Ενέργεια

ΕΕ: Oικονομική ενίσχυση 40 εκατ. ευρώ στη Γερμανία για τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG

ΕΕ: Oικονομική ενίσχυση 40 εκατ. ευρώ στη Γερμανία για τον πρώτο τερματικό σταθμό LNG
Το κόστος του εγχειρήματος προβλέπεται να ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ.

Πράσινο φως στο Βερολίνο έδωσε η ΕΕ για την παροχή κρατικής ενίσχυσης ύψους 40 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του πρώτου χερσαίου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας, ο οποίος θα αυξήσει την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο και αναμένεται να λειτουργήσει έως το 2044, σύμφωνα με το lngprime.

Για να δοθούν κίνητρα στην ολλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Gasunie και στη γερμανική RWE να κατασκευάσουν τον τερματικό σταθμό, οι δύο θα λάβουν 40 εκατ. ευρώ μέσω μιας ειδικής ρύθμισης μερίσματος.

Σύμφωνα με την Gasunie, «το μέτρο «θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας και θα βοηθήσει στον τερματισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, όπως ορίζει το REPowerEU».

Το κόστος του εγχειρήματος προβλέπεται να ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ. Περίπου το 50% των μετοχών κατέχει η γερμανική κρατική τράπεζα KfW, το 40% η Gasunie και το 10% η RWE. Ο νέος τερματικός σταθμός, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2026/27, μπορεί να δέχεται 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, αντικαθιστώντας περίπου το ένα πέμπτο των ιστορικών ροών ρωσικού αερίου.

Όταν ο τερματικός σταθμός τεθεί σε λειτουργία, θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο πλωτό τερματικό σταθμό LNG που βρίσκεται στο Brunsbüttel – και τη δυναμικότητα επαναεριοποίησης έως και 7,5 δισ. κυβικά μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης