Χρηματιστήριο & Αγορές

Προεξοφλημένη η αναβάθμιση της Scope - Απαιτητικές οι αποτιμήσεις των ενεργειακών

Προεξοφλημένη η αναβάθμιση της Scope - Απαιτητικές οι αποτιμήσεις των ενεργειακών
Καίριο ζήτημα λοιπόν είναι κατά πόσο η ελληνική αγορά θα διατηρήσει την ανοδική τάση με βάση την πορεία των αναβαθμίσεων προς την επενδυτική βαθμίδα, είτε θα επηρεαστεί στο βαθμό που οι μεγάλες αγορές εισέλθουν σε διορθωτική κίνηση
Σχετικά Άρθρα

Πρώτη αναβάθμιση σε investment grade από τον Οίκο Scope διεξάγεται σήμερα σήμερα (7/8) ενώ οι διεθνείς αγορές αναζητούν σημεία ισορροπίας μετά τη διορθωτική κίνηση στην Wall τις τελευταίες ημέρες.

Τα futures στην Wall κινούνται θετικά με άνοδο 0,49% στις 4.499 μονάδες, έχοντας ανακτήσει τη στήριξη των 4.488 μονάδων που έχασαν την περασμένη Παρασκευή (4/8).

Ο DAX ξεκινά οριακά αρνητικά στο -0,20% στα επίπεδα των 15.910 μονάδων.

Καίριο ζήτημα λοιπόν είναι κατά πόσο η ελληνική αγορά θα διατηρήσει την ανοδική τάση με βάση την πορεία των αναβαθμίσεων προς την επενδυτική βαθμίδα, είτε θα επηρεαστεί στο βαθμό που οι μεγάλες αγορές εισέλθουν σε διορθωτική κίνηση.

Την ίδια ώρα, οι επαναγορές ιδίων μετοχών προχωρούν, με αποτέλεσμα η Mytilineos να έχει φτάσει το ποσοστό της στο 3,33% προχωρώντας σε αγορές 4.000 ιδίων μετοχών στα επίπεδα των 37,13 ευρώ στις 3/8.

Αντίστοιχα κινούνται και άλλες εισηγμένες του FTSE 25 με τον Τιτάνα να έχει ανέλθει στο 4,53% και τη ΓΕΚ Τέρνα στο 9,03%, με τελευταίες αγορές 18.000 τεμάχια στα 13,83 ευρώ στις 3/8

Ο Γενικός Δείκτης ξεκινά θετικά +0,47% στις 1.325 μονάδες και στη συνέχεια υποχωρεί στις 1.317 μονάδες (-0,16%) με τη ΔΕΗ (10,62 ευρώ -10,46), ΕΛΠΕ (8,28-8,18 ευρώ) ΜΟΗ (22,42-22,18ευρώ) , Μυτιληναίο (36,80-36,36 ευρώ)

Στις 10 Αυγούστου θα έχουμε και τις νέες εισαγωγές στο Δείκτη της Morgan Stanley όπου αναμένεται να εισέλθει η Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, σταθεροποιητικά κινείται το πετρέλαιο στα 86 δολ/brent και στα 82,6 το crude δείχνοντας να κρατάει την τελευταία άνοδο, στοιχείο το οποίο δεν φαίνεται να προεξοφλείται ακόμη από την πορεία της μετοχής της ΜΟΗ, την ώρα που σημαντική ανάκαμψη έχει σημειώσει η κεφαλαιοποίηση της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ). Η κεφαλαιοποίηση της δεύτερης (ΕΛΠΕ) έχει ανέλθει στα 2,5 δις, ξεπερνώντας ελαφρά την ΜΟΗ που βρίσκεται στα 2,44 δις, σύμφωνα με κλεισίματα της Παρασκευής (4/8).

Επιπλέον η αγορά έχει στρέψει την προσοχή της στην Τέρνα Ενεργειακή, η οποία μετά τη διορθωτική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων, προσέγγισε την περιοχή των 17 ευρώ με τη Euroxx να βγάζει ανάλυση με τιμή στόχο τα 22,9 ευρώ. Η κίνηση αυτή της Τερνα Ενεργειακής οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το deal με την First Sentier  για το οποίο υπάρχουν ακόμα σημαντικές επιφυλάξεις, όπως δείχνει η αγορά. Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει μετατεθεί για το φθινόπωρο, κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα προχωρήσει ή τελικά ο Όμιλος Περιστέρη επιλέξει νέα λύση σε σχέση με την εταιρεία.

Από την άλλη πλευρά, τα σημερινά επίπεδα της συγκεκριμένης μετοχής αποτελούν και κριτήριο για τους επενδυτές, καθώς αυτή συμπεριλαμβάνεται στον Δείκτη MSCI Greece και από μόνη της θα πρέπει να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, την ώρα που η ελληνική οικονομάι βρίσκεται στην τελική πορεία για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα μοντέλα των ενεργειακών

Μέχρι τώρα, η αγορά δείχνει ότι το πιο επιτυχημένο μοντέλο είναι της Mytilineos, καθώς η κεφαλαιοποίησή του έχει ξεπεράσει τα 5 δις. και ακολουθεί η ΔΕΗ, η κεφαλαιοποίηση της οποίας έχει ξεπεράσει αντίστοιχα τα 4 δις.

Η Mytilineos ακολουθεί ένα μοντέλο το οποίο παρέχει αντιστάθμιση στο ρίσκο καθώς δραστηριοποιείται σε κλάδους οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι συμπληρωματικοί, ενώ φροντίζει να καταγράφει όπως συνέβη και πρόσφατα με την Helleniq Energy κερδοφορίες από τη πώληση assets στις ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της έχει σαν στόχο την μεγιστοποίηση της εγκατεστημένης ισχύος  στις ΑΠΕ, ενώ η βασική κίνηση η οποία ακόμα δεν έχει προεξοφληθεί από την αγορά είναι οι όροι της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Enel Ρουμανίας.

Η αγορά περιμένει να δει τις προοπτικές αυτή της κίνησης σε επίπεδο κερδοφορίας μετά την πρώτη γνωστοποίηση που έχει υπάρξει τους προηγούμενους μήνες. Η δήλωση του CEO κ. Γιώργου Στάσση, ότι το deal θα ολοκληρωθεί εντός Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι είμαστε πολύ κοντά για την αποτίμηση αυτής της καθοριστικής κίνησης.

Τα διυλιστήρια

Η διάθεση πακέτου της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ) τόσο από την πλευρά του Δημοσίου όσο και από τον όμιλο Λάτση σε επενδυτές είμαι μια κίνηση, η οποία χρηματιστηριακά μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες και αυτό γιατί τέτοιες κινήσει; Αφενός μεν δίνουν μια αρχική ώθηση στις μετοχές, αφετέρου αυξάνουν την προσφορά των διαπραγματεύσιμων τίτλων στη συνέχεια. Η διασπορά όμως των δραστηριοτήτων σε εταιρείες που φέτος θα διατηρήσουν υψηλή κερδοφορία, όπως τα διυλιστήρια με σημαντική ανάπτυξης της εγκατεστημένης  ισχύος είναι ένα καινούργιο στοιχείο που η αγορά έχει αρχίσει μεν να το προεξοφλεί, αλλά ακόμα δεν το έχει αποτιμήσει στο βαθμό που θα εξελιχθεί.

Bloomberg για αναβάθμιση Scope: Eπέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Η Ελλάδα απέκτησε ξανά την επενδυτική βαθμίδα, μετά την αναβάθμιση από την Scope Ratings, κι αυτό αποτελεί απόδειξη της προόδου που έχει καταγράψει η χώρα στην αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της 13 χρόνια αφότου έγινε το πρώτο μέλος της ευρωζώνης, του οποίου τα ομόλογα υποβαθμίστηκαν στην κατηγορία junk (σκουπίδια), αναφέρει σε δημοσίευμά του για την αναβάθμιση της Ελλάδας το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Η απόφαση που ανακοίνωσε η Scope την Παρασκευή 4/8 «οριοθετεί τον τερματισμό της κρίσης χρέους που ξέσπασε το 2010 και οδήγησε σε τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας ενώ έθεσε σε αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
«Η αναβάθμιση της Scope Ratings ακολουθεί επίσης την ηχηρή επανεκλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε για υγιή δημοσιονομικά και συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ο ίδιος ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια», επισημαίνει το Bloomberg.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης