Παρότι επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι παροτρύνουν τις κυβερνήσεις να προβούν σε βαθύτερες περικοπές εκπομπών μετά τους καύσωνες που έσπασαν ρεκόρ σε όλο τον κόσμο, ο αντίκτυπος των ακραίων καιρικών συνθηκών έχει ωθήσει την Κίνα να κατασκευάσει ακόμη περισσότερες μονάδες με καύση άνθρακα, όπως αναμεταδίδει το Reuters.
Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της ξηρασίας στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και αποφυγής των διακοπών ρεύματος.
Σύμφωνα με έρευνα της περιβαλλοντικής ομάδας Greenpeace, η εν λόγω ασιατική χώρα ενέκρινε περισσότερα από 50 γιγαβάτ (GW) νέας ενέργειας από άνθρακα το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Δηλαδή ο κορυφαίος ρυπαντής άνθρακα στον κόσμο, αντί να μειώνει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, επικεντρώνεται στην ενεργειακή ασφάλεια.
«Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση σε αντίθεση μεταξύ τους», δήλωσε ο Γκάο Γιούχε της Greenpeace, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου.
Το μέλος της Greenpeace υποστήριξε ότι παρά τη δέσμευση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping για μείωση της χρήσης άνθρακα από την περίοδο 2026-2030, το Πεκίνο έχει υποσχεθεί να φέρει τις εκπομπές άνθρακα σε κορύφωση πριν από το 2030.
Η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας της Κίνας (NEA) δεν απάντησε αμέσως σε φαξ που εστάλη ζητώντας να σχολιάσει τα εργοστάσια άνθρακα και τις πολιτικές τους για την παραγωγή ενέργειας.
Ρεκόρ στην αύξηση παραγωγής άνθρακα
Η παραγωγή άνθρακα στην Κίνα αυξήθηκε κατά 9% σε 4,5 δισεκατομμύρια τόνους πέρυσι, περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας συνολικής και συνέχισε να αυξάνεται φέτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, με τα εργοστάσια άνθρακα να βρίσκονται υπό πίεση για να αντισταθμίσουν τη μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 22,9% κατά το πρώτο εξάμηνο.
Η αύξηση της χρήσης άνθρακα στην Κίνα αντανακλά ένα παγκόσμιο πρότυπο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα έφτασε το ρεκόρ των 8,3 δισεκατομμυρίων τόνων το 2022, με την ισχυρή ανάπτυξη στην Ασία να αντισταθμίζει τις μειώσεις αλλού.
Τον περασμένο Μάρτιο, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (ο κρατικός οικονομικός σχεδιαστής της Κίνας), δήλωσε ότι θα ενίσχυε τον υποστηρικτικό ρόλο του άνθρακα στο συνολικό ενεργειακό μείγμα.
Η Κίνα έχει κατασκευάσει περισσότερα από 1.000 GW δυναμικότητας καύσης άνθρακα από το 2000 έως το 2022, αρκετή για να τροφοδοτήσει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιστοιχεί στο 69% των συνολικών παγκόσμιων προσθηκών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη δεξαμενή σκέψης Global Energy Monitor.
Στόχος ο άνθρακας να γίνει εφεδρεία στις πηγές ενέργειας
Επισήμως, πολλοί από τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Κίνας με καύση άνθρακα έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν εφεδρεία για καθαρές, αλλά εξαρτώμενες από τις καιρικές συνθήκες πηγές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια, ειδικά κατά τη διάρκεια ξηρασίας ή περιόδους αιχμής κατανάλωσης.
Ωστόσο, η «ενσωματωμένη προκατάληψη της Κίνας για τον άνθρακα» την εμποδίζει να επενδύσει περισσότερες σε κρίσιμες υποδομές αποθήκευσης ενέργειας που θα μπορούσαν να κάνουν την ανανεώσιμη ενέργεια πιο αξιόπιστη, είπε ο Γκάο Γιούχε.
«Η κλίμακα των νέων κατασκευών υποδηλώνει επίσης ότι το κύριο κίνητρο είναι η οικονομική ανάπτυξη και το επιχείρημα ότι υποστηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνεται λιγότερο πειστικό.Τα καλά νέα, όπως πάντα, παραμένουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές και κατασκευάζονται με ρυθμό ρεκόρ», δήλωσε ο Jorrit Gosens, ερευνητής για το κλίμα στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
«Η ιστορία από καιρό ήταν ότι η χωρητικότητα δεν έχει τόση σημασία, εφόσον αυτά τα εργοστάσια δεν λειτουργούν επίσης με υψηλά ποσοστά χρήσης, αλλά πρέπει να είσαι αρκετά αισιόδοξος για να το επαναλάβεις μέχρι τώρα», είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NEA, παρότι η ισχύς του άνθρακα αυξάνεται, οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα συνέχισαν να ανεβαίνουν στα ύψη, με την ισχύ να αυξάνεται κατά 109 GW το πρώτο εξάμηνο.
www.worldenergynews.gr