Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπαρκτός ο κίνδυνος black out – Η υπεράντληση των υδατικών αποθεμάτων προκαλεί ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση το καλοκαίρι

Υπαρκτός ο κίνδυνος black out – Η υπεράντληση των υδατικών αποθεμάτων προκαλεί ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση το καλοκαίρι
Αυστηροποίηση του πλαισίου για το αέριο εξισορρόπησης, καθιέρωση αμοιβής τριτεύουσας εφεδρείας και επιβολή υποχρέωσης σε όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να διαθέτουν εναλλακτικό καύσιμο είναι ορισμένα από τα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η ΡΑΕ για να «θωρακίσει» το ενεργειακό σύστημα
Σε οριακό σημείο βρίσκεται το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού, με τον κίνδυνο black out να ελλοχεύει, ειδικά μετά την ενεργειακή κρίση του Ιανουαρίου και την υπεράντληση των υδατικών αποθεμάτων που υπήρχαν στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών, για την αντιμετώπιση της.   
Το πρόβλημα επάρκειας εφοδιασμού και ασφάλειας λειτουργίας του ενεργειακού συστήματος της χώρας υπογραμμίστηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων σε ειδική εκδήλωση για την αποτίμηση της κρίσης που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ.
Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η αναφορά του προέδρου της ΡΑΕ Νίκου Μπουλαξή, ότι κατά την κρίση του Ιανουαρίου «φθάσαμε στο όριο της κόκκινης γραμμής, το οποίο δεν ξεπεράστηκε χάρις στον καλό συντονισμό και στην καλή μας τύχη.»
«Η κρίση του Ιανουαρίου, είπε ο κ. Μπουλαξής, ξεπεράστηκε χωρίς να βιώσει η κοινωνία τις συνέπειες της. Ωστόσο, το πρόβλημα της ενεργειακή επάρκειας είναι μπροστά μας».     
Σε ανάλογο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ Ανδρέας Μηταφίδης, μίλησε για εξάντληση των αποθεμάτων νερού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρουμε τι θα συμβεί το καλοκαίρι όταν θα χρειαστούμε αυτά τα νερά», ενώ Δημήτρης Γεωργαντώνης του Ήρωνα προέβλεψε πως το πρόβλημα θα επαναληφθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρισμού και της έλλειψης νερών.
Σημείωσε μάλιστα, ότι αντίστοιχο ζήτημα έλλειψης νερών για ηλεκτροπαραγωγή, υπάρχει και σε αλλά ενεργειακά συστήματα γειτονικών χωρών.

Ντόμινο κρίσης

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές η ενεργειακή κρίση λειτούργησε ως ντόμινο που ξεκίνησε από το σβήσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας τον Οκτώβριο και κορυφώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών που είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την έλλειψη φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου έφθασε της 280.000 MWh, εκ των οποίων οι 160.000 MWh αφορούσαν την ηλεκτροπαραγωγή και οι 120.000 MWh την υπόλοιπη κατανάλωση, τη στιγμή που το αέριο το οποίο ήταν διαθέσιμο μέσω των αγωγών έφθανε μόλις τις  134.000  MWh (108.000 MWh από το Σιδηρόκαστρο και 26.000 MWh από τους Κήπους).
Το σύστημα έφθασε στα τεχνικά του όρια είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουλαξής προσθέτοντας ότι το πρόβλημα παραμένει καθώς τρίτη δεξαμενή της Ρεβυθούσας δεν θα λειτουργήσει τον επόμενο χειμώνα.  
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έργα αναβάθμισης της Ρεβυθούσας που περιλαμβάνουν την κατασκευή τρίτης δεξαμενής και αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων ώστε να μπορούν να δέσουν μεγαλύτερα πλοία, ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσουν τον Οκτώβριο του 2015.
Σήμερα ο ΔΕΣΦΑ που δεν εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση, μιλάει για ολοκλήρωση των έργων κάποια στιγμή εντός του 2018 χωρίς να είναι ξεκάθαρο το πότε ακριβώς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν αιχμές για μη έγκαιρη προετοιμασία,  καθώς το σβήσιμο των μονάδων της Γαλλίας ήταν γνωστό ήδη από τον Οκτώβριο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπήρξαν τα κατάλληλα αντανακλαστικά ώστε να γίνει αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, αλλά και να μην ξεκινήσει η συντήρηση των δυο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Μάλιστα ο κ. Μπουλαξής σημείωσε ότι η ΡΑΕ θα διερευνήσει αν ήταν «ατυχής» ο προγραμματισμός συντήρησης των μονάδων από τον ΑΔΜΗΕ.   

Μέτρα για αποφυγή νέων προβλημάτων

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ προανήγγειλε τη λήψη μέτρων σημειώνοντας ότι πρέπει να προλάβουμε τον επόμενο χειμώνα.
Μεταξύ των άμεσων μέτρων που σχεδιάζει η ΡΑΕ είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου σχετικά με το αέριο εξισορρόπησης, η καθιέρωση αμοιβής τριτεύουσας εφεδρείας, η επιβολή υποχρέωσης σε όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να διαθέτουν εναλλακτικό καύσιμο.
Όπως είπε ο κ. Μπουλαξής η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΔΕΣΦΑ να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης πλοίου στη Ρεθυθούσα που θα λειτουργήσει ως αποθηκευτικός χώρος έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή της τρίτης δεξαμενής.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η συγκεκριμένη λύση έχει υψηλό κόστος που μπορεί να φθάσει και τα 120 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούσε να υιοθετηθεί.          

(Πρώτη δημοσίευση 07:22)
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης