ΕΣΗΑΠΕ: Σημαντικές οικονομικές απώλειες για τις ΑΠΕ από τις περικοπές παραγωγής που έφθασαν και το 10% - Ζητείται πλαίσιο αποζημιώσεων

ΕΣΗΑΠΕ: Σημαντικές οικονομικές απώλειες για τις ΑΠΕ από τις περικοπές παραγωγής που έφθασαν και το 10% - Ζητείται πλαίσιο αποζημιώσεων
Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις αναμένεται μεγάλη επιδείνωση του προβλήματος και των περικοπών ΑΠΕ από το Φθινόπωρο και μετά

Το φαινόμενο της αστάθειας του συστήματος ηλεκτρικής λόγω της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης ήρθε για να μείνει.
Αυτό υπογραμμίζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, ΕΣΗΑΠΕ τονίζοντας ότι το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί άμεσα με τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου που θα προβλέπει την αποζημίωση των μονάδων ΑΠΕ για τις υποχρεωτικές περικοπές.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου όταν η ζήτηση ήταν πολύ χαμηλή και η παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ σε υψηλά επίπεδα οι υποχρεωτικές περικοπές που έγιναν από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ έφθασαν ακόμη και το 10% της παραγωγής.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς και μάλιστα χωρίς αποζημίωση παρά το γεγονός ότι ο σχετικός Κανονισμός της ΕΕ προβλέπει ρητά την παροχή αποζημίωσης. Μάλιστα ο ΕΣΗΑΠΕ στην επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της σχετικής πρότασης του ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις αναμένεται μεγάλη επιδείνωση του προβλήματος και των περικοπών ΑΠΕ από το Φθινόπωρο και μετά.

Αναγκαία η αποζημίωση

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΕΣΗΑΠΕ εκτιμά ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για τις περικοπές παραγωγής ΑΠΕ που θα αντιμετωπίζει σύμφωνα με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 219/943 ως διακριτή υπηρεσία προς το Σύστημα και το Δίκτυο και θα προβλέπει εύλογη και πλήρη αποζημίωση προς του παραγωγούς ΑΠΕ που θα την προσφέρουν ώστε το τελικό αποτέλεσμα να θέτει τον παραγωγό σε οικονομικά ουδέτερη θέση.

Ο Σύνδεσμος στην επιστολή του σημειώνει ότι η μέχρι σήμερα πρακτική του ΑΔΜΗΕ παρεκκλίνει της πρακτικής που ακολουθείται σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και του σχετικού Κανονισμού. Συγκεκριμένα η περικοπή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζεται, ως υπηρεσία την οποία παρέχουν έναντι αντιτίμου οι περικοπτόμενες μονάδες παραγωγής

Μάλιστα επικαλούμενος συγκεκριμένες διατάξεις του Κανονισμού σημειώνει, ότι όταν δεν ακολουθείτε το μοντέλο της ανακατανομής των ΑΠΕ με βάση την αγορά όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, τότε οι περικοπές θα πρέπει να είναι ελάχιστες και να μην ξεπερνάνε το 5%. Επίσης σημειώνει ότι η πρόβλεψη του πρόσφατου νόμου για τις ΑΠΕ (4951/2022), ότι το όριο αυτό μπορεί να τροποποιηθεί και η αύξηση που έχει γίνει με υπουργική απόφαση είναι αντίθετη προς τον Κανονισμό της ΕΕ, ο οποίος προβλέπει ότι οι περικοπές μπορεί να είναι υψηλότερες μόνο στην περίπτωση που η ετήσια ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης αντιπροσωπεύει περισσότερο από 50% της συνολικής κατανάλωσης.

Ζητά μέτρα από ΥΠΕΝ, ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Ο Κανονισμός της ΕΕ προβλέπει ότι η περικοπή της παραγωγής από ΑΠΕ πρέπει να είναι το τελευταίο καταφύγιο του Διαχειριστή του Συστήματος. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΣΗΑΠΕ στην επιστολή του, σε αντίθεση με το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού η ελληνική νομοθεσία προβλέπει περικοπές παραγωγής ενέργειας μόνο στις περιπτώσεις των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ δεν προβλέπονται περικοπές σε μονάδες παραγωγής από ορυκτά καύσιμα.

Τονίζει δε ότι με τον τρόπο αυτό το ελληνικό ρυθμιστικό μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις του ανταγωνισμού καθώς παρέχει πλεονεκτήματα στις θερμικές μονάδες. Πολύ δε περισσότερο που οι θερμικές μονάδες συμμετέχουν στην αγορά και μπορούν να λάβουν αποζημίωση για την παροχή υπηρεσίας ευελιξίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΕΣΗΑΠΕ ζητεί το ΥΠΕΝ, η ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε:

Να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περικοπές ΑΠΕ και κατά προτεραιότητα να αποσυρθεί το άρθρο 10 του Ν. 4951/2022 που προβλέπει την προς τα πάνω επέκταση αυτού του ορίου.
Να αποσυνδεθεί το όριο 5% από δικαίωμα των παραγωγών ΑΠΕ σε αποζημίωση για τις υποχρεωτικές περικοπές.
Να μεριμνήσουν ώστε να εισαχθεί άμεσα πρόβλεψη στη νομοθεσία για τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνονται οι περικοπές, επιλέγονται οι μονάδες τις οποίες αφορούν και να οριστεί το ύψος της αποζημίωσης που θα δικαιούνται οι περικοπτόμενες μονάδες ώστε να καλύπτονται οι προϋποθέσεις του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης