώτους επτά μήνες του έτους ανήλθαν σε 325,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, αυξημένες κατά 12,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

«Η πτώση (από μήνα σε μήνα) οφείλεται σε χαμηλότερες εισαγωγές από τους μεγάλους-3 εξαγωγείς αργού, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, οι οποίες μείωσαν τις εξαγωγές εν μέσω μειωμένων στόχων παραγωγής ή/και υψηλότερης εγχώριας ζήτησης», δήλωσε η Emma Li, Κινέζα αναλύτρια αργού πετρελαίου στη Vortexa Σιγκαπούρης.

Η Li σημείωσε ότι τα χερσαία αποθέματα αργού πετρελαίου της Κίνας ήταν πάνω από 1,02 δισεκατομμύρια βαρέλια στα τέλη Ιουλίου και η συνεχής αύξηση αυτών των αποθεμάτων θα μπορούσε να επιτρέψει στα κινεζικά διυλιστήρια να επιβραδύνουν τις αγορές τους τους επόμενους μήνες.

Παρά τις χαμηλότερες συνολικές εισαγωγές, τα κρατικά διυλιστήρια αύξησαν τα ποσοστά επεξεργασίας τους τον Ιούλιο σε 78%-82% κατά μέσο όρο, 2-3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Zhuochuang.

Η κατανάλωση βενζίνης αναμενόταν να αυξηθεί εν μέσω της καλοκαιρινής ζήτησης ταξιδιών.

Τα εγχώρια αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν περίπου 3% μεταξύ των μέσων Ιουνίου και των μέσων Ιουλίου, ενώ τα αποθέματα ντίζελ αυξήθηκαν περίπου 2% καθώς οι αδύναμοι όγκοι εξαγωγών εμπορευμάτων και η επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων συνέχισαν να μειώνουν τη ζήτηση, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Longzhong.

Τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους για τα καύσιμα στην Ασία ώθησαν τις κινεζικές εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου υψηλότερα τον Ιούλιο και στήριξαν τα υψηλότερα ποσοστά επεξεργασίας.

Οι εξαγωγές διυλισμένων καυσίμων τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν 55,8% σε 5,31 εκατ. μετρικούς τόνους από 3,41 εκατ. μετρικούς τόνους πέρυσι, από 4,51 εκατ. μετρικούς τόνους τον προηγούμενο μήνα.
Η Κίνα εισήγαγε 10,31 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φυσικού αερίου τον Ιούλιο, αύξηση 18,5% από 8,7 εκατομμύρια πριν από ένα χρόνο, όταν οι εισαγωγείς μείωσαν τις αγορές spot εν μέσω υψηλών παγκόσμιων τιμών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης